Translate

Принципът на заместването. С много по-полезната храна

Автомобилът е досаден с това, че постоянно трябва да мислите за филтрите му, маслото, горивото, охлаждането, системната автоматика и така нататък. Толкова е досаден, че мнозина просто го оставят да се развали за да вземат нов. И не, автомобилите не са станали, по-скапани, просто хората са много по-безотговорни.
Темата за тялото е подобна на тази за автомобила. Ние също имаме филтри, гориво, смазка, автоматика, сигнални индикатори... И ако имаше начин, хората също биха си сменяли телата като автомобили. Но това е невъзможно, а и ненужно. Имаме организъм, за чиято енергетика, храна, профилактика трябва да се грижим като добри стопани.
Постите са един такъв традиционен период за профилактика. Дали произходът му е езически, християнски и дали въобще има религиозни корени е дискусионен въпрос. Постите са много добра концепция за самовъзстановяваме на тялото, прочистване на филтрите (черен дроб и бъбреци), смяна на електролитите на акумулатора (микробиома).
Има един голям проблем при тази сезонна профилактика, това са навиците, мързелът и липсата на кулинарна компетентност. Те често се извиняват с вкус и аромат, но това е просто абсурдно, защото и вкусът, и ароматът в основната си част се дължат на подправки, а не не толкова на загоряло (окислено) месо, синтетично мляко и пълни с медикаментозни остатъци яйца.
Всяка една не много полезна храна може да бъде заместена с по-хранителна, по-ензимна, по-биологично стойността композиция. Дори с много по-добър вкус и аромат. Пример за което е началната снимка на материала. Това са кюфтенца от ечемик, розова леща, елда, нахут, ленено семе, лук и много подправки като черен пипер и кимион. В кокосова мазнина, на чугунен тиган. Много по-полезни и не по-малко вкусни от всички месни кюфтета.
Темпе (соя в специална плесенна закваска) много наподобява вкуса на риба и на пиле едновременно като при това има много повече протеин, няма мазнини, къде по-вкусно и засищащо е. В същото време, ферментиралата соя е и носител на микробиом, и отлична храна за нашия наличен (пребиотик). Мъртвото месо, напротив - разходва микробиома и стимулира развитието на дрожди, плесени.
Тофу е много по-добрата алтернатива на сирена и кашкавали. Добре мариновано в кокос, мед, лимон и подправки (във вакуум) е по-вкусно от всяко сирене. За напреднали - може да направите и заквасено домашно тофу, не само от соя, но и от фъстък, кафу, нахут и дори бадем. Тофу има много по-висока хранителна и биологична стойност от млечните продукти, с повече протеин, в пъти по-малко захари, без холестерол, много по-редокс активно.
Дюнер с домашна лимецова питка, нахут, гъби кладница и зеленчуци, много арабски подправки, Много по-свеж, питателен, вкусен и комфортен за стомаха от най-добрият класически дюнер на света. С невероятна пребиотична мощ за нашата чревна флора, особено ако добавите и малко кисело зеле (дива ферментация) или заквасен морков с чесън (сауеркраут).
Палачинките от нахутено брашно, две лъжици кефирена суроватка и ленено брашно са къде по-засищащи, вкусни, полезни от всякакъв друг вид палачини с глутенови брашна, мляко и яйца. Нахутът няма глутен, нахутената палачинка е няколко размерности по-протеинова от всяка друга. Отлична храна за микробиома.
Гладът за хляб много лесно се неутрализира с бобова яхния. Виждате няколко такива мои гозби с основата на които е нахут и размекнала се до каша жълта леща. Държи ситост над 6 часа. При бавно варене, не образува никакви газове, а млечно-киселите бактерии в стомаха ни са в екстаз.
Класическият боб е чудо храна, всеки е съгласен че е невероятно вкусна и дори да пеядете с нея, не се дебелее. Но газовете... те са огромен проблем. Защото хората са забравили как се готви боб... 12 часа накисване, пастьоризация (неутрализация на инхибиторите) и бавно варене 8-10 часа, после - малко фурна (по желание). В ресторантите никой няма да готви боб 2 дни. А самият боб е стар, сух, мъртъв ензимно и микробно. Както и всяка друга пакетирана заготовка за храна.
Фантастична храна, за генома, микробиома, носа и езика. Патладжан с ечемик, леща, елда, моркови, чесън, домати и много ориенталски подравки.
Обичате паста (спагети, макарони)? Ето един невероятно вкусен и полезен вариант. Оризизови спагети, във фъстучено-доматен-меден сос с чесън, запечени авокадо и тофу. Показани са и други мои любими варианти.
Сладолед с блендиран замразен банан, авокадо, лешников тахан, лимон и сода. Отлично набухване става със соево кисело мляко, вместо сода. 
Като стана въпрос за кисело мляко, много по-добрият и полезен постен вариант е домашното соево кисело мляко. По-редокс, по-протеиново, дори по-микробиологично издържано от промишлените пластмасови кофички със заквасени животински млека. Показвам ви любим мой десерт... соево кисело мляко с хубава халва. 
Овесени ядки със соев кефир и кленов сироп, една от най-полезните, вкусни, лесни за реализация и засищащи храни. Могъща пробиотична сила (кефир), отлична храна за микробиома (овес). 
100% постни дроб-сърма (ечемик, спанак) и мусака (картофи, соев кайма, елда) със застройка от нахут, лен, хранителна мая... и соево кисело мляко.
Соевото кисело мляко е по-гъсто, малсено, натурално от всяко промишлено кисело мляко.
Соеви кюфтенца и невероятния соев катък (цедено кисело мляко, чесън и чушки).
Феноменалната пробиотична торта с цедено соево кисело мляко, кокос, фъстъчен тахан и ядки. Заливка - кленов сироп.
Най-полезната храна на планетата, домашно кимчи. 
Фъстъченото темпе, невероятен вкус, аромат, усещане в устата. Къде по-вкусно и енергизиращо от всяко месо.
Супа с червена леща, амарант и соеви кълнове. Сушен домат, киесли кластавички. Мощен пребиотик (леща + амарант), силен пробиотик (кисели краставички), активни ензими (леко запарена, покълнала соя). Допълнителна пробиотична съставка е сушеният у дома, на дехидрататор био-домат.
В края на това постно представяне ще спомена един удивителен факт. Десет от десетте най-полезни храни по Света са постни. Съществуват големи спорове само за една храна... за натто. Има два враждуващи лагера, едните твърдят че това е най-полезната храна, а другите твърдят, че е най-полезната след кимчи.
Истината е по средата, а защо не и в комбинацията натто на снимките по-долу. Натто е могъща микробна храна, от аеробни пробиотици (сенна пръчица) и е единствената по рода си в това отношение. Останалите храни за микробиома са анаеробни или факултативно анаеробни.
Натто е на-лечебната храна по отношение на тумори, защита на кожата, алергии и много други здравословни смущения. Нейният състав е натто-слуз, развиваща се върху невероятно добре и бавно сварени (на пара) соеви бобчета.

