Translate

Тайните на трайното и щастливо отслабване

Една сутрин преди 5 години се събудих дебел, нещастен, сам. Станах да си пия антидепресанта и бетаблокера, после да си измеря кръвното и евентуално да пия още едно хапче.
Измих си зъбите, погледнах се в огледалото. Жалка картинка. Нима съм стар, а животът вече преминал зенита си и стръмно се свлича към залеза?
Дебел младеж ме гледаше унило от огледалото. Къде е плейбоя, усмихнатия младеж с коса на клечки и маркови парцалки? За пореден път бях спал само три часа. След бутилка и половина Jack Daniels. Което на сутринта винаги води до самосъжаления. Насълзих се, поревах си като пенсионер на турски сериал. Реших да се успокоя с половината останал Jack Daniels, но се сетих, че цял ден ще виждам халюцинации от комбинацията с антидепресанти.
И ме фрасна кризата на средната възраст. Реших, че повече така не може! Излях бутилката, събрах всички хапчета и запаси от алкохол и в кофата за неразделно събиране пред блока
***
След 4-ри месеца бях с 25 килограма по-малко, бягах редовно на стадиона, спях по 8 часа на ден, бях щастлив като в пубертета.
***
5 години по-късно, запазвам добра форма, младолика визия и сравнително стабилна нервна система.
Знам, че имате следните въпроси:
  • Как се отслабва и защо се дебелее?
  • По кой начин се поддържа форма с минимални усилия в големия град?
Ще се поставя да им дам отговор в този кратък материал.
***
За тези 5 години не ядох месо, млечните ги спрях преди 3 години. Но не съм праведен, фанатик, ултра-веган или нещо подобно. Редовно опустошавам хладилника късно вечер.
Ще ви споделя още в началото, че какво ядете има значение, но не чак огромно. Преди две години стигнах до тегло 59кг., скоро качих до почти 78кг. На Нова Година традиционно ще съм 69-70кг.
Тялото има нужда от колебания в теглото. За да гаси колебанията в психиката. С диети и ограничения, психика се не поправя. Дори с много спорт. Напротив, пресилвайки се, санкционирайки се, човек потъва повече.
***
Нормално е всеки човек при стрес, липса на сън, преумора, да се обърне към чаша вино, две, бутилка... узо и т.н. Алкохолът е най-древния антидепресант. Но с времето води до инсулинова резистентност, окисление на организма, нервност, избухливост и други аномалии. До затлъстяване, особено омазняване на вътрешните органи.
Позволявам си го всяко лято: бира, вино, мързел и жени. Картофи, ориз, тесто, глутен. Логично всяко лято качвам поне 5 килограма.
Които свалям по различни начини, някои бързи, други бавни, правилни или не чак толкова.
***
За последните 5 години натрупах много опит в регулацията на теглото. Мнозина мислят, че имат уникална генетика, тяло, физиология. Но това не е така, всички сме на 99.99% еднакви като тяло. Отличава ни разума и осъзнаването. С разум всичко се постига. Без осъзнаване - нищо.
***
За да се отслабне има няколко подхода. Едни са по-малко грешни от другите, идеални няма.
Всички подходи ги обединява една страст, всеки иска да отслабне възможно най-бързо. И това е основната грешка.
За да се отслабва, е необходим буферен период. Дебелели сме с години, с месеци. Няма как веднага да се отслабне.
Някога, когато направих чудото за 4-5 месеца, действах по този план:
  • Спиране на алкохол и бързи въглехидрати;
  • Адаптация и преминаване към безместна, но високо-протеинова диета с най-нисък инсулинов удар;
  • Запазване и увеличаване на процента на мускулната маса;
  • Премахване на 1 до 1.5 килограма тегло всяка седмица.
Това подейства. Всяка седмица свалях поне 1 килограм тегло. Но първия месец бе труден, много. Без алкохол, бързи храни. тялото бе в шок, нервната система - също.
Този подход го наричам силов, мускулен. Бавното и методично отслабване.
Друг път избирах за по-интересно по-грешния подход. Скоростно намаляване на тегло за сметка на друго...
След като човек напълнее, той решава само за месец да свали 10 килограма. Успява да намали теглото, но не и да преструктурира тялото си. После или си ги връща килограмите, или стои в застой месеци наред.
Скоростния подход се състои в санкции към тялото, салати, нискокалорична храна, потискащи глада добавки.
При скоростния поток теглото първоначално пада бързо. Защото поради липса на аминокиселини, се разграждат мускулите. Нали не мислите, че тялото ще посегне на резервите от мазнини, които упорито е трупало с години?
Без мускули, няма как да се горят калории. И човек изведнъж става мекотел и пухкав. Отлична отправна точка за ново дебелеене, и то скоростно. Без мускули, всички калории влизат в строежа на нови мазнини.
Трябва да отбележа, че говоря за функционални мускули. Не за фитнес бабанки с много вода, задържана от сол, креатин, химия.
От фитнеса се дебелее и затъпява. Разумния човек вижда, че младежите с яки тела са под постоянен стрес, рестриктивни диети, добавки и препарати. Обикновен човек във фитнес залата прави нефункционални мускули, които го карат постоянно да се чувства гладен. Ако не задоволи глада, е нещастен. Като го задоволи, става едър и мазен. Повечето културисти в несъстезателен си период са мазни.
***
Тегло се сваля бързо чрез бягане. Но най-често това пак е лишаване от мускулите, на горната част на тялото. Нормална бегова еволюция. Мускулите пречат на сърцето. От друга страна човек става по-лек, може да бяга повече, по-бързо. И така с дистанцията, ръста на издръжливостта бавно и методични отслабва.
