Translate

Соята срещу ацитозата и остеопорозата

Домашната ферментация - фъстъчено темпе и кисели краставички

Остеопорозата е сред главните бичове за здравето на съвременния човек. Мнозина го отдават на старостта, считат го за нормално. Защото някога хората са живели кратко, а сега - много повече. Това не е вярно, точно преди столетия хората са надминавали възраст от 100 години, като при това не са били на системи в болниците, с катетъри, изолирани в старчески домове, а са работели, били са полезни, пълноценни хора до края на живота.
Остеопорозата е метаболитна аномалия на костната система. Костите стават все по-тънки, предразположени към счупвания. Това не може да бъде нормално. По-долу ще ви обясня на какво се дължи аномалията, откъде идва дисбалансът.
Има няколко, взаимно враждуващи теории за остеопорозата. Враждата идва оттам, че хора, които водят един начин на живот, осъждат този на други хора, който дори не са опитвали. Абстрактен живот, за който малцина имат научни познания, кулинарни умения и достатъчно добра социална среда за да го реализират.
За да се докаже или отхвърли дадена теория, не са достатъчни емоциите. Първо се проучва миналото. Археолозите не могат да потвърдят по наличие на толкова масово разпространена остеопороза когато и да е в миналото като сега. Най-малко пък сред народите, които са консумирали основно растителна храна: зърнени, бобови, ядки.
Най-интелигентните представители на човечеството не са консумирали месо и чак толкова млечни. Никой от тези велики хора не е познавал костната аномалия. Човешкия разум е надграждаща се система, която се обучава от примера на най-добрите представители от миналото.
Разумът ни е загадка на Вселената, но тялото на Човека е продукт на Природата, който подлежи на анализ, разбиране, поправка, надграждане и профилактика.
Стотици хиляди години са необходими дори за микро еволюция и адаптация на един организъм. Удивително е, че хората сме убедени, че можем да еволюираме в рамките на един живот. За малко над 100 години човекът тотално промени и начина си на живот, и храненето си. Оттам своите тегло и размери.
Под влияние на обилната консумация на животински продукти, хората стават все по-едри, несъразмерни и... нелепи. Виждали сте напомпани младежи, излизащи от фитнес залите? Те не могат да пробягат и един километър, без да рискуват инфаркт. Не могат да пренесат дори 20 тухли, да насекат дърва за огрев, нямат сила и издръжливост за това. Колкото до сила и доминация, всяко слаботелесно момче с поне година стаж в боксова зала може да ги свали на земята за секунди.
Човечеството се е отдало на суетата, псевдо-идеали за красота, синтетична сила, плочки на корема, добавки, вредни препарати.  
Суетата си е суета, но костната система не е способна да понесе такова натоварване откъм мускулна маса. Нормално е да се появи аномалията остеопорозата, която не е болест, а индикатор, че нещо не е наред. Остеопорозата се появява сред все по-млади хора, които изнасилват костната си система, окислявайки ударно организма си с месо, мляко, кафе и алкохол. При възрастните хора, се комбинират излишни мазнини с обездвижване. Относно подкожните мазнини, всеки младеж след безделни фитнес години, ударно надебелява след като няма време за суета.
Странно е защо родителите се радват децата им да са едри. Едрите хора не живеят дълго, нито сърцето и съдовете, нито костната система могат да понесат товара от 30-50 сантиметра по-високият ръст и 40-60 килограма по-голямото тегло над разчета на Природата. Не е нормално родители да отглеждат деца, които да имат съкратен жизнен цикъл. Невежеството не е извинение за това, за разлика от глупостта.
Остеопорозата, диабета и сърдечните заболявания са напълно логични, предвид начина на живот и храненето на човек. Те в миналото не са били познати. По време на столетниците в България, средния ръст е бил под 160 см. и тегло под 60 кг., сега е над 175 см., а средното тегло над 75 кг.
От животинските протеини човек ударно излиза от природния канон и чрез прием на хормони на растежа, естрогени и стероиди, дали доброволно (спортни препарати) или от нехайство, чрез месо и мляко от животни, в които няма нищо природно.
Една съвременна крава не е природно създание, а инженерен продукт, на генни инженери. Това клето създание дава 10-15 пъти повече мляко от крава от преди 100 години. Фермер от миналото би припаднал ако види съвременният мутант, наречен крава. Единствено на мутации не подлежи дребният рогат добитък, охлювите. Признак, че някой консумира мутанти е грижата за мутанти у дома, например куче с размери на котка.
Като специалист по хуманоидна роботика, мога да кажа, че човек е прокълнато от Природата същество. Двукракото ни придвижване е истинско изпитание за костната биомеханика, за нервната система, дори за мозъка при планиране на движението. Балансът е толкова крехък, че само няколко излишни килограма, излишна височина и вече е нарушен.
За пример ще дам ултрамаратонците, те имат перфектната биомеханика, тегло, а повечето от тях и подходящ хранителен режим, възможно най-близък до натуралния. Имах възможност да се запозная с един от най-известните от тях, Дийн Карназес. Човек на 55 години, 70 килограма тегло и ръст около 170 см. Идеалният баланс, идеална биомеханика, идеална сърдечна и костна система, човек който още се състезава, ще го прави още поне 10 години.
Като стана въпрос за бягане, остеопорозата е следствие до голяма степен от обездвижването. Тъй както мускулната тъкан атрофира при липса на мускулно натоварване, така и костната система отслабва. Много хора лежат, карат автомобили в почти легнало положение, ползват излишно меки кресла, матраци с мемори пяна. Така костната им система атрофира. Факт е, че поради липса на гравитация, най-бързо губят костна маса астронавтите. Съвременния човек е астронавт, той живее в безтегловност сред мека мебел, липса на натоварване, СПА центрове за тлъстото си тяло.
