Translate

Кетонната диета и децата

 
Ще споделя концепции и личен опит, ако някой му се търси сложна и объркваща терминология, с много препратки към корпоративно финансирани "изследвания", желателно е да си уплътни времето с друго четиво.
Кетонна диета, сродната ѝ високо-мазнинна, нисковъглехидратна и множество аналогични концепции за хранене са добре описани в мрежата, разяснени по видеоканали и телевизии от модерни нутриционисти, алтернативни медици, фитнес инструктори, и дори педиатри.
Най-скандалното в този тип хранене е, че той на пръв поглед е абсурден! Във всичките му три измерения:
  1. В спорта и особено при правенето на синтетични мускули, дълго време се е смятало, че е необходимо да се консумира много протеин за градивна част, средно количество въглехидрати за енергия и никакви мазнини. Оказва се, че с много мазнини, особено растителни, резултатите са много по-добри, стресът за тялото е минимален. Затова хит сред фитнес маниаците през последните години става фъстъченото масло/тахан.
  2. Във всички болестни аномалии, свързани с метаболитни смущения, традиционната медицина все още заклеймява мазнините като главен виновник за проблемите. На практика обаче се оказва, че при високомазнинен хранителен режим (ненаситени мазнини), хората оздравяват много по-бързо, включително и от тумори, диабет, остеопороза, метаболитен синдром и т.н.
  3. При психическите аномалии, особено при свърхактивността на децата, последващите епилепсия, депресивни състояния, храната винаги е била подценявана за сметка на медикаментите. Дори грешно се смята, че въглехидратите и лактозата имат благотворно въздействие. Ужасна грешка! 
Децата от година на година стават все по-хиперактивни, склонни към епилепсия, агресивни състояние, след което развиват зависимости към лекарства, алкохол и наркотици. Защо?
А защо се опиянява човек от алкохол? От излишната бърза енергия! Същото е с децата, от бързите захари, шоколад, кроасани, пици, кока кола, подсладени с аспартам сокове, много тесто, ориз. Бързи въглехидрати, инсулинови скокове, хиперактивност, къси съединения в мозъка. Следват медикаменти, предпоставка за алкохолна и наркотична зависимости. Които са факт.
Това се възприема от все повече хора, дори и с базов интелект. Трудно обаче се осъзнава, че инсулиновите скокове се дължат и на млечните продукти, с които "здравословно" се замества диетата с тесто и химикали. Не само за това, че млечните продукти са промишлено обработени с химикали, в тях има антибиотици и се явяват продукт на генно-модифицирани животни. А основно затова, че млечните протеини, въглехидратът лактоза в тях също предизвикват инсулинови скокове.
Доказателство за това е невъзможната до преди век поява на диабет сред децата, затлъстяване и други болести на възрастния човек.
Самите деца, които са продукт на стотици хиляди години човека еволюция се противят на вредните храни, чрез лактозна и глутенова непоносимост, или алергични реакции към модифицирани меса и промишлени яйца. Все по-масово, толкова че класическите медици са безпомощни и заклеймяват във всичко интернет форумите.
Хиперактивност, епилепсия, агресивно поведение да се лекуват сред децата със синтетични наркотични вещества, наречени антидепресанти е престъпление срещу човечеството. Къде е Хипократовата клетва, да се лекува? Самият Хипократ е казал "Нека храната бъде нашето лекарство".
Модерната медицина, добрите лекари, които лекуват предпоставките за болест препоръчват на децата с висока физическа и ментална активност, просто да се промени хранителния режим. Повече мазнини, ограничаване на всички бързи въглехидрати.
В кетонната диета, както и в други обобщени наименования има различни нюанси. Един съществен подвид е строгото наблягане само на мазнини, защото белтъчините влияят негативно. Това е грешен подход, защото негативно влияят млечните белтъчини и животинските, обвързани с наситени мазнини.
Правилният подход са растителни мазнини като авокадо, фъстъчено масло, кокосово масло, сусамов тахан, комбинирани с нискокалорични зеленчуци и плодове. Знаете ли, че доматът, краставицата, тиквата, патладжанът, елдата... също са плодове. Все въглехидрати с нисък гликемичен индекс, тоест бавно отдаване на енергия, без инсулинов скок. Освен това силно алкализират тялото. Заклеймяването на извадени от контекста на хранителния микс храни е глупаво, един банан с фибри от овесени ядки и лешников тахан няма как да отдаде бърза енергия. А бананите са незаменими, та те са най-естественият антидепресант. Бобовите също са антидепресант, успокояват психиката с качествена бавна енергия и много полезни вещества, помагащи ензимния, електролитния баланс, регулацията на кръвната захар.
Белтъците са важни, и за тялото и за мозъка. Затова екстремалната кетонна диета е опасна! Тя елиминира всички белтъчнини, защото неуки хора ги асоциират с установеното като недобро мляко, кашкавал, сирена, сметана, сладоледи. Протеиновият шампион всъщност е соята, но често за нея се твърди, че децата имат алергия към нея, много по-често това е фалшива тревога наложена от безкрайно невежи хора. И все пак проверете за алергия към соя, отнема няколко секунди... милиони пъти по-малко отколкото теориите на невежи хора, че има алергия и от там са всички беди.
Добри протеини и то в голямо количество има фъстъкът (затова фъстъченото масло е незаменимо), също грахът, конопът, елдата, киноата.
В развитите научно и медицински държави, при все по-образовано население, традиционното мляко е компрометирано по изброените по-горе причини и затова има бум на растителните млека от соя, бадем, кокос. Все повече деца се захранват с такова, а не с животинско. Което явно им влияе добре, иначе защо родителите ще го предпочитат? Никой родител не мисли лошото на децата си, за разлика от закостенелите държавни структури.
А калцият за растежа на децата? Ако наистина някой се вълнуваше от този проблем, не би давал киселинно мляко за калций и кока кола, които да го стопяват, а сусамов тахан, в една лъжичка от който има повече калций от литри истинско мляко. Всъщност никое нормално дете доброволно не би опитало истинско животинско мляко с дъх на крава и особено на коза (най-малко вредното). Пораснало дете не би опитало отново дори майчина кърма, най-естественото мляко и въпреки, че е станало човек благодарение на него. Относно калция, той е безсмислен, ако не се комбинира с витамин K2.
Ядките са добър източник на бавна енергия, но поради по-ранни смущения някои деца не ги усвояват добре, особено когато невежи родители ги дават ненакиснати. Ядки и сушени плодове е отлична комбинация, но естествено сушени плодове почти няма на пазарите, имитират се чрез обработени със серен диоксид съсухрени полу-изгнили плодове.
Ще предложа следната примерна диета за прекалено активни деца, или застрашени от епилепсия.

