Translate

Има ли живот в меда?

Нашата телесна обвивка се състои от водород и кислород. Когато балансът в тях се наруши, когато външните въздействия станат по-силни от вътрешните сили, тялото старее и умира.
По отношение на водорода и кислорода, повечето обикновени хора, почти всички хранителни "гурута", а и немалка част от учените бъркат киселостта (pH) с окислеността (ORP). Съмнявам се това да е умишлено, всеки иска да постигне по-високо ниво на познание. Заблудата най-често се дължи на това, че любопитните хора разполагат единствено с pH метър и на негова база се опитват да открият концепция за здравето, храната, живота.
Алкално-киселинната теория за храната през последните години стана много популярна. От една страна тя върши работа, но от друга - е напълно погрешна.
Основен враг на телесната ни обвивка е не водорода, а кислорода. Окислението на тялото е причина за стареене, болести и смърт. Окислението е враг на всичко живо в природата. Частен случай на окислението е огънят, ръждата. Затова термично обработената храна ударно се окислява, особено в метален съд или нарязана с метални прибори.
След този поучителен увод искам да ви разкажа за меда, това природно чудо. Веднага ще ви кажа, че истинският мед е жив, пробиотичен, анти-оксидант. Мнозина от вас дори не предполагат, че медът е не само сладък, а кисел. Вижте стойността му за pH!
Какво кара живите продукти да са кисели? Пробиотиците! Или полезните микроорганизми, ако така ви звучи по-приемливо. В меда има полезни бактерии, които си осигуряват кисела среда, като по този начин го запазват дълго време от патогенни организми.
Въз връзка с тази теория ще ви спомена защо медът не трябва да се нагрява над 60 градуса, дори над 50 и не трябва да се излага на слънчеви UV лъчи. По този начин, се извършва бактериен геноцид и медът се умъртвява, губи почти всички полезни свойства.
 
Истината се познава в сравнението. Вижте меда в сравнение с пробиотичните напитки като реджувелак и кефирена суроватка.  
Най-важното сравнение е това, дали медът се явява окислител (източник на свободни радикали) или редуктор (техен неутрализатор). Да, медът не е толкова активен като диво ферментиралите кефир и реджувелак, но все пак е добър редуктор. Това не е валидно за промишленият мед, за топлинно обработеният... там стойностите са силно положителни.
Предполагам, че във възможно най-пресен мед, от кошера има още по-голяма редукционна сила и богата бактерийна и ензимна съставляваща.

Извод: медът наистина е чудо, но това чудо в магазин, бил той и био няма как да се открие. Поддържайте връзка с пчелари, ползвайте само свеж мед. Моя рецепта за поддържане на живот в меда са няколко капки от бялата утайка на диво ферментирала туршия. Може да го консервирате, запазите от атмосферно окисление със суроватка от кисело мляко.

Коментари

  1. Няма да е лошо някъде автора да напише името си. От една страна не е коректно към читателите, от друга как да вярваш на анонимни статии?!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.