Има много спортни дейности, които могат да компенсират обездвижването на градския човек. Много от тези дейности обаче са по-скоро вредни. Вдигането на тежести деформира костната система, а излишната тежест от безсмислена мускулна маса променя биомеханиката, вдървява стави и сухожилия. Човек с мускули от фитнес зала и за дървар не става, липсва му гъвкавост.
Бягането е най-добрата превенция на оспеопорозата, защото укрепва всички мускули и кости. Отново от позиция на науката, мога да споделя, че биомеханичното натоварване не може да се осигури само със статични тежести и постоянна гравитация, а най-вече чрез динамични ускорения, инерционни моменти, кинематична хармония. В този си биомеханичен вид човек е проектиран за бягане, а не за тежести, лежанки и помпане на бицепси пред огледалото.
Никоя човешка система не е сама по себе си, тя е свързана с други. При бягане например се укрепва не само костната, но и мускулната, нервната и сърдечно съдовата система. Планирайки движения, анализирайки пресечен терен, се тренира дори зрението и мозъка, слухът също анализира средата за обратна връзка. Доброто бягане е функция на бързите нервни реакции, от стъпалата към мозъка.
Медицината действа едностранно, изолирано, чрез фокус върху един проблем. Единият бил доктор по сърца, друг по мозъци, трети - гинеколог... проктолог... алерголог. И всеки гледа да закърпи с фармацевтична маскировка само неговите проблеми.
Съгласно ентропията прекомпенсирайки един проблем, се проявяват други. Например добавките с калций срещу остеопороза несъмнено заздравяват костите, но имат силно негативно въздействие върху сърдечно-съдовата система, защото калцират кръвоносните съдове, оттам претоварват сърцето. В крайна сметка хората лекуващи костите си, умират от сърце.
Наливането на калций в дефектно тяло, с дефектна диета е като опит да напълнете пробита кофа. За да се усвои калция, без да отиде за калциране на съдовете, е необходим витамин K2. Има го в изобилие само в един продукт, ферментиралата соева паста, натто. В по-малки количества го има и в други ферментирали храни.
Ферментацията е природно чудо. Кисело мляко, туршия, кефир (с рекордно отрицателен редокс-потенциал), кумис, темпе, ферментиралият боб натто, мисо (солена соева паста).
Друг пример за прекомпенсация са вегетарианците. Те компенсират протеините от месото, чрез млечни протеини: мляко, йогурт, сирена и кашкавали, сладолед, извара и др.
Това е вредно! Защото нарушава друг баланс. Алкално-киселинният.
Човек има фиксиран баланс на pH, около 7.0... за кръв и различни органи варира в определени стойности. Този баланс не може да бъде нарушен дори минимално, защото човек умира!
Тялото е автоматизирана система, която постоянно пази своя баланс. Когато тази система вече няма ресурс да пази баланса, човек първо боледува, после престава да съществува.
За да разградим местните и млечни протеини, ги окисляваме. При сериозна консумация на млечни и месо, се стига до състояние на ацитоза (перманентно окисление на организма). Това състояние се неутрализира чрез калция, магнезия и други алкални елементи от мускулите, костите, зъбите, вътрешните органи.
Докато човек е млад, той има резерви за тази неутрализация, но само 10 години след пубертета, системите започват да издишат.
Ацитозата е основна причина за остеопорозата, също така и за раковите, сърдечно-съдовите, повечето здравословни аномалии.
Как се неутрализира ацитозата?
  1. Чрез алкална храна.
  2. Чрез бягане, плуване, силови упражнения със собствено тегло.
Алкалната диета за мнозина е мъчение, та това са основно листни зеленчуци!
И, какъв ужас - без кисело мляко! Традиционното кисело мляко е не само кисело (pH: 4.00 - 4.50), но и киселинно-образуващо.
А възможно ли е друго, кисел продукт да не окислява? Лимонът е кисел, но предизвиква мощна алкална реакция. Лимонът е тежката природна артилерия срещу ацитозата. По същия начин, силно алкално действа и натуралният, мътен ябълков оцет.
Колкото до киселите млека от животни, те имат алтернатива. Това са бобовите кисели млека, които също са с pH на животинските ферментирали млека, но са алкални като реакция.
Животинските млека имат лактоза, която човек няма как да разгражда след 3-годишна възраст. А тази сложна захар, води до метаболитни аномалии в следствие на инсулинова резистентност и следващите стадии: метаболитен синдром, подагра, диабет.
Освен захарта в животинските продукти има и друг бич за човешкото здраве, холестеролът, наситените мазнини, които могат да разграждат само хищниците.
Ацитозата е тежък данък за тялото, което консумира протеини, за които не е проектирано.
Една от проявите на ацитозата е стареенето на лицето и тялото. Докато нашите европеидни баби и дядовци, закърмени с краве мляко изглеждат като развалини след 50-годишна възраст, азиатските баби и дядовци, хранещи се с ферментирали соеви продукти, изглеждат перманентно на 30 години.
Може да вземете пример от филмовите звезди. Повечето от тях, особено жените са вегани. Защото пластичната хирургия се провали в опита си да ги запази млади. Най-добрия начин човек да бъде млад и здрав е да поддържа алкално-киселинния си баланс, да приема течности с отрицателен редокс потенциал.
Длъжен съм да отбележа, че най-големият окислител на тялото не са месото и млякото, а два растителни продукта. Алкохолът и кафето!
Преминавайки през добра кулинарна обработка прото-месата от риба, полета, насекоми са сравнително безопасни за баланса на човек, хранещ се разнообразно. От млеката пък, козето е най-малкото зло, то е е по-близко до неутрална реакция, отколкото до окисляваща.
Веган мусака - патладжан, соеви гранули, ечемик, застройка от тофу и соево кисело мляко

