Translate

Нишестето и киселото мляко

Домашно соево срещу кокосово кисело мляко от магазин
В много кисели млека се слага нишесте и за сгъстител, и за ускоряване на нещо като ферментация. С което става по-скоро боза, отколкото кисело мляко. Въпреки, че с толкова нишесте, дори боза не става, млечно-киселите бактерии биха реагирали бурно на нишестето.
За неопитен човек е трудно да определи дали киселото мляко е натурално или с нишесте. Понякога се предлага някакъв хибрид, в който има и класическа млечно-кисела ферментация, и нишесте.
Младите хора нямат житейски опит, не помнят времената на истинското кисело мляко. За тях  млякото с нишесте е норма, също както всички синтетични, деформирани храни.
Все повече хора се осъзнават, мислят, търсят промяна, полезна алтернатива. Не ви трябва лаборатория за да установите дали пред вас има жив, пробиотичен продукт или имитация. Достатъчна е капка йод.
Това изглежда като магия. Капвате капка йод върху кисело мляко. Ако йодът остане кафяво-жълт, това означава, че нишесте няма. При наличие и на малко нишесте, йодът го маркира в тъмен, виолетов, мастилен цвят.
На снимката виждате едни малко необичайни млека. Мое домашно соево мляко, което няма нишесте, отляво. Отдясно е промишлено кокосово мляко с претенция за йогурт. В кокосовия йогурт има много нишесте, което е описано и на етикета му.
Незнайно по какви съображения, но във всички растителни кисели млека, включително и соевите се добавя нишесте. В по-добрите от тях, от тапиока, в средно хубавите - царевично, а в най-евтините - някакво, описано като "модифицирано".
Опитният поглед на снимката показва и нещо друго, още по-показателно. Истинското, пробиотично мляко ВИНАГИ пуска суроватка. Точно суроватката е индикатор, че има заквасване. При пробиотична ферментация се отделя млечна киселина (суроватката) и пируват (енергия за тялото).
В интерес на истината съм длъжен да споделя, че гъсто, с търговски вид кисело мляко само от соя и вода, дори без сол и захар, се прави много трудно. Трябваха ми две години за първи успешни партиди и година и половина за усъвършенстване.
Необходимо е да отбележа, че някои сортове соя са с по-високо съдържание на нишесте и нищо чудно този тест да ги компрометира дори да нямат никакви добавки.
Какво лошо има в нишестето? Това е проста захар, която неутрализира ползите от млякото, защото ударно качва инсулина, има пик на кръвната захар. Което никак не е добре за хора с метаболитни смущения, диабет и особено с рак. От друга страна, самото наличие на нишесте показва, че в мялкото няма активни бактерии, иначе то би се вкиснало като боза.
Опитайте този тест у дома, получва се с всяко мляко, краве, козе, овче, биволско, соево, оризово (оризовото по принцип си е нишесте), бадемово и др.
Липса на реакция на йода и суроватка след 30 мин. (домашен соев йогурт)


Коментари

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.