Translate

Пребиотичните напитки

Основно правило на тази планета е, че където има влага, има бактерии. Освен, ако тази влага не е агресивна като алкохол или кафе.
Приоритетна задача на всеки човек е да осигури добра среда за доминиране на правилните бактерии в организма. При неправилна среда започва доминацията на патогенните, от което следват алергии, проблеми с имунитета, с метаболизма, с нервната система, диабет, рак.
Стига микробиология и здравни аномалии, да си почеша езика с носталгия по миналото, по социализма. Помните ли кафето "Инка"? Въпреки, че съм заклет антикомунист, отраснал в СССР, не обичам дезинформациите нито от единият, нито от другия лагер.
Легендата твърди, че бедното соц-правителство залъгвало народа с имитацията "Инка", защото не могло да осигури кафе от Бразилия.
Тоест нямало е как да мери сили с продуктите на концерна Nestle. Вижте снимката, това е безкофеинова, зърнено-цикориева напитка на Nestle от... 1954-та. Може би най-полезният им продукт.
Соц-правителството не е имитирало кафето, а точно този продукт. Кафето е вредно, води до остри неврози,. Лудниците са били препълнени с политически десиденти, милиционерите пък са били заети с контра-разузнаване, вместо с битови проблеми на невротични хора. Тоест от истинско кафе у нас тогава е имало нужда, колкото от бунтарски рок. Между другото, в САЩ също не се предлага, високо-кофеиново кафе... това е отрова за организма.
Какво ѝ е толкова особеното на тази напитка? Тя е свърх-пребиотична, тоест стимулира полезните микроорганизми да се развиват, да доминират, да ни защитават, да разграждат храната, пестят ензими и вътрешна енергия. Инулинът за полезните бактерии е като допинг, в добрият смисъл, тоест като свеж планински въздух преди секс.
Цикорията и земната ябълка са рекордьори по съдържание на инулин. От тях се правят много добавки. Но добавката е като надуваемата жена, върши работа, но имитационна. Истината е в натуралната храна. Не, че е много натурално да се приема инулин точно така, но екстрактът от цикория е най-доброто, което индустрията може да ни предложи.
Цикория или синя жлъчка има навсякъде в България. Изтръгвате я, води се плевел даже, почиствате корените, сушите, смилате и ето ви такъв екстракт. Натурално.
Но кой ли от нас има време за натурални занимания? Затова ви препоръчвам точно тази напитка, половин час преди хранене. Допингираните полезни бактерии ще разкажат играта на почти всичко вредно, с което ги тъпчете.
Мощната пребиотична напитка помага срещу стомашни неразположения, колит, диария, дори непряко и срещу язва, полипи и туморна предразположеност. След терапия с антибиотици е незаменима.
Не се предлага в България, може би заради имитацията от едно време, или пък заради липсата на интерес сред един нехаещ за здравето си народ.
Пребиотична напитка е дори чистата вода, особено изворната, минералните имат тежък товар за микроорганизмите. Пийте я не студена, студът прави микроорганизмите анемични, поради което домашното кисело мляко се слага в хладилник. Не и гореща... най-добрата температура е телесната (37 градуса).
По-мощни пребиотични напитки са зеленчуковите сокове, пресни, неокислени... окислените внасят радикали, които смазват бактериите. Зеленчукови сокове всъщност са лоша идея за микроорганизмите, които ни помагат. Сокът без целулозата, фибрите не е кой знае какво удоволствие за тези бактерии. Най-добре зеленчуково смути. От същите зеленчуци, от които се прави туршията, най-мощната пробиотична смес, създавано в този край на Вселената. Сезонни зеленчуци, разбира се, тези извън сезона са като политик преди избори.
Мнозина смятат, че полезен е портоколавият сок. Това е една голяма заблуда, лишен от фибрите си, този високо-киселинен сок е агресивен към полезната чревна флора. Добрият му ефект са бързите захари и енергийността от тях. Но бързите захари, водят до инсулинов скок, а това никому не е нужно. Простите захари водят до алкохолна, оцетна, метанова (газове) ферментация в хранителната ни система. Млечно-киселите бактерии обичат сложни захари, сред които любимец им е точно инулин. За инулина могат да се прочетат много оди в Интернет, затова няма да ви губя времето с мои интерпретации. Четенето е полезно, стига чатове във Фейсбук.
В заключение искам да ви кажа да не пазарувате от места, където инулиновите напитки са от клас "кафезаместител". Тези хора хал хабер си нямат от здраве. Това са съвсем различни продукти, които само по визия и консистенция си приличат. От една страна е полезната, пребиотична среда, от другата киселинното кафе, което е анти-пребиотично, изпържва нервната система, окислява (състарява) кожата. По-скоро кафето е имитационен продукт на инулиновите напитки, отколкото обратното. Спомнете си... 1954-та.
Всичко това съм тествал в моите растителни кисели млека. Последните серии бяха със земна ябълка в заквасочника, получи се камък мляко с много голяма концентрация на млечно-кисели бактерии. Някога се чудех защо цикориевото "кафе" прави млякото по-гъсто и приятно кисело, описаното по-горе е обяснението.

Коментари

  1. Все още си пия ИНКА вместо кафе. А за синята жлъчка не знаех, че като я изсуша ще си пия натурално кафе. Благодаря. Прекрасна статия. Очаквам си интерес следващата.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.