Translate

Дефицитът на B12 и млечно-киселата ферментация

Нормалното съдържание на този важен витамин в човешкото тяло е между 140 и 490 pmol/l.
Първи симптоми на дефицит са лесна умора, раздразнителност и депресия. Възможни са и други признаци като неврологични смущения, изтръпване на крайници, лош стомашен комфорт (запек, диария), суха кожа, чупливи нокти, болки в зъбите, непълноценен сън.
Дефицитът на B12 се проявява при граничен преход от един вид хранене към друг, много често през пролетта. Много често липсата на този витамин се определя като "пролетна умора". 
Понякога може да сбъркате дефицита на B12 с дефицит на магнезий. Магнезий се набавя лесно чрез добри добавки, освен това има много полезни храни, които са богати на магнезий като ядки, зърнени, бобови, банани, сушени плодове и още и още.
B12 че често срещан дефицит. И много подценяван. Витамин, какво толкова? Най-голямата опасност е неразбирането за произхода му.
Твърди се, че идва с месото от животни и се съдържа единствено и само там. Но как в месото на крави, прасета, агнета и кокошки има B12? Откъде го набавят те?
Истината е, че B12 се синтезира вътре, а не се внася отвън!
Колкото до месоядната теория. Тя е грешна интерпретация на вярно наблюдение. Когато се прави преход от един тип хранене към напълно различен, тотално се променя чревната флора, това води до дефицит на B12.
Ето какво правят хората, когато решат да преминат към веган диета:
  • Отказват напълно млечните храни, а точно в киселите млека, кефира, сирената има най-много полезни за чревната флора бактерии;
  • Веган диетата върви в комплект и с други рестрикции, стремеж към суровоядство. Поради наличието на сол и недостатъчната "суровост" се изключват туршиите, киселите краставички, киселото зеле. Бозата се заклеймява вреден въглехидрат. Също така и бирата, маята в хляба.
Тялото на при такава диета успява да балансира година-две, но после липсата на B12 води до срив. Затова много вегани споделят как след отказа от тази диета и връщане към класическата се чувстват много по-добре. Което е пак вярно наблюдение с много погрешни аналитични заключения.
Доказателство за което са източните народи, които като цяло не консумират или консумират малко животински продукти. Много народи въобще не консумират млякото, което е нормално, никой човек след 2-годишна възраст няма лактаза, която да разгражда лактозата. Всъщност никой бозайник, освен европейския човек не консумира мляко.
Тогава как източните народи нямат липса на B12? Там се консумират ферментирали растителни храни като натто, мисо, темпе и много други. В натто има рекордно количество и от друг дефицитен витамин, K2.

Основен начин да се поддръжка на чревната флора и съответно синтезът на B12 са ферментиралите храни. Туршии, кисели млека, кефир, темпе, тамари, мисо, натто и т.н. Растителните ферментирали продукти реално са много повече от животинските.
Соята и някои други протеинови растения са перфектна среда за млечно-кисела, кефирена и каквото се сетите ферментация. За съжаление, повечето "соеви кисели млека" са просто имитация на животинско кисело мляко, в тях има царевично нишесте, тапиока и други сгъстители. Реално в тях почти липсват млечно-кисели бактерии, киселинността се постига с лимонена киселина. Вижте им етикетите.
Моите кисели млека и кефири са нещо много по-различно от промишлените. В тях има само соя, вода и закваска. Специалният процес на почистване на соята, сгъстяване и пастьоризация осигуряват много високи концентрации на млечно-кисели бактерии, съпоставими с тези в добрите животински млека, включително и домашните.
Това е концентрацията на бактерии в мое соево кисело мляко:
  • Лактобацилус Булгарикус - 1.7*10^7cfu/g
  • Стрептококус Термофилус - 1.1*10^7cfu/g
Отчетени в ИЛ "Феба Лаб" - София 
При пълна липса на патогенни бактерии. Високата концентрация на полезни анаеробни (недишащи кислород) бактерии пречи на плесенясването, развалянето, развитието на патогенни (аеробни, дишащо кислород) бактерии. Затова мои кисели млека и кефири имат трайност над 3 месеца, някои достигат и половин година. Издържат седмици дори и извън хладилника.
Соевите кисели млека и особено кефирът с многократно повече полезни щамове са най-добрият начин човек, който не консумира животински продукти да има здрава чревна флора и нормална концентрация на витамин B12.

На снимката, концентрация на B12 от мое лично изследване, след 4 години без никаква животинска храна, при консумация на соеви ферментирали продукти и домашни туршии.


Коментари