Translate

Крилата на микробиома

Това, което знаем за Света е само малка част от истината. Животът е станал скука дори и за млад човек, момиченцата са си въобразили че са изживели всичко на 20-25 годишна възраст, а момчетата са стигнали до върха на мускулите и татуировките си. И наистина, хората в младостта си достигат апогея на развитието, след което следва залез.
В зависимост от размерността на скуката хората ползват от цигари, през алкохол, марихуана до хероин и LSD.
Мнозина обаче намират живота за по-енергичен и по-малко скучен с помощта на легални стимулиращи напитки. Субстанции с много захар, сол, кофеин и таурин.
Аз не правя изключение от този "енергиен" автопилот. Затова реших да запретна крачоли и да тествам "стимулиращите живота" безалкохолни напитки. Има периоди, в които често Злоупотребявам с Ред Бул. Затова и пиша този материал, за да ми дойде акъла в главата, а не да ви помагам. Помощта за околните е абстракция. Ако не помагаш на себе си, всичко останало е суета, заблуда и преклонение пред хартийките на "новият световен ред".
Всичко се опознава в сравнението, затова в сравнителния анализ включих и две напитки, чиято полезност никой не би отрекъл... това са реджувелакът и натуралният кефир (от кефирена гъба).
Поехали...
 
На пръв поглед най-вредното нещо в енергийните напитки са техните калории, захарите. Винаги избирам напитка с истинска захар, била тя и окислената бяла, вместо химична субстанция с тежко поразяващо действие като аспартама. Логично е водата от чешмата да няма захари. Малко захари има реджувелакът. Кефирът стартира от 15% захари в прясното мляко, но виждате кат гъбата го изяжда за да го преобразува в много по-полезен продукт. Захарите в синтетичните напитки са на сходни нива, малко по-умерени са във Фантата.
 
Киселинността е много солидна, с Кока Кола много хора чистят ръжда и си ръждясват тялото. Пробиотичните напитки също са кисели, но не чак толкова... всъщност pH (4.0-4.8) е натуралната киселинност на нашия микробиом. Спрямо некофеиновите безалкохолни, енергийните са по-добре. Кока Кола с тази киселинност топи кости!
Енергийна напитка звучи като да зарежда акумулатора. Зарядът обаче се измерва с електропроводимост в мили-сименси в случая. В сравнение с кефира, енергийността на синтетиката е позорно ниска. И все пак, енергийните напитки са доста над подсладените американски газировки.
 
Твърдо вещество в синтетиката няма особено. Което е добре, вероятно щяха да ги натъпчат с от вредни по-вредни боклуци. Удивителен е реджувелакът, той синтезира материя само от пробиотично (енергийно преобразуване). Също така действа и кефирът, който без добавяне на никакво вещество расте от 2.42 ppt до 3.63 ppt. Уникално! В енергийните синтетични напитки, материята умира.
Най-важният параметър е редокс-потенциалът. Възстановява ли напитка тялото ни (редокс на кислорода) или напротив, разрушава го (окислява)? Отрицателната стойност е възстановяване, а положителната - прецакване, стареене на кожата, раков потенциал, стопяване на кости и зъби.
Кефирът е признат за най-мощният анти-окислител, имайте предвид че това важи само за натуралният от жива гъба, синтетиката в супермаркета е като надуваемата жена и безалкохолната бира. Много добър редуктор на вредната атмосфера и UV лъчите е и реджувелакът. Анти-шампион е Ред Булът с неговите рекордни +222 mV, жестоко окисление на тялото. Кока Кола с малко му отстъпва. По-малкото зло е Пепси, много по-редукционна напитка от аналога ѝ от Атланта. Виждате обаче, че от чешмата тече основното зло с + 131 mV окисляващо действие. Всички бутилирани и чешмяни води са така. Само изворните и планинските с пробиотичен живот са изключение. Но виждате че с няколко покълнали семена (реджувелак) това много бързо се редуцира.
На първата снимка виждате Ред Бул с една стойност, а на тази - с друга. Това е логично, защото в зависимост от времето на престоя в алуминиевият кен, окисляването се променя. Би могло да се спре само в стъклен буркан, който е вакуумиран и не стои на слънчеви лъчи, които го окисляват с UV спектъра си. Други фактори са водата и захарта (захароза и глюкоза в случая), които също са носител на окисление. Предполагам, че оригинален австрийски Ред Бул с планинска вода ще е къде по-добър от другия вариант, за България.
Извод: никоя синтетична напитка няма да ви даде крила. Близко до това състояние може да ви осигурят мощните пробиотични структури като натурален кефир, мощна, диво-ферментирала боза, реджувелак, воден кефир, джинджифлова лимонада, комбуча. Колкото до стимулацията със съставки... натуралните кофеин, матте, йохимбе, CBD ударно се засилват от лактобацилите и дрождите в микробиотичните храни и напитки. А енергетиката на пробиотичните питиета е толкова голяма, че с тях батерии се разреждат.


Коментари