Кое мляко е истинско? Споровете са толкова големи, че се налага дори законодателна намеса, забрани за назоваването на растителните млека като "мляко". Което разбира се е абсурд, намеса в свободата на изказване, комуникация, конституционни права. Темата в този материал е друга, за дефектите на демокрацията има хиляди други блогове, за растителни кисели млека е само този.
Истинското мляко е това, което се третира от млечно-киселите бактерии като такова. Нали затова са млечно-кисели, защото заквасват мляко, а не например смути от авокадо, банан и джиджифил.
Безспорно соевото мляко е мляко, защото се заквасва идеално от млечно-киселите бактерии до гъсто кисело мляко и до кефир.
Има ли обаче други алтернативи? На пазара се предлагат кокосови, бадемови и други йогурти.
Проведох експеримент:
Редно е да се определят като млека, високопротеиновите бобови субстанции (соя, фъстъци, леща, грах), които по състав на нутриенти се доближават много до животинските млека. При тях има около 30% протеин, 30% въглехидрат и 30% мазнини. Като въглехидратите при бобовите млека не са от неузнаваемата и вредна лактоза, а от качествени растителни въглехидрати с нисък гликемичен индекс, който не предизвиква скок на кръвната захар. Мазнините пък при растителните млека са ненаситени, без холестерол.
Истинското мляко е това, което се третира от млечно-киселите бактерии като такова. Нали затова са млечно-кисели, защото заквасват мляко, а не например смути от авокадо, банан и джиджифил.
Безспорно соевото мляко е мляко, защото се заквасва идеално от млечно-киселите бактерии до гъсто кисело мляко и до кефир.
Има ли обаче други алтернативи? На пазара се предлагат кокосови, бадемови и други йогурти.
Проведох експеримент:
- Бадемът като суровина тотално се провали, твърдата му част се утаи от суроватката. Нищо общо с кисело мляко;
- Конопът също се отдели от суроватката, но долната част е оказа много близка до кисело мляко с разбит коагулум;
- Фъстъченото мляко е доста добра суровина, но е малко блудкава, тъй като там няма особено много въглехидрати, за сметка на белтъчини и мазнини. Единственият му недостатък е доста острия фъстъчен аромат, но на някои хора той много им допада;
- Млякото от леща се получи много гъсто, необичайно, но вкусно. Има доста въглехидрат (нишесте), което е причината за бързото зреене и невероятната плъстност. Вкусът е много мек, ароматът не е натрапчив. Добрият резултат силно зависи от вида на лещата.
Редно е да се определят като млека, високопротеиновите бобови субстанции (соя, фъстъци, леща, грах), които по състав на нутриенти се доближават много до животинските млека. При тях има около 30% протеин, 30% въглехидрат и 30% мазнини. Като въглехидратите при бобовите млека не са от неузнаваемата и вредна лактоза, а от качествени растителни въглехидрати с нисък гликемичен индекс, който не предизвиква скок на кръвната захар. Мазнините пък при растителните млека са ненаситени, без холестерол.
Коментари
Публикуване на коментар
Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.