Translate

Резултати от най-натуралното заквасване на краве и соеви млека

Предният ми материал бе най-вече теоретичен, с приповдигната емоция. Но онази емоция е нищо в сравнение с последвалата. Резултатите са перфектни, споделям с вас фотографии от някои от по-успешните млека.
Успешно заквасен стартер с краве мляко, от специално обработени борови клонки

Купешкото соево мляко се закваси успешно (ниво "стартер") с покълнал джинджифил

Още по-добър резултат от джиджифил с домашно соево мляко

Много посредствен резултат с лимон и купешко соево мляко 

Тракийската туршия на мама, бетонира соевото мляко само за 6 часа (ниво "стартер") 

Лютата чушка - уникален стартер, резултатът - мек гел със сирен вкус (трето заквасване!)

Боровите клонки на ниво заквасване от техен стартер - мазен, кашкавален вкус с кремообразен, но здрав коагулум

Уникален резултат (ниво "стартер") от специално обработена и покълнала соя 

Джинжър соевият йогурт е уникален продукт, за по-голяма плътност ще се сложи стартер от чушка 

Това са едва 30% от резултатите, другите нямах батерия да ги снимам. Много интересни резултати има с череша, коноп, цвекло, физалис. Има и няколко провала, най-вече когато участват прости захари в млеката, най-вече в купешките, но опитах да ги имитирам и с домашно. Със сложни въглехидрати като оризова вода се достига до едно малко по-високо ниво. В момента съм на четвърта каскадна закваска, за разлика от промишления стартер, домашните са много по-жизнени.
Внимавайте! Имам и няколко трагични опита (опасни, негодни за консумация млека), свързани с лоша обработка на суровините и отклоняване от отработената времеемка и съдоемка технология (поради мързел). При невнимание, липса на опит, започват да зреят и патогенни организми, плесени, дрожди. Хигиената е много важна, всичко се преварява. Също така и технологията за прясното мляко от соя: покълване при температура и условия за липса на първична ферментация, много добро почистване, стерилизация, филтрация, пастьоризация... след което вече е лесно.


Коментари