Translate

Палачинки с овес и соево кисело мляко

В сезона на постите ще ви покажа едни от най-вкусните и полезни палачинки, които съм опитвал някога. И най-лесни за приготвяне. Най-евтината, реално здравословна храна. С много протеин, който липсва на палачинките, бавни въглехидрати, по желание и без мазнини.
Овесени ядки и соево кисело мляко, нищо повече за основа.
Как се правят? Взимате овесени ядки, желателно фини, за да не товарите толкова домашния си уред. Смилате ги с блендер или приставката за мелене на кафе на брашно. След това в съотношение 1:3 добавяте соево кисело мляко, лъжица кокосово масло и малко хлебна сода.
Блендирате отново, смесвате с вода за да стане консистенция за палачинки. Натам добавяте още вода, защото овесените ядки "пият" много течност. Оставяте половин час да поеме вода и содата да се свърже с киселото мляко. През това време активно снимате с iPhon-а си, за Facebook.
От сега ще ви кажа, че със соевото кисело мляко е сложно. Истинско такова не се продава, има някакви кремове с есенция и захар, а домашното се прави сложно.  Скоро с магазина си, ще решим този проблем.
С прясно мляко не става, само киселото влиза в реакция със содата (натурален бакпулвер)... за да станат тези балончета, да набухне "тестото". Ако пък в прясно мляко, било то соево или животинско сложите киселина за реакция със содата, самото мляко се пресича.
Експериментирано е и с краве кисело мляко, то също влиза в реакция със содата, но някак си загаря, мирише и резултатът въобще не е такъв.
Протеиново кисело мляко от соя и глутен... идеална комбинация, която замества яйца и мляко. Та глутеновия овес се точи точно като яйца, а след като се смели фино, след това има леко гумената консистенция на палачинки с яйца.
Кокосовото масло придава един такъв, приятен мазен вкус. Качествено замества кравето масло, издържа дори на по-висока термична обработка от него.
Запичането става много лесно в тефлонов тиган за палачинки, ползвайте качествени на Tefal, желателно с титаниевото покритие. Разбира се, много по-вкусно става в чугунен сач, но играчката там е по-голяма, необходим е стаж, майсторство.
В тефлоновия тиган може да не се слага мазнина, но с нея е много по-вкусно. Добре понася термичната обработка олиото от гроздови семки, както и споменатото по-горе кокосово масло.
Съвет, правете сместа така, че сама да се разлива, да не е много гъста, но също така и да не е много рядка. Ако имате проблем с температура и тесто, правете не една а няколко малки палачинки. Вкусни са дори и недобре запечени по средата. Хей, та това си е овес с кисело мляко... няма суровост, не е като яйцата, брашната, класиката.
Получиха се много вкусни палачинки, споделих ги с приятел, харесаха ни. Отлични с веган лешников крем (шоколад) и банан. Правих ги за първи път, ще се повтори. 
Рецептата е изцяло авторска, ако не за друго... киселото соево мляко бе с листа от медицински коноп, получиха се най-успокояващите легални палачинки.
След наяждането с тях, отзивът е следният. Това е много лека храна, но същевременно засищаща. Не е с бърз гликемичен индекс като палачинките от класическо брашно, часове държи ситост, което е типично за овеса. Не предизвикват тежест в стомаха, нито газове, което става от мазните палачинки с яйца и млечна лактоза. И на теория, и на практика това е алкална храна, нищо общо с киселинните млечно-яйчни продукти. Ако не запичате много тези палачинки, те ще запазят голяма част и от млечно-киселата си полезност и комфорт за стомаха. Предстоят палачинки от соев кефир.


Коментари