Translate

Здрав дух в здрав микробиом

Какво знаем за произхода на планетата Земя, на съществата, които я населяват, за тялото си, психиката, душата? Нищо, дори по-лошо, главите ни са пълни с дезинформация! Например все повече хора не са сигурни дали анимациите на НАСА са истина и дали наистина населяваме планета, в този вид който ни я представят. Съмнения има и за строежа на тялото и разума ни, как функционират, кой ги е създал, с каква цел?
В среда на масова дезинформация, ще си позволя да изразя една теория, която е стъпила здраво върху късчета от официална наука, древни традиции и най-вече върху личен опит. Нищо не може да подмени личния опит, дори купищата дипломи от университети. Имам четири дипломи, чакам още една. Тези дипломи са безсмислени, но са свидетелство, че съм тествал микробиомите на множество момичета, което също е личен опит и то в бактерийно измерение.
"Земята" е микробно място, микроорганизмите далеч преди нас са властвали тук, правят го и сега. А ние сме симбиотичен организъм, състоящ се от микроби и клетки. По всяка вероятност микробите като по-стари "кучета" организират всяка дейност в нас, от храната до акото, от имунитета до психичното здраве, те са защитата ни срещу околната среда, окислението от атмосферата, ултравиолетовите лъчи и другите радиации - йонизиращи и нейонизиращи. Клетките ни са безкрайно крехки структури, без микроби те биха загинали моментално. Ако НАСА и да проектира нещо различно от красиви теории, облечени с компютърна анимация, то може да започне от космическия скафандър... който е редно да представлява екзоскелетон от бактерии, които осигуряват атмосфера, неутрализират радиацията, абсорбират отходните продукти.
Ако стерилизираме микробната си среда, ще загинем. Експерименти от зли учени са правени върху животни, нищо чудно и върху хора. Стерилизираните микробно живи същества не оцеляват.
Може би в следствие на тези експерименти функционира и съвременният "нов световен ред". Храни, антибиотици, ваксини, въздух, вода, козметика, фармацевтична промишленост, медицина... всички те работят в посока неутрализация на нашата защитна микробна среда. Следствие от което очевидно са раковите заболявания. Всеки рак започва от основния микробен център, от инкубатора за защитни микроорганизми, от стомаха.
При децата нещата са много по-страшни. Те изначално са със срината микробна среда. Следствие от което са епидимиологичните размери на аутизма, алергиите, хиперактивност, дислексия и много други психически и телесни аномалии. Една от основните причини за което са ваксините и други лекарства. В един все още незрял организъм, въвеждането на отрови, при неизградена микробна защита има ужасяващи последствия.
Много от психическите заболявания при зрели хора, от депресия до шизофрения се дължат на микробен дисбаланс от храносмилателния тракт (от устата до ануса), а при жените и от другия голям микробен център - вагиналният тракт. Особено стряскащи са доказателствата за връзка между стомашно разтройство и шизофрения, множествена склероза и други психични аномалии. Явно психиката също е свързана с микробиома, вероятно не само на физическо, а и на квантово ниво.
Шизофренията може да се диагностицира по разликите в микробиома на гърлото, устата и носа? А дали не може да се неутрализира от там като се нормализира тази среда? Дали пък, бидейки най-близко до мозъка, този анормален микробен център (началото на храносмилателния тракт) не осигурява психически аномалии?
Дори депресията е функция на дефекти в микробиома. Поради което почти всички хора в депресия променят хранителните си навици по следните начини:
  • Отказ от храна, водещ до анорексия. Анорексията е само върха на проблема, в дълбочина са психичните проблеми, а в основата му е дефектен микробиом.
  • Прекомерно хранене, лакомия. В опит да осигурят храна за излезлия от баланс микробиом, човеците започват да ядат много и от всичко. Оказва се обаче, че по този начин, чрез алкална, окислена, кислородна, с бързи въглехидрати храна се стимулират не точните бактерии, оглеждат се дрожди... месото не се разгражда от правилните микроорганизми... настъпва микробиологичен крах, след което рак и смърт на организма.
  • Все повече хора, усещайки тези крайности, преминават на рестриктивни диети, от веганство, през суровоядство, до какви ли не крайности. Без знания за собствения микробиом, много от тези хранителни режими също предизвикват крах на организма. Въпреки, че точно разнообразната веган храна е най-правилният начин за захранване на микробиома, повечето вегани дори не са чували за микробиотичните измерения на растителната храна. Те не творят, не създават храна, а просто бягат от заклеймените животински продукти. 
Удивително е, но над 70% от хранителните вещества за клетките на храносмилателната ни система идват в преработен вид от чревните бактерии, това е научен факт към момента. Моя теория е, че над 50% от енергетиката в тялото ни се дължи на микробиологично преобразуване, а черния дроб е авариен орган, който ние силно претоварваме.
Освен в храносмилателната система и вагиналният тракт, бактериите са наш партньор и защитник навсякъде. Те защитават кожата ни, очите, косата, ноктите... всички външни повърхности. Пагубни за микробиома са ултравиолетовите лъчи на слънцето. Поради което много южни народи традиционно защитават микробно активната си защитна среда с дрехи, бурки и други наряди, които западния човек в следствие на медийна дезинформация и политическа пропаганда възприема като нещо дивашко.
Едни от най-деликатните повърхнини на тялото ни са червата, една уникална система за абсорбиране на хранителни вещества и обезвреждане на токсини, радиация, химия, тежки метали, патогени, гъбички. Червата ни са покрити със слой "защитна смазка" от микроорганизмки. Тези бактерии осигуряват специфична киселинна, ензимно активна, безкислородна, редокс среда, която милиони години се е справяла с агресията на външната среда. Нарушението на тази защитна обвивка, води до срив в храносмилането, ракови образувания. В тази система се "произвеждат" и имунