Translate

Постната храна, много по-разнообразна с кисело мляко

Постът за мнозина се свързва с религиозните традиции, за мен обаче това е периодична профилактика на тялото, отвъд религия и норми. Постът е особено наложителен през последните години, в които тялото ни е задръстено от окисляваща храна (месо, мляко, тесто, полуфабрикати, захар и др.) Затова се налага да бъде максимално строг.

Предполага се по време на пости човек да се въздържа от животински продукти. В това е същността на профилактиката, пречистването на тялото ни. Тялото ни, което Бог, Природа или космическа Случайност не са проектирали за асимилиране чужди биологични продукти като месо и мляко. За разлика от хищниците, ние нямаме възможност да асимилираме холестерола, наситените мазнини, протеините от месото. И както всички млекопитаещи, след кратък период на детство, губим способност да разграждаме лактозата от млякото.

Мнозина възприемат поста като период на ограничение. Но за опитните кулинари, това е период на разнообразие, творчество, пречистване на организма, по-добър сън. Повечето хора възприемат поста само като въздържание от консумация на месо, поради етични подбуди. Като в същото време пре-компенсират с млечни продукти. Това е по-лошо дори от времето извън поста.

Истинският пост е алкализираща диета само с растителна храна. Храна, приготвена с любов, у дома, споделена със семейството. Никой ресторант на Света не може да приготви вкусна и полезна растителна храна. Та един боб се приготвя за над 12 часа. За киселото мляко, което ви демонстрирам са необходими над 36 часа, поради което вкусни промишлени соеви млека не съществуват.

Основна причина за ограниченият асортимент храна по време на пости според моя кулинарен опит е липсата на кисело мляко при по-строг пост. Без него голяма част от гозбите са невъзможни.

В този материал ще ви демонстрирам как това ограничение отпада, ако ползвате соево кисело мляко, което има същите кулинарни приложения, като животинското. Същата консистенция, същите млечно-кисели бактерии, същата термична устойчивост, трайност в хладилник, киселинност. Повечето хора не могат да установят разлика между краве и добро соево кисело мляко.

Думите без личен пример са просто приказки. Като човек, който изкара последните 5 години на постоянен пост, без животински продукти, ще ви демонстрирам някои мои гозби. В които активно участва домашно соево мляко.

На първата снимка виждате "дроб-сърма" с ечемик и спанак. Ключ на направата ѝ е застройката е от соево кисело мляко (70%), натрошено тофу, хранителна мая и нахутено брашно. Залива се със соево кисело мляко.

Това са различни варианти на постна мусака. Гръцки вариант с патладжан и тиквички. Но и българския, с картофи. За "кайма" е удачно да се ползват соеви гранули и ориз или ечемик, в която смес се добавят класическите зеленчуци и подправки. "Каймата" допълнително се обогатява с жълта леща и елда.
Тайната на чудните палачинки, дори и на безглутеновите, е соевото кисело мляко, което в комбинация с готварска сода действа като набухвател. Още една тайна на палачинките от нахут, елда, царевица и други безглутенови брашна е добавянето на смлян лен или ленено брашно, което действа слепващо, като яйце.
Комбинацията, соево кисело мляко и сода е тайната и на отличния веган сладолед с блендирани замразени плодове и ядков тахан или авокадо.
Ако не сте кой знае какъв кулинар или просто нямате време за кулинарни подвизи, прекрасен десерт е соево кисело мляко с халва.
Друга лесна гозба са овесените ядки със соево кисело мляко. Престъпно вкусни, с кленов сироп. Дръжте ги под ключ.
Тараторът със соево кисело мляко е друга лесна гозба, с която може да удивите себе си и околните, с това колко е разнообразна, лека и диетична е изцяло постната кухня.

Кътъкът от цедено соево кисело мляко е нещо, което ще взриви сетивата ви. Уникат! С много чесън, домашни чушки и черен пипер. Може да добавите орехи, горещо ви препоръчвам кедрови ядки.
Колкото до кюфтенцата по-горе, те са продукт от соевото кисело мляко. По-точно от пулпата (отцедената маса) след приготвянето на млякото. С ечемик, жълта леща, кокосово масло, лук, морков, домат, кимион, черен пипер, лют червен пипер, чесън... тези кюфтенца предизвикват смут от удоволствие на масата.
 
От цедено соево кисело мляко се прави вкусна пробиотична торта, най-леката възможна торта, без излишни калории, основно протеин и аромат на заквасена сметана.
Ако ви липсва сирене, до него от соевото кисело мляко са няколко стъпки. Първата от тях е тофу. По-далечната е саламурено сирене от заквасено растително мляко, на втората снимка, от фъстъци.
След като запалих соевите, нека се похваля и с домашното си темпе. Последното темпе всъщност е фъстъчено. А предпоследното, от нахут.
Едни от най-вкусните макарони, които съм ял, ги овкусих със заквасена соева сметана. Към тях, домашни сушени домати и леко запечено тофу.
Постът ви няма да е пълноценен, ако не се пречистите и от третия най-голям замърсител на тялото след холестерола и лактозата. Глутенът. Знам, трудно е, постна диета без глутенов хляб, питки, тутманик, точени баници и т.н. Имам само едно решение за този случай, питателният нахутен хляб. Втасва със соево кисело мляко (или соев кефир, по-добре) и малко сода и сол. За еластичност се добавя ленено брашно.  

Както виждате напълно постната кухня е безкрайно разнообразна. Ако я опитате, ще разберете, че е и вкусна. Много по-лека от класическата кухня. С удоволствие ще постите далеч след официалните пости. Тялото ви пък ще подскаже, че точно това е неговата храна.


Коментари

  1. Великолепен материал. Няма едно нещо което да не грабна погледа. Твоята неуморима любов към храната не спира да вдъхновява. Благодаря ментор ;).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.