Translate

Микробиомът и кръвната захар: соево кисело мляко

 
Човешката кръв крие много загадки за произхода ни. Освен четирите кръвни групи, заедно с мистериозните им отрицателни варианти, нашата кръв се дели и на различни микробиомни типове.
Абстрахирайте се от тези тежки научни нюанси, проведох личен експеримент. За влиянието на киселото мляко върху кръвната захар. За влиянието на соевото кисело мляко.
Теоретичните очаквания са, че соевото кисело мляко, което има захари по BRIX под 2% не би трябвало да изменя кръвната захар. За разлика от соевото, животинското кисело мляко има захари около 5-6%. Прясното животинско мляко е със стойност около 15%. Поради което прясно мляко за диабетици и за хора, нормализиращи метаболизма си, не се препоръчва.
Преди да опиша експеримента, ще спомена, че кръвната ми група е B+, този експеримент се отнася за нея. Други кръвни групи, имат по-различно поведение, според учените.
За експеримента съм подбрал уред Contour Next на Bayer, към момента най-точния потребителски уред. Количеството консумирано мляко е един малък буркан, около 300mL.
От графиката в началото виждате стартовата стойност на кръвната захар, след около 8 часа без храна и течности (сутрин).
За около два часа след консумацията на млякото виждате, че тази стойност почти не се променя, което потвърждава теорията, че това мляко запазва стабилна кръвна захар.
В края на експеримента виждате как въздейства банан и шепа грозде на кръвната захар, 50% скок на нивото.
Предстоят тестове на растителни, животински и пресни млека по тази методика. На кисели млека с промишлена и домашна закваска, на кефир, боза, туршия и други пробиотични храни, които на теория не би трябвало да въздействат на кръвната захар. Очаквам доброволци, резултати, желателно със същия уред.

Коментари