Пробиотичните храни са скъпи? Често се чуват твърдения, че натуралните, домашните храни са скъпи, а в специализираните ултра-магазини са на спекулативно високи цени.
Вярно ли е това твърдение? Или просто "гроздето е кисело"?
Без никакво съмнение, най-голяма ценност за човек имат живите, пробиотични храни. Те са в състояние да ни поддържат здрави, млади, в перфектна кондиция.
Храните, преобразувани от лактобацили са енергия, която тялото приема най-добре. Без скок на кръвната захар, защото захарите вече са преобразувани в подходящи за нас. Без киселинна реакция, дори и на продукти, които на вкус са кисели.
Има ли лакто-ферментирали, пробиотични продукти в магазините, супермаркетите?
Живите пробиотични храни нямат място в супермаркета, те са живи и искат живо отношение. Подхранване със захари, регулация на температура. Иначе избухват и в прекия, и в преносен смисъл.
Предлагането на промишлени натурални пробиоточни храни е невъзможна мисия. Те не могат да имат определен срок на годност, да отговарят на стандарти, да се съхраняват и транспортират както дойде.
Затова е абсурдно да ги очаквате в супермаркета. Особено пък на ниски цени. Наистина, като производство не са никак скъпи. Но се правят на ръка, отглеждат се индивидуално или в малки серии, продават се пряко от производителя, а не от множество посредници.
Напоследък много актуални за "киселите млека" от соя, кашу, кокос и други растителни суровини. Идеята е чудесна, но реализацията е имитационна. Нишесте, което лесно намножава синтетичните лактобацили, лимонена киселина за имитация на лакто-киселинност, ароматизатори за да се прикрие аромата на синтетика.
Правя кисело мляко от соя, нещо което не се предлага за пари, в синтетична опаковка. Само от соя... така е редно. И много по-трудно. Соята е капризна суровина за мляко, особено в нашите географски ширини. Старата соя не върши работа, само тази която може да покълва, свежата, и от определени сортове. Ферментацията иска наблюдение, нагласяне на температурата... хей, та това е жива храна.
За тези, които искат да им е евтино, нека първо осъзнаят, че и богати да станат, храна се не купува. Всеки я произвежда сам в зависимост от нуждите си. А ферментиралата храна е върхът на домашното производство. Включително и другите ферментации, с дрожди, алкохол. Промишленият алкохол е вреден, този от домашна ферментация е нещо съвсем различно, стига да не се прекалява.
Домашни кисели млека, сирена и ракии в магазините няма и не може да има. Практиката в чужбина е те да се произвеждат и предлагат от специализирани малки производители, които го правят по-скоро за кеф, отколкото за пари. Това целя и с моите млека, натто, кимчи, темпе... Света с тях няма да завладея, но на себе си, близките и приятели мога да помагам да бъдат здрави.
Цената на здравето? Знаете, че е безценно... спестявайки 3лв. от фалшиво мляко спрямо пробиотично, рискувате.
Какво правят пробитичните, живи, домашни храни? Те ни защитават от алергии, гъбички, вируси, патогенни бацили. Непреобразуваните от лактобацили захари са най-големият бич за човека, те атакуват костите, мозъка, черния дроб. Без пробиотично преобразуване диабет и рак има масово сред съвременния човек. Това е безценно.
Без тази защита страдаме, боледуваме, умираме. С лекарства нищо не е оправя. С пробиотични храни много от пораженията могат да се поправят.
Вярно ли е това твърдение? Или просто "гроздето е кисело"?
Без никакво съмнение, най-голяма ценност за човек имат живите, пробиотични храни. Те са в състояние да ни поддържат здрави, млади, в перфектна кондиция.
Храните, преобразувани от лактобацили са енергия, която тялото приема най-добре. Без скок на кръвната захар, защото захарите вече са преобразувани в подходящи за нас. Без киселинна реакция, дори и на продукти, които на вкус са кисели.
Има ли лакто-ферментирали, пробиотични продукти в магазините, супермаркетите?
- Туршиите? Туршията, киселите краставички, зеле, маслини и др. някога са били продукт на млечно-киселата ферментация и са мощен пробиотик, жива храна. Проведох експеримент... домашната, пробиотична туршия на мама срещу най-скъпите, германски кисели краставички в магазина. Домашната туршия закваси мляко за 4 часа, то стана твърдо като сирене. Купешките кисели краставички не заквасиха млякото, нито на 6-тия, нито до 12-тия час. Купешките кисели продукти за мъртви пробиотично. След като са стерилизирани на над 9 градуса... лактобацилите издържат до 40-50 градуса. Този експеримент може да го проведете сами.
