Translate

Натуралната защита на кожата

Където има влага, има и бактерии. Между тях има голяма борба за доминация. Ние "плуваме" в тази влажна среда, дишаме я, храним се с нея. Влажната бактериална среда ни обгръща изцяло, и отвън, и отвътре.
Човек грешно си е създал убеждението, че е сам по себе си, че само неговите вътрешни клетки и ензими го защитават от външният свят. Че имаме имунна система, която е наш надежден защитник.
Основни бойци на имунната система са външни наемници, полезните бактерии. Те защитават стомаха ни, това всеки го знае... от рекламите на киселото мляко. По-малко хора, особено мъжете знаят, че в женското влагалище има сложна микробиологично, влажна среда, в която защитници са лактобацилите. Малцина дори предполагат, че кожата ни, допирайки се до влажната въздушна среда, също има лактозащита. Има, при разумен човек, който не се облива с алкохолни и петролни продукти, за да си въобразява, че изглежда... по-красив. 
Козметиката е огромна измама. Ако кожата ни не е микробиологично балансирана, от чрез често почистване с алкохол и петролни препарати за измиване и е в досег с агресивната градска среда, тя има нужда от подсилване на лакто-средата. Алкохолът (спиртът, парфюми, афтършейви) нулират микробиологичната среда, след това се полепват петролните продукти.
Знаете ли какво е добро за добрите кожни легионери, млечно-киселите бактерии? Всички легионери имат нужда от чистота, храна и подслон:
  • Чистота. Кожата е мръсна дали от праха и петролните продукти на градската среда, от козметика или други мизерни за лактобактериите компоненти. Тя трябва да се почисти, но не с нов слой синтетика. Още по-малко пък със спирт, алкохол - това е пълен геноцид над съществуващата микрофлора. Суроватката от мляко е идеална, в нея има чистота и лактобацили, киселинна е и унищожава патогенните организми. Дори и след спиртен геноцид, тя може да поправи положението.  
  • Храната. Добра хранителна среда е сок от зеле, цвекло или краставица... това е ултра-бърза, намножаваща лактобацили среда, в която протича и млечно-кисела ферментация. За половин час от въздуха, в нея сте уловили много лактобацили (нови легионери), те се намножават и отиват към повърхността на кожата. След суроватката по кожата ще има добри лактобактерии, които добре ще се захранят и ще ферментират зеленчуковите сокове. Ферментирайки ги, ще отделят млечна киселина, която ще дезинфекцира кожата от патогени, ще дифузира и почисти порите, ще подхрани с отделилия се ферментация пируват.
  • Подслонът. Запечатвате всико с мазен филм, кокосово масло (нарафинирано), зехтин или друго. Послонът за млечно-киселите бактерии е ниско pH (3.5-4.0) и липса на кислород, те са анаеробни. Ако се с високо pH и много кислород, ще привлечете други бактерии, съответно кожата ще страда от акне, екземи, лишеи, преждевременно остаряване. Няма нужда всеки път от мазен филм, ако често правите лактосерумни операции и живеете в чиста среда, това е излишно.
Сега помислете дали козметичните средства не се опитват да имитират тези три етапа?  Лосион, серум и мазен крем. Те са фалшиви, синтетични, имитират традиции от хилядолетия, които ви описах по-горе. Замислете се за комичната маска с кисело мляко и резенчета краставици, те са всичко това в действие.
Съвременната козметика няма нужда да нямате нужда от нея. Затова прибягва до фалшиви внушения, като например за pH-то. Ако третирате кожата си с толкова високо pH (7.0-7.2), ще отслабите легионерите си, те дори ще напуснат, защото тяхната среда е под 4.0. Аналогично е и при влагалищната хигиена, интимните средства водят до много по-големи проблеми, които могат да се неутрализират със суроватка от домашно мляко много бързо и ефективно, за което има и съвети от народната медицина.
