Translate

Науката и Европейският Съюз

Преди да продължа нататък, искам да споделя, че съм заклет поддръжник на Европейския съюз, на европейските програми за финансиране на бизнес и наука. На обединението, интеграцията и прогреса.
Европа е чудесно място, с много традиции, отличен човешки потенциал, финанси, банки, корпорации. При това положение е странно как научно, икономически, интелектуално сме на светлинни години от САЩ, Япония, дори спрямо скромна като човешки потенциал Канада.
Къде е причината? Ще се опитам да анализирам в този мой материал. Като обсъждам мой опит. Анализи от "експерти" по теми, за които са чули по новините може да прочетете другаде.
Европейската наука се движи от бюрократи, които имат бегла представа от наука, слаба от иновации и никаква от предприемачество. Те са чули, че нещо е перспективно и на тази база отпускат средства. Чужди средства, бюджетни.
Първо кандидатствах с научен проект към български разпределите на европейски средства. Ужас! Агенцията затъна в скандали, сесията се провали, година по-късно получих писмо, че проектът ми бил отхвърлен, защото на третото копие нямало подписи на всяка страница, а стартиралата ми два месеца по-рано фирма нямала годишен финансов отчет от НАП (за което бяха писали, че не е задължително за стартиращо предприятие).
Рецептата за всеки провал е една... формата над съдържанието. Даже не ми дадоха възможност за поправка, или да вида дали това наистина е така. Но сами може да видите, че НИФ 8-ма сесия не съществува, въпреки, че е стартирана 2016-та година. Не спорих, няма смисъл, спор с мъртва организация е като политическа дискусия с телевизора.
Писах до европейски комисар, който не бе учуден от това безобразие. Препоръча ми да кандидатствам за финансиране пряко в Брюксел.
Така и направих. Пак формуляри, бюрокрация, глупави изисквания, в които има много приказки, но никой не иска да му покажеш, че си готов на дела... с продукт например. Оценка по формуляр. Частен инвеститор би ли повярвал на формуляр?
Хоризонт 2020, програма с милиарден бюджет! Калпав сайт, калпави администратори, които закриха сесията ден по-рано. А няколко дни по-късно се извиниха и го удължиха с цял ден. Ето тук вече заподозрях, че хора на заплата, толкова си могат, ако ще и заплатата им да е от десетки хиляди евро.
Става въпрос за програма с 50 хиляди евро безвъзмездно финансиране, за проучване и реклама основно. За 50 хиляди евро в България чудеса могат да се направят, това им и описах... рекламата, продуктите, проучването го има. За 50 хиляди мога да направя мини завод и лаборатория, дисертация и информационни ресурси за резултатите.
Бъдеще голямо, точно това, което те описват в популистките си програми. Проектът бе свързан точно с перспективите за промяна на хранителната промишленост от животинска към растителна, което явно променя света, екологията, здравето. Пример за което са най-големите инвестиции на това хилядолетие, от Danon, Hansen и други компании точно в тези направления. Направления, които географски и икономически подхождат точно на България.
Оценяването бе бързо! Не като нашите, с година закъснение. 3 критерия, с 4-5 подкритерия, таблица и точки. От 15 възможни точки, получих 8.69, при 13 долна граница за класиране.
Оценъчното мислене провали науката и образованието в Европа, то е нелепо в сравнение с това в САЩ, Япония, Канада, Корея, Тайван. Тук идеите се пилеят, защото се търси не икономически прогрес, а политически комфорт за мандат (срок на проекта). Приказките над делата, табелките с европейско знаме над ефективността.
Европейските корпорации губят позиции, защото бюрократите провалят всичко, дават грешен фокус на младите, на предприемчивите, на учените, на всичко извън интересите на собствения мандат.
Европейското образование? Такова няма, то е просто диплома, хартийка без покритие. Без връзка с финансиране е пилеене на ресурс. Образование и наука са свързани, чрез финанси и бизнес. Европа има проекти за наука, млади учени, открития. Има и огромно количество пари. Но и да има човек с идеи в Европа, той отива да се развива извън нея. По-иновационните европейски държави са извън ЕС, а най-изобретателната, Великобритания, напуска. Къде отиват парите? В политически популизъм, къде другаде.
Проектът ми! Оценен сухо и абсурдно. Странно... по всички критерии, почти еднаква оценка. С изключение на две. Най-висока оценка за готовност за производство, което е абсурдно, такова няма (явно са гледали картинките). Ниска оценка за познаване на целевата група, където пък изкарах най-много аргументи, самият аз съм консуматор на продукта, групи, приятели и т.н. Не са чели текста и приложенията. Бюрократи!
Аргументирах се със снимки, видеа, данни от лаборатории, партньорство с БАН, докторантура в тази област, дори телевизионно предаване.
Все едно никой не е чел това! Просто бюрокрация. По-бърза от родната, видимо по-морална... но също толкова неефективна. Всъщност, по-малко ефективна, нашата е толкова фалшива, че никой не си губи времето. А европейската една такава, лъскава, с грамадни бюджети, именити учени, отдали се на политика.
Отбиване на номера, това ли са европейските проекти? Търси се популизъм в тях. Табелки с логото ЕС из цяла Европа. В България има много табелки на ЕС, финансиране на какво ли не. Но това е позор за Европа, всичко финансирано у нас по линия на ЕС е или неработещо, или абсурдно. Като метрото ни със съветски мотриси от 70-те години. Като абсурдния София-Тех парк, в който всичко е запечатано, а периодичните конференции са просто кетъринг.
Скоро прочетох интересен анализ, Италия се произнася, че европейските фондове финансират мафията в Източна Европа. Скандално, но като се замисля за родния Ямбол и близкия Сливен е точно така... мутрокрацията първо крадеше по Сапард, сега по други програми. Откъде иначе пари за скъпи коли, къщи и охолен живот?
Комунистическите барони по един или друг начин също се дореждат до европейски средства. Така се ухажват малки държави с корумпирани институции... Брюксел дава повече пари от Москва.
Консултанти рекетират за процент от кражбите, а техните абсурдни, популистки проекти минават, финансират се, за разлика от тези на истински предприемачи. Виждал съм одобрени проекти. Те са смешни, неграмотно написани. Идиоти ли финансира Европа? Всички хубави идеи, старт-ъпи са финансирани от частни фондове, основно американски. Нито един от ЕС.
Искам Европа да успее, но животът си минава, а идеализмът избледнява.. Все повече се замислям за старт-ъп финансиране от САЩ.
Без наука и икономика, фирми, които да се отгледат на Стария континент, ЕС и еврото са обречени на провал. Милиарди на вятъра за популизъм и заплати за бюрокрация. Средства, с които Европа би могла да стане лидер.
Може и да греша, но знаете ли добър бизнес, стартирал по европейски проект?
Посетих десетки семинари в министерства и университети, свързах се с всички фондове, които бяха около моите интереси. Навсякъде - приказки. Лишени от съдържание, бюрократични отговори. Нулев интерес към нещо различно от формуляри и оценки, водещи до добри атестации и бонуси към заплатите.
Длъжен съм да отбележа, че проектът, който предадох не бе в точното направление за него, програмата бе по-скоро за земеделие, отколкото за модерни храни. Но някак си се надявах, да отчетат това, да препоръчат друга програма, следваща сесия. Не, дори и това не им направи впечатление.

Коментари