Без личен пример, всичките думи по-горе са абстракция. Ще ви дам пример с най-добрата балканска гозба, мусаката. В класическият си вариант с кайма, мляко, застройка от яйца, плънка от картофи. Мусаката е бич за здравето, холестеролна бомба, бързи въглехидрати (инсулинов шок), силно окисляваща.
На снимката виждате мой вариант с "кайма" от соеви гранули и ечемик, патладжан с малко тиквички, домати. Застройката е шедьовър: натрошено тофу, бирена мая, соево кисело мляко, нахутено брашно. Полята със соево кисело мляко. За мазнина - студено пресовано олио от гроздови семки. Много лека, алкална, засищаща гозба. По-вкусна от месния оригинал, особено с качествени, натурални подправки.

Съвети:
  • Движете се повече, дори да не бягате, ходете. Дори и да е само до супермаркета. Вземете си колело, едно от най-добрите лекарства за тялото
  • Наблегнете на зеленолистните салати. Имайте предвид, че за да са засищащи, трябва да сложите някои от тези неща: авокадо, варен нахут, булгур, грах, маслини
  • Спрете алкохола, оставете си по чаша-две червено вино, за компания
  • Забравете за кафето, то изпържва нервната система и състарява ударно организма чрез окисление
  • Цигарите окисляват и състаряват организма, огледайте се за активни пушачи на 40 години, вижте какво ви чака
  • Опитайте приготвено от майстор тофу и темпе, не от комерсиални ресторанти и супермаркети
  • Ако имате късмет, опитайте домашно соево кисело мляко, то ще ви даде всички пробиотични ползи, без съпътстващите вреди на окислението и лактозата на животинския йогурт
  • Постарайте се да набавите други ферментирали продукти от растителен произход - темпе, туршия, кисело зеле, растителен кефир, боза.
Бъдете здрави!

За повече информация за киселото мляко, E-Mail: plantyogurt@gmail.com          

Коментари