Натто в комбинация с домашна туршия, запечено тофу, пресни зеленчуци, булгур със стафиди.
 
Натто с макароно от елда и ориз, сауеркраут и тофу.
Без съмнение най-полезната храна на планетата, домашни натто и сауеркраут (кисело зеле и цвекло). 
Показах ви част от моята кухня, постната кулинария. Най-полезната, вкусна и смислена храна. Единственият лек и регенератор на тялото. Храна за генома и микробиома. Предвид ролята на микробиома в регулирането на психиката, синтеза на хормони и витамини... тази храна е най-добрата ментална профилактика. Неслучайно много от тези храни са задължителни в превенцията и лечението на аутизъм, множествена склероза, шизофрения.
Още в началото на 2019 година, София, Лозенец... тази храна ще бъде представена на всички ви.


Коментари

  1. Уникална и много полезна статия.
    Много си "напред с материала".
    А какво става с ресторанта за подобни ястия ?

    ОтговорИзтриване
  2. Безпорно всички ястия са красиво показани и предполагам много вкусни. Докато четох и разглеждах, огладнях отново:).Виждам, че се използват доста соеви продукти. За хора с "Хашимото", са противопоказани. С какво можем да ги заместим?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къде точно, в кой сериозен източник е упоменато, че ферментиралите соеви продукти са противопоказни за каквото и да било?

      Изтриване
  3. Лаллл тази статия ми дава посока. Много полезно

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, къде в България продават закваска за натто

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.