Translate

Съживяване на маслата

Сред най-вредните измерения на храни, добавки и козметика е вярата, че нещо скъпо, сертифицирано, не ГМО, веган, не изпитано върху животно, продавано с елитен био магазин е полезно. Това въобще не е така!
Човешкият геном и микробиом дефектират най-жестоко от маслата, били те рафинирани или от био-магазин. Ама как, защо, не може така? Ще ви обясня.
Маслата от ший, кокос, авокадо, бадем, маслини (зехтин) и много други са изследвани от хиляди учени, че са полезни. И това наистина е така. Но в едно различно измерение от това в магазина ви. Те са полезни единствено непосредствено употребени, по традиционни за хиляди години методи, в местата им на растеж. Никога няма да прочетете за ползите от кокосово масло от стъклен буркан в био магазин, защото такива ползи няма.
Окислението се измерва с редокс метър (ORP), като този на снимката. Колкото по-положителна е стойността, толкова продуктът е по-окислен, мъртъв. Гальовен към болести и тумори, подпомагащ затлъстяването, ускоряващ стареене.
Окислението е естествен процес във всеки продукт, в който е умъртвен живота... изтръгнат е от плода, от корените, стерилизирани са микроорганизмите. Всички продукти в търговските мрежи, в опаковки са такива. В процес на окисление са дори плодовете, зеленчуците, ядките.
Обработката с метални уреди като пасатори, хомогенизатори, дозатори - ударно окислява всеки продукт. Без метал, няма промишленост. Металът след това лесно се дезинфекцира, стерилизира.
Мъртви продукти в био-магазин? Ако тези продукти бяха живи, микробиологично и ензимно активни, никоя агенция по храните по света не би ги допуснала до търговската мрежа. Мрежа, Матрица!
Купувате кокосово масло, ако е много прясно и добито чрез студено пресоване, вероятно то ще има стойност на окисление почти до нулата. В редки случаи може дори да е леко отрицателно. Но ако е отрицателно, това означава микробиологична активност. При топлина, микроорганизмите ще се активират, а това е недопустимо в търговските мрежи.
Търговските мрежи мен не ме интересуват, не би трябвало и никой здравомислещ човек.
Ето как процедирам с възможно най-свежо кокосово масло. То идва при мен със стойност около +20mV. Слагам в него микс от лактобацили, подходящи за маслено заквасване, в комбинация с някои термофилни бактерии. При по-окислени масла ползвам "тежката лакто-артилерия", диви микроорганизми от утайката на туршия, екстракт от кефир.
Маслената среда се заквасва много бавно, за разлика от въглехидратната и въглехидратно-протеиновата. Концентрацията на млечно-кисели бактерии за този вид заквасване е десетки пъти по-голяма, отколкото за кисело мляко със същия обем.
Малка моя тайна за ударно заквасване на маслена структура е поставянето на резени от ферментирала земна ябълка, джинджифил или морков в зависимост от ароматния профил на маслото.
Хибридната млечно-маслена ферментация също ускорява процесите. Със соево мляко (10-20%) се получава много добро млечно-кисело лакто-масло. С огромна трайност, маслата действат като консервант, а бактериите пазят от плесени и патогенни организми.
Това кокосово масло за три седмици достигна до тази стойност, на първата например бе едва -10mV, втората - около -60mV. Заедно с редокс потенциала спада леко и киселинността, от 7.5 на 6.5 в момента. Предстои още по-добро зреене, съживяване.
Такова "заквасено" кокосово масло с времето на практика става все по-добро, стига да се остави в безвъздушна среда и на тъмно. Може да се ползва за консумация, ароматът е много по-мек, добър, а вкусът - доста по-нежен. Аз обаче го ползвам в този заквасен вид за основа за лечебни козметични кремове.
Удивително е, но при добро заквасване на маслото, при добър избор и правилно захранване на бактерии, подходяща температура за зреене, на повърхността се образува млечно-кисела суроватка - основен индикатор за успеха на процеса.


Коментари