- Киселите млека? Голяма част от тях са лъжа, но е факт че не малко от тях имат живи лактобацили. Но това са синтетични лактобацили, в синтетична среда. Представете си фитнес маниак, на строителна площадка, на реална работа. Същото е и с лабораторните лактобацили, те в нашия стомах са нелепи. Истинските, домашните кисели млека не съдържат само два лактобацила, а много повече. Млякото само по себе си няма хранителна стойност, лактозата си остава неусвояема захар. Само по себе си, млечно-киселите бактерии, които се хранят с чужди за нас захари (лактозата), са измислени, колкото бодибилтър на анаболи. При туршиите поне растителните захари са усвояеми.
- Кефир? Кефирът е мощна пробиотична храна. Но отново този в магазина не е от истински кефирени зърна, а от синтетична, лабораторна закваска с ограничен брой щамове. Истинският кефир е произведен от създание, което адаптира продукта според средата и суровината. Получавам прекрасен ултра-пробиотичен кефир от соево мляко, чрез кефирени зърна. Производството е малко, дефицит. И дума не може да става за сравнение с мляко, заквасено с промишлена кефирена закваска, приличат си само на вид и частично на аромат. Истинския кефир незабавно раздвижва и разхлабва червата, три дни терапия и се чувствате пречистен.
- Сирената? Най-много имитации има в тях. Истинското сирене, пробиотично, с млечно-кисела ферментация в супермаркет няма място, ще бъде скъпо, ще се развали скоростно, защото няма кой да се грижи то да бъде живо. В повечето сирена животът на пробиотичните бактерии е прекратен с топлинна обработка.
- Бозата? Не се учудвайте, тя е пробитична напитка, поне традицията е такава. Това в магазините не е лакто-боза, а заквасени с дрожди (квас) глутенови брашна. Класическата боза е от просо. Квасовата ферментация няма свойствата на млечно-киселата, на пълноценната пробиотична.
- Комбуча? Евтини газирани напитки с винен дъх и много захар, за които се твърди че са комбуча има отдавна. Но който си е правил комбуча, знае че това е поредния комерсиален фалш, или поне не са с този мощен ефект на домашната комбуча. По--добри комбуча напитки има в стъклени бутилки, на една доста сериозна цена.
- Заквасени храни? Има все повече заквасени кашу, сметана, сирена... Добрите от тях са на високи цени, тези с фалшив ферментационен процес са на умерена цена и с нереално голям срок на годност.
Живите пробиотични храни нямат място в супермаркета, те са живи и искат живо отношение. Подхранване със захари, регулация на температура. Иначе избухват и в прекия, и в преносен смисъл.
Предлагането на промишлени натурални пробиоточни храни е невъзможна мисия. Те не могат да имат определен срок на годност, да отговарят на стандарти, да се съхраняват и транспортират както дойде.
Затова е абсурдно да ги очаквате в супермаркета. Особено пък на ниски цени. Наистина, като производство не са никак скъпи. Но се правят на ръка, отглеждат се индивидуално или в малки серии, продават се пряко от производителя, а не от множество посредници.
Напоследък много актуални за "киселите млека" от соя, кашу, кокос и други растителни суровини. Идеята е чудесна, но реализацията е имитационна. Нишесте, което лесно намножава синтетичните лактобацили, лимонена киселина за имитация на лакто-киселинност, ароматизатори за да се прикрие аромата на синтетика.
Правя кисело мляко от соя, нещо което не се предлага за пари, в синтетична опаковка. Само от соя... така е редно. И много по-трудно. Соята е капризна суровина за мляко, особено в нашите географски ширини. Старата соя не върши работа, само тази която може да покълва, свежата, и от определени сортове. Ферментацията иска наблюдение, нагласяне на температурата... хей, та това е жива храна.
За тези, които искат да им е евтино, нека първо осъзнаят, че и богати да станат, храна се не купува. Всеки я произвежда сам в зависимост от нуждите си. А ферментиралата храна е върхът на домашното производство. Включително и другите ферментации, с дрожди, алкохол. Промишленият алкохол е вреден, този от домашна ферментация е нещо съвсем различно, стига да не се прекалява.
Домашни кисели млека, сирена и ракии в магазините няма и не може да има. Практиката в чужбина е те да се произвеждат и предлагат от специализирани малки производители, които го правят по-скоро за кеф, отколкото за пари. Това целя и с моите млека, натто, кимчи, темпе... Света с тях няма да завладея, но на себе си, близките и приятели мога да помагам да бъдат здрави.
Цената на здравето? Знаете, че е безценно... спестявайки 3лв. от фалшиво мляко спрямо пробиотично, рискувате.
Какво правят пробитичните, живи, домашни храни? Те ни защитават от алергии, гъбички, вируси, патогенни бацили. Непреобразуваните от лактобацили захари са най-големият бич за човека, те атакуват костите, мозъка, черния дроб. Без пробиотично преобразуване диабет и рак има масово сред съвременния човек. Това е безценно.
Без тази защита страдаме, боледуваме, умираме. С лекарства нищо не е оправя. С пробиотични храни много от пораженията могат да се поправят.
Коментари
Публикуване на коментар
Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.