Правилния подход е намирането на баланс. Малко бягане, желателно по-кратко, но по-интензивно. Силови упражнения с лично тегло, лицеви опори, клекове, лост, коремни преси, планк. Отличен баланс между кардио и силови е боксовият чувал.
Интензивното кардио, разслабващите тренировки за издръжливост, силовите упражнения са идеална комбинация за поддържане на форма. И няма нужда от геройства, чудеса от воля и маниакалност.
Добрата кардио-система много подпомага добрия метаболизъм. Широки дробове, натренирано сърце, нови артериални и капилярни връзки, много кислород из тялото. Скоростен транспорт на кислород, ензими, минерали до мускулите и до мозъка... доставка на хормони на щастието, човек се чувства прекрасно, спи като къпан, от което нервната система си почива.
При спорт, а и не само, е необходимо не само силово натоварване, но и разтягане на мускули и стави. Което за мнозина е чудно откритие. Поради което йога е толкова популярно занимание. С някои упражнения за баланс, дишане и гъвкавост човек може да има прекрасно тяло.
***
Храната е ключова за всичко описано. Както казах, лесно е да преминете на треви и чайове. Но това е рестрикция, която вреди на психика и тяло.
Колкото и да е банално, тялото има нужда от протеини, аминокиселини за да се възстановява, да има добър процент мускулна маса. Схващането, че протеин е само месото и млякото е в основата на почти всички човешки болести, стареене, рак, диабет, каквото се сетите.
Когато тръгнах да отслабвам и избрах бавния, силов метод, открих растителните протеини. Заредих се с продукти на Now от САЩ, соев и грахов протеини, после конопен. Те се справиха с метаболитния ми синдром, регулираха кръвната захар, свалиха холестерола от почти 8 до 4, неутрализираха триглицеридите.
Протеин си набавях и чрез бобови варива и ядки. Хляб не консумирах почти. Картофите бяха забранени, оризът също.
***
Тайната на скоростното и трайно отслабване? В основата на правилния метаболизъм, поддръжка на мускулна маса и здрава нервна система са растителните аминокиселини. С тези бавни, засищащи храни, човек няма скокове на кръвната захар, озверяване от глад. Протеинът дори регулира глада за сладко.
Целта на отслабването не са числата на кантара или обуването на старите, тесни дънки. А преструктириране на тялото. От такова с превес на мастната тъкан, до тяло, в което процента мускулна маса е основен. Това става с 10% спортни усилия, 30% кулинарни умения и 60% разумен подбор на нутриентите. 
Някога ми бе трудно да карам само на боб. Но сега като специалист по соевите кисели млека, кефира, темпе, тофу, е толкова лесно и приятно да се регулира теглото след едно мързеливо лято.
Моята препоръка за регулиране на теглото е соевото кисело мляко, и по седмица в рамките на месец, кефирен курс, който прочиства червата, йонизира тялото, извежда свободните радикали, подмладява.
На снимката, виждате нещо, което ще изям веднага след като публикувам този материал. Соево кисело мляко, овесени ядки, поляти с много кленов сироп.
***
Описах ви по-горе, че спортът е много малка част от добрият дух в добро тяло. Много по-важно е не да сте майстор на спорта, а майстор в готварското изкуство. Това умение се развива цял живот, явява се права функция на разума и оцеляването.
Трябва да разберете, че човек не е проектиран да разгражда месо, защото не сме хищници, чиито стомашни сокове и метаболизъм успяват да претопят чуждия биологичен материал и да разградят холестерола. Млякото е за млади бозайници, и то само от техния, специфичен биологичен вид. Зрели бозайници нямат ензима лактаза и лактозата се трупа в тялото като отходен продукт (слуз и чревна маса), в който виреят паразити, бацили, вируси, тумори.
Традиционната кухня толерира месото и млечните. Традиционно хората живеят около 50 години функционално, и още 10 - в старчески домове, на лекарства, в тежест за обществото.
С правилно хранене, всичко може да бъде различно.
На снимката виждате върха на кулинарното изкуство в България. И връх в световните иновации. Пълна трансформация на холестеролната, с наситени мазнини, високо-гликемична, окисляваща балканска гозба в нещо коренно различно, още по-вкусно.
Това е мусака с кайма от ечемик и био-соеви гранули, домашни картофи, застройка от соево кисело мляко, тофу и хранителна мая... с традиционни домати, лук, моркови, подправки. На вкус е неразличима от традиционна мусака, приготвена от елитен майстор с поне 20 години стаж. Като здравословни ползи е друго измерение, спрямо класическата млечно-месно-яйчена структура. Нисък гликемичен индекс, никакъв холестерол, без вредни мазнини, високо-алкална, дори и като редокс потенциал е отрицателна до неутрална. 
Няма нужда от супер храни на супер цени, тази мусака е по-евтина от традиционната. Просто заместете вредите с добри алтернативи. Наблегнете на варивата, върнете се към традициите. Традиции, в които българинът е ял месо и млечни само по празници и в умерени количества. И сме имали рекордна продължителност на живота, а хората са работели до дълбоки старини, не са знаели какво е това доктор, хапчета за кръвно, инсулин за диабет. 


Коментари