Козметиката няма как да осигури лактобацили, тя е стерилна за да бъде трайна. Напълно безсмислена. Като безалкохолната бира... в която липсата не е на алкохол, а на живи бактерии.
Най-голямата вина на козметиката не е, че иска луди пари (парите са разход на време), а че заблуждава хората, че правят нещо полезно. Всички активно ползващи козметика хора, изглеждат ужасно стари след 30-годишна възраст. Съвсем по друг начин изглеждат азиатците и африканците, които ползват кокосово масло и масло от ший.
Ето някои ефективни, евтини, че и безплатни средства за поддръжка на кожата:
  • Резен лимон. С ниско pH е, харесва се на лактобацилите, може да свърши работа и за почистване, и за храна.
  • Суроватка от кисело мляко, желателно растително. Ниско pH, добро почистване, съдържа и много лактобацили, отлична защитна, дезинфекцираща и хидратираща среда. Почистване и подхранване.
  • Реджувелак. Покълнали семена, които оставяте да самоферментират в чиста вода за около два дни. 
  • "Сода" от воден кефир, мощна пробиотична смес с вуглероден диоксид (ако има вторична ферментация), която е благодатна за полезните бактерии.
  • Сок от цвекло или зеле. Може и да не са пресни, точно след половин час навън в тях започва самоферментация, но без лактостартер, може да започне и дрождева, винена. Бих препоръчал сок от кисело зеле, но обичайно то се прави с много сол, което не е добре. Има начин да заквасите зеле и без сол, с аеротапа. Още по-добре е сок от кимчи.
  • Кората от краставица е чудесен лосион и лакто-намножаващ серум. Киселата краставичка е още по-добре, но отново отбелязвам солта. Става въпрос и тук и по-горе за истински ферментирали, домашни продукти, тези от магазините са стерилизирани, в тях няма нищо живо, има сол и захар.
  • Кората от авокадо е идеална и като хранителна среда и като мазен филтър.
  • Пълномасленото домашно кисело мляко може да свърши трите етапа, защото има и мазнина. Но разбира се, трябва да се измие, не с агресивна среда, която да неутрализира ползите му, разбира се.
  • Пълномасленият домашен кефир има още по-голям обхват от лактобактерии.
  • Много умения трябват за правенето на домашно растително кисело мляко, няма да се рекламирам, но предлагам такова... особено идеално е това с кокос. 
  • Соев кефир, от истинска кефирена гъба, не от синтезирани в лаборатория закваски. В кефира има потресаваща комбинация от лактобактерии и дрожди, тоест има и малко алкохол, поносим и за лактобацилите, и за кожата... почиства идеално всякакви аномалии.
  • Пробиотично соево мляко, подобно е на киселото, но има повече щамове, по-голяма концентрация от лактобацили.
Това е приятели, има още много да споделям, включително и експериментални данни, но отивам на работа. Друг път ще ви дам съвети за мъжката козметика, афтършейв, вагинална хигиена и много други.

На снимката. Домашно кисело мляко от соя и кокос. Кокосът изплува отгоре и запечатва млякото в анаеробна среда, в която зреят лактобацили в перфектна обстановка. Виждате суроватката и гъстата протеинова консистенция на 15-тата минута. Истинските кисели млека имат обилна суроватка, която е най-ценната част за кожата ни. Това соево мляко пуска над 50% суроватка от целият си обем в рамките на един час, идеалните промишлени краве млека (без нишесте) пускат 45%. Всичко се тества и документира с инструменти.

Съвет. Относно киселото соево мляко с кокос, за третиране на кожа. Нагрейте кокосовият каймак с 1-2 лъжички мляко до телесна температура за 30 минути. Това е идеалният крем, с мазнина, лактобацили и подхранващ алкален протеин. Отцедете суроватката и я ползвайте за лосион. Със суроватката според народната медицина се третира акне, екзема, лишеи и други кожни аномалии. До същото заключение са стигнали доктори и учени.

Връзка с нас: plantyogurt@gmail.com.

Коментари