Обед или късна сутрин
  • Препечена филийка от безглутенов хляб с много фъстъчено масло, авокадо и домат
  • Зелена елда с кокосово или краве масло, тофу, стафиди
  • Каша от киноа в масло със стафиди
  • Царевичен качамак в кокосово масло с леко запечено тофу
  • Купичка кисело соево мляко с фини овесени ядки и мед
  • Сладолед от натрошени замразени банан и ягоди, лешников тахан и кокосово масло
  • Пица с карфиолено-нахутен блат със зеленчуци и тофу
  • Пълнозъренеста юфка с много масло, петмез от фурми
  • Пудинг от тапиока, кокосова захар и бадемово мляко
  • Боза от лимец, без захар
  • Нахутени палачинки с масло, лешников тахан и кленов сироп
  • Соево кисело мляко с халва
  • Паста от зелена соя, доматен сос, чесън, маслини, сусамова паста и масло 
  • Безглутенов сандвич със соева майонеза и авокадо
Следобед (не е задължителен)
  • Супа от розова леща и сладък картоф
  • Варена тиква с мед и орехи 
  • Безглутенови сандвичи с хумус, тиквички, кедрови ядки, чери домати
  • Тиквеник с пълнозърнести кори, много кокосово масло и добре накиснати, обелени предварително орехи, мед 
  • Крем супа от тиква и розова леща
  • Пилешка супа с ечемик, сладък картоф
  • Нахутена питка (фарината) с масло
  • Домашен шоколад от лешников тахан, кленов сироп и био какао 
  • Торта от цедено соево мляко и безглутенов блат с ядки 
Вечер:
  • Мусака с "кайма" от елда и ечемик, тиквички и сладък картоф, заливка от соево кисело мляко, нахутено брашно и хранителна мая
  • Качествена риба тон със зеленчуци на пара
  • Пълнен патладжан с киноа и лимец, и много кокосово масло
  • Плато от запечено тофу, шайби от авокадо, тиквички, моркови
  • Грах, карфиол, броколи, червена леща на фурна
  • Северна сьомга в доматен сос и спанак
  • Запеканка от спанак, ечемик и нахут
  • Добре сварен боб с кисело зеле
  • Катък от цедено соево кисело мляко, чушки и кедрови ядки
  • Кебапчета от лимец, елда и ечемик с гарнитура от зеленолистни
  • Кюфтета от елда, ечемик, леща, нахут и кокосово масло на тиган
  • Яхния от грах, жълта леща, моркови, тиквички, домати 
По-късна вечер (ако се налага)
  • Салата айсберг, чери домати, тофу, оризово масло
  • Сурови моркови, уникални в този си вид защото усвояването им разходва повече калории, отколкото идват от тях
  • Чаша ядково мляко

Препоръките са примерни, показват концепция, а не канони за подражание. Много важни са добрият вкус чрез майсторство, опит, добри подправки и най-вече готвенето на домашна храна с любов.
В тази статия голяма роля за добрата кондиция на дух и тяло имат ферментиралите млечни продукти, нещо което напълно се елиминира при съвременните диети свързани с метаболитни, туморни или емоционални разтройства. Но точно млечно-киселите бактерии са нещо без което не може организма при поддържането на добра чревна флора, изобилие на B12 и здрава имунна система. Отлична среда за млечно-киселите бактерии са соевото мляко, мляко от жълта леща.
Искам да отбележа, че темпето може да бъде, не само соево, но и фъстъчено или нахутено, като на снимките по-долу:
Нещо важно в заключение, различни организми са различни, кулинарните умения на всеки се различават. Затова не вярвайте на авторитети, а на себе си. Но и не съдете нови концепции, опитайте и тогава приемайте или отхвърляйте. Диетите са нищо без личен опит.
Всички снимки са мои лични, от лично приготвени храни.

Коментари


  1. Какво друго да каже човек освен Прекрасна Статия! 😍

    Искрено Ви Благодаря за положения труд и професионализъм, за това което сте създали! 😍💖😇💖😍

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.