Translate

Пробиотиците срещу алергиите

Здрав дух в здраво тяло? Не е достатъчно! Необходима ни е и здрава пробиотична среда. Защото не сме самостоятелен организъм, колкото и да се заблуждаваме в обратното.
Хомо Сапиенс живеем в симбиоза с нашите малки, невидими бойци, с микроорганизмите, които ни пазят здрави, живи, млади. Млади ви се стори странно? Защо не стареят корейци и японци? Имат най-добрата пробиотична храна... кимчи, натто, жив соев сос, ферментирал джинджифил и много други.
Разумните хора от хиляди години са открили живата храна, в която микроогранизмите си вършат работата, а не са умъртвени по прищявка на някоя агенция за контрол на храните (защита на фармацевтичния геноцид). Жива храна, в която добрите кулинари просто оставят микроогранизмите да си свършат работата. От хляба с квас, бирата със същите микроогранизми, лактобацилите в киселите млека, кефира, сирената, туршията, чая, кафето...
Какво се промени, защо не сме здрави, а храната ни е фалшива? В хипермагазините жива храна няма и не може да има. Всичко е стерилно, пастьоризирано, мъртво.
Като стана въпрос за добри кулинари, тези по телевизията са просто клоуни, повечето от тях дори не знаят за пробиотичната трансформация. 
Логично следствие на мъртвата храна от магазините са алергиите. Без пробиотична обработка, семената и ядките са опасни за нашия организъм, чужди са. Те си имат собствени защитни механизми, които могат да бъдат елиминирани с лактоферментация.
Да ме извиняват суровоядците и други хранителни екстремисти, но единственият начин в магазина да има безвредна храна е тази с термична обработка. Нейната алтернатива е храна с пробиотична трансформация. Защо страдат вегани и суровоятдци? Защото и те са жертва на организираното невежество, човек може да кинсумира или термично обработена храна, или най-добре ферментационно преобразувана. Но освен инженерите в наши дни, от ферментация малцина разбират.
Ферментацията е сложна наука, тук например се управлява с Arduino програмиране
 
Алергиите към храни в миналото са непознати, защото храните са били обработвани пробиотично, просто се оставят да съхнат на слънце и те самоферментират, предизвиквайки идеалният баланс. Тези процеси са трудоемки, време ангажиращи в наши дни...
Проведох експеримент, заквасих с лактобацили едни от най-алергенните добри храни в модерния свят, кокосовият тахан и фъстъченото масло. Анализът с pH метър и редокс-потенциал стойности доказаха, че в тези среди лакто-ферментацията има благодатна почва. Много по-бавна спрямо киселото мляко е, заради мазнините. За около 5 до 8 дни кокосовият тахан се преобразува от полезните микороогранизми в нещо много по-лесно смилаемо. Фъстъченото масло също е благодатна почва за лактоферментация, това е бобова култура с много протеин и бавни въглехидрати, високото съдържание на полезни мазнини предпазва от развитие на естествени микроорганизми без необходимост от никаква химия.
Опитайте лакто-фермерментирали храни, към които имате алергия в суров вид. Това са напълно преструктурирани храни, по-лесно смилаеми, с намалени захари, увеличена киселинност (млечна киселина), в която алергените не виреят. Въпреки киселиността си, ефектът от ферментиралите храни е алкален, пример за което е живият ябълков оцет и лимонът.
Ако имате проблем с алергиите, опитайте суроватка от кисело мляко. Но от истинско, живо, домашно, а не стерилно промишлено. Със същата суроватка се заквасват и таханите, може да накиснете в нея и ядки.

Коментари