Това, което знаем за Света е само малка част от истината. Животът е станал скука дори и за млад човек, момиченцата са си въобразили че са изживели всичко на 20-25 годишна възраст, а момчетата са стигнали до върха на мускулите и татуировките си. И наистина, хората в младостта си достигат апогея на развитието, след което следва залез.
В зависимост от размерността на скуката хората ползват от цигари, през алкохол, марихуана до хероин и LSD.
Мнозина обаче намират живота за по-енергичен и по-малко скучен с помощта на легални стимулиращи напитки. Субстанции с много захар, сол, кофеин и таурин.
Аз не правя изключение от този "енергиен" автопилот. Затова реших да запретна крачоли и да тествам "стимулиращите живота" безалкохолни напитки. Има периоди, в които често Злоупотребявам с Ред Бул. Затова и пиша този материал, за да ми дойде акъла в главата, а не да ви помагам. Помощта за околните е абстракция. Ако не помагаш на себе си, всичко останало е суета, заблуда и преклонение пред хартийките на "новият световен ред".
Всичко се опознава в сравнението, затова в сравнителния анализ включих и две напитки, чиято полезност никой не би отрекъл... това са реджувелакът и натуралният кефир (от кефирена гъба).
Поехали...
На пръв поглед най-вредното нещо в енергийните напитки са техните калории, захарите. Винаги избирам напитка с истинска захар, била тя и окислената бяла, вместо химична субстанция с тежко поразяващо действие като аспартама. Логично е водата от чешмата да няма захари. Малко захари има реджувелакът. Кефирът стартира от 15% захари в прясното мляко, но виждате кат гъбата го изяжда за да го преобразува в много по-полезен продукт. Захарите в синтетичните напитки са на сходни нива, малко по-умерени са във Фантата.
В зависимост от размерността на скуката хората ползват от цигари, през алкохол, марихуана до хероин и LSD.
Мнозина обаче намират живота за по-енергичен и по-малко скучен с помощта на легални стимулиращи напитки. Субстанции с много захар, сол, кофеин и таурин.
Аз не правя изключение от този "енергиен" автопилот. Затова реших да запретна крачоли и да тествам "стимулиращите живота" безалкохолни напитки. Има периоди, в които често Злоупотребявам с Ред Бул. Затова и пиша този материал, за да ми дойде акъла в главата, а не да ви помагам. Помощта за околните е абстракция. Ако не помагаш на себе си, всичко останало е суета, заблуда и преклонение пред хартийките на "новият световен ред".
Всичко се опознава в сравнението, затова в сравнителния анализ включих и две напитки, чиято полезност никой не би отрекъл... това са реджувелакът и натуралният кефир (от кефирена гъба).
Поехали...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfyLk_j39xr8NTMUYshyphenhyphenjE8u2ungJqicy-9jWoZrmj0rbV7zB0UXhFz81Up8Z_lNKmRu2L0L-aS7Y3_tn_4y8hccNLYL6R5qSilgoSkdxdUr4NXrWtQoH_2sHIrK2QOyg_1DIlOGXhlLE/s1600/BRIX.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqkMmLjHKywxU8mlwG2ANofXIsZEDewhREPH_Id5pWp2vjCrckwhV66hFoFOqLjThJhJ580sDopqzdefJSO3HTDjb9qc-_aCADxSedNxXxeXNYoE-PGlEOhOpJfdpf3TYbCvppozQcDqs/s1600/pH.jpg)
Киселинността е много солидна, с Кока Кола много хора чистят ръжда и си ръждясват тялото. Пробиотичните напитки също са кисели, но не чак толкова... всъщност pH (4.0-4.8) е натуралната киселинност на нашия микробиом. Спрямо некофеиновите безалкохолни, енергийните са по-добре. Кока Кола с тази киселинност топи кости!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLKNpO0IBcY8iKM6lvMIehncnVxlJYLbGujnAF-XCRnEwGsj8qzmN_pF6uOqg8TyLrJGZinCF-OpoG85465xXsWZ9TTekefVK8x6q4-W9Wkl8qyBZTzp6iCwnmNnMdJVg8WL_AB0yCpGA/s1600/EC.jpg)
Енергийна напитка звучи като да зарежда акумулатора. Зарядът обаче се измерва с електропроводимост в мили-сименси в случая. В сравнение с кефира, енергийността на синтетиката е позорно ниска. И все пак, енергийните напитки са доста над подсладените американски газировки.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi-VyicKr7HAQEexdrEiD_U56mTvRMk4Yzs1xJ5HXLLKsqyUws-68vHTWlA-eahletSCYQLROiwZ5MccEuIwEbAdsG_9s0t9tTQcT9W4jTTX355x5jlMnjAPfabvVCMQVHWiv9wJJQB1k/s640/TDS.jpg)
Твърдо вещество в синтетиката няма особено. Което е добре, вероятно щяха да ги натъпчат с от вредни по-вредни боклуци. Удивителен е реджувелакът, той синтезира материя само от пробиотично (енергийно преобразуване). Също така действа и кефирът, който без добавяне на никакво вещество расте от 2.42 ppt до 3.63 ppt. Уникално! В енергийните синтетични напитки, материята умира.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmPdogIlYNIJSsVt4rXnxJjbLoO78eitVYkCbMdmpx_9bHBottCbUeEWTUp95JGBqM3Dd5NdOiTpfDzGHUQj01FPNTtljMzgUGGoYR7pocRiNc3mj-pQ_ov8tKbe2g7i1KbYUASyvIeTg/s1600/ORP.jpg)
Най-важният параметър е редокс-потенциалът. Възстановява ли напитка тялото ни (редокс на кислорода) или напротив, разрушава го (окислява)? Отрицателната стойност е възстановяване, а положителната - прецакване, стареене на кожата, раков потенциал, стопяване на кости и зъби.
Кефирът е признат за най-мощният анти-окислител, имайте предвид че това важи само за натуралният от жива гъба, синтетиката в супермаркета е като надуваемата жена и безалкохолната бира. Много добър редуктор на вредната атмосфера и UV лъчите е и реджувелакът. Анти-шампион е Ред Булът с неговите рекордни +222 mV, жестоко окисление на тялото. Кока Кола с малко му отстъпва. По-малкото зло е Пепси, много по-редукционна напитка от аналога ѝ от Атланта. Виждате обаче, че от чешмата тече основното зло с + 131 mV окисляващо действие. Всички бутилирани и чешмяни води са така. Само изворните и планинските с пробиотичен живот са изключение. Но виждате че с няколко покълнали семена (реджувелак) това много бързо се редуцира.
На първата снимка виждате Ред Бул с една стойност, а на тази - с друга. Това е логично, защото в зависимост от времето на престоя в алуминиевият кен, окисляването се променя. Би могло да се спре само в стъклен буркан, който е вакуумиран и не стои на слънчеви лъчи, които го окисляват с UV спектъра си. Други фактори са водата и захарта (захароза и глюкоза в случая), които също са носител на окисление. Предполагам, че оригинален австрийски Ред Бул с планинска вода ще е къде по-добър от другия вариант, за България.
Извод: никоя синтетична напитка няма да ви даде крила. Близко до това състояние може да ви осигурят мощните пробиотични структури като натурален кефир, мощна, диво-ферментирала боза, реджувелак, воден кефир, джинджифлова лимонада, комбуча. Колкото до стимулацията със съставки... натуралните кофеин, матте, йохимбе, CBD ударно се засилват от лактобацилите и дрождите в микробиотичните храни и напитки. А енергетиката на пробиотичните питиета е толкова голяма, че с тях батерии се разреждат.
Коментари
Публикуване на коментар
Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.