Translate

Иновациите, новият параван за кражби от най-високо ниво

 
Често ме питат, защо не кандидатстваме по европейски проекти.
Как да не сме? Миналата година през същия този месец, с много отделено време, пари и ресурси, изпратих с огромни очаквания грандиозен проект към Националния Иновационен Фонд (НИФ), 8-ма сесия. Разпределител на сравнително скромна сума от европейски 5 милиона лева.
За изготвянето на проекта ангажирах не само лично време, но и на други хора и организации. Приятели, одитори и счетоводители, цял институт по Микробиология. Дори на базата на този проект бе стартирана докторантура в БАН.
И започна чакането. Е, няма как при такъв проект да не се класираме на първо място! Оказа се, че има как. Месеците се изнизваха, информация нито по телефони, нито в агенцията на място, нито на сайта няма. Гледали сте апокалиптични филми, е същото е там... живи хора няма, тук там някое административно зомби.
В същото време в нашата Галактика и на нашата планета... в момента на подаването на проекта ни, белгийската компания за растителни кисели млека Alpro имаше стойност от 560 милиона евро, а тази година бе купена от Danone за 12 милиарда евро.
Резултатът от голямото чакане го научих от тук, от Господари на Ефира.
Много се краде в тази държава! Дребни суми, от дребни хора. Така вечно ще си останем на дъното, като дребна държава.
Способни хора има, много други фирми подадоха качествени проекти за биотехнологии, софтуер, енергия, храни. Проекти, чието развитие би могло да донесе милиарди евра, стотици хиляди работни места, реални пенсии от 1000 евро и въобще, всичко които крадливите ни политици, фалшиви царе, соц-барони  и милиционери от ДС с обещанията ще осигурят, ама в някое друго измерение, наред цъфтежа на налъмите в разгара на кукувото лято.
Не ни трябват кой знае колко пари да стартираме успешен бизнес. С малко пари се постигат чудеса. Повечето фирми у нас са стартирали от гаражи. Не благодарение, а въпреки държавната "помощ". Държавни органи, които не помагат, а рекетират до фалит почти всяко начинание, или до изнасяне на добрите идеи в чужбина.
А така, някакви щерки на комуняги, ще карат нови германски автомобили и ще си веят осраните задниците с държавни пари по Света, излагайки ни с отрицателните си дела, ниския морал и безкрайната си некомпететност.
НИФ е към Министерство на Икономиката, Изпълнителна Агенция за Насърчаване на Малките и Средни предприятия. Толкова сме дефектирали като общество, та всеки от вас смята всичко това за напълно нормално, да се краде. Защото Министерство в държава като нашата, може само да прикрива далавери. Особено пък, ако то е на Икономиката, в което икономисти няма, за сметка на шуро-баджанащина, политически назначения и костюмирана некадърност за узаконяване на кражби. Включително и на интелектуална собственост. Къде са тези проекти сега, кой ги пази? Може би с тях са усвоени от свои хора пари за 8-ма, че и 9-та, 10-та сесия? И да не е така, да е излишна истерия, хайде някой да излезе мъжки и да внесе ред в това безобразие.
В сайта на МИ им най-нагло е показана тази информация, за срам пред Европа, Света, човешката цивилизация. 50 фирми от участващите събрахме подписка срещу това безумие. Реакция, нулева! Ето ви европейски, иновационните приоритети на "новите" правителства в действие. Приоритетът от 1945-та насам е да се краде!
От крадци пари да чакаш е глупаво. През това време се обърнах до други български институции за съдействие, за старт на един доста науко- и финансово- емък изследователски и бизнес проект. Поне с терен за дейност на вменяем наем.
Както и подозирах, София Тех Парк е поредната кражба на Европейски пари, а всичко на сайта им е просто ала-бала, лъжи, подправени с популизъм.
В Студенстки град се оказа, че освен място за кръчми, наргиле барове, казина, публични домове и павилиони за долнопробна мърша (дюнери), за научно-изследователка дейност място няма.
Ако някой смята всичко това за ненормално, открит съм към партньорства, помощ и инвестиции.
E-mail: plantyogurt@gmail.com

Коментари