Translate

Изкуството да се храним

Виждате кола, външните ѝ ламарини и си въобразявате, че тя е мощна, динамична, яка. Гледате лъскав компютър, оказва се, че вътре е боклук.
Гримирана жена - същото. Напомпан с анаболи палячо с бръснати пилешки крачета... е не як, просто е много тъп.
Същото е с храната - първосигнални внушения от реклами, синтетични овкусители и ароматизатори. Човек е най-глупавото същество на планетата, единственото което не яде това, за което го е проектиран, а боклуци.
Все повече човеци пък са отправили в другата крайност - без глутен, без ГМО, без не знам си какво. Суперхрани, супердобавки, суперполезности. Супер кухи лейки.
Храната сама по себе си е нищо, мъртва растителна или по-лошото животинска тъкан. Измита до маниакалност, стерилизирана, безполезна.
Дори най-простия леопард в Африка е по-разумен. Той не яде животни, защото е зъл, нито дори защото го кефи месото. Първото нещо, което изяжда хищникът са вътрешностите. Тоест ензимите, микробиома.
Това консумират всички животни - пробиотици, ензими, дрожди... живот.
Хората пък като обезумели ядат микробиологично мъртви храни, излишни, безполезни, вредни. Няма нищо чудно, че стават дебели, страдат от милиони болести, нервната им система е в кома, костната система - трагедия. Ние, животните, всичко сме микробни създания, а не клетъчни.
Цялата енергетика, имунитет, нерви, регулация, ензими, хормони... всичко е функция на микробиома или до огромна степен зависи от него.
Храната е нищо, колкото и да я възхваляват. Тя е просто инкубатор за микроорганизмите, които ни съставляват. В никой ресторант не могат да ви осигурят такава храна, добрата храна се обработва бавно, на ниска температура. Традициите от хиляди кулинарни години човечество ясно показват кои са добрите храни, тези приготвени у дома, а не под надзора на измислени регулативни органи. Най-добрите храни са ензимните, микробиомите - кисело зеле, кефир, натто, темпе, кисело мляко, кимчи, мисо, домашни консерви, пушени меса и луканки.
Живите храни често се бъркат от лаиците със суровите храни. Наистина - в живите растения има полезности, ензими, витамини. Но всеки суровоядец само две години след такава диета стига до телесна и ментална катастрофа. Заради липсата на широк спектър ензими и пробиотици.
Веганите също бързо катастрофират, отказвайки се от киселото мляко, сирената и друга микробно-ензимна храна, за чийто веган вариант нямат умения, опит в приготвянето.
Спирането напълно на солта, почти напълно елиминира още един пробиотичен свят - домашни маслини, туршии, кисело зеле, кисели краставички.
Микробно обработените храни са безчет. Всички искат обаче търпеливо отношение, много майсторство и голям опит. Те са много капризни и като съхранение. Вероятно сте виждали експлодирала жива боза в супермаркет?
Няма неполезни храни, почти всяка храна може да се обработи ензимно и микробно: мариновано месо, заквасено мляко, квасен хляб, жива пробиотично-дрождева бира, ферментирали зеленчуци, покълващи кълнове и много още.
Извод - яжте жива храна. Така ще сте стройни, здрави, с перфектен имунитет, читава нервна система, без спадове на жизнените сили. И забравете всякакви тъпи диети на пишман диетолози и нутриционисти, те най-често грешно тълкуват правилни факти.
Храната не е клетки, а микроби и ензими.
Давам ви фотопример на някои лично приготвени любими живи храни: 
Най-лесната храна - овесени ядки със соево кисело мляко (домашно) и кленов сироп

Най-бързият десерт - домашен кефир с тахан халва

Домашно кимчи 

Пробиотичен домашен чай от коприва 

Веган мусака с квасен нахут за застройка и лещено кисело мляко

Пробиотична торта с цедено соево кисело мляко

Пробиотичен сладолед - замразен банан, авокадо, кленов сироп, цедено бадемово кисело мляко

Пробиотична закуска с авокадо и диво ферментирало, домашно кисело зеле 

 Домашна комбуча самогазирана от диня

Домашно фъстъчено темпе

Домашно натто

Mакарони с натто, тофу и Sauerkraut

Домашен Sauerkraut - една от най-мощните антиокислителни храни

Домашен пробиотичен крем 


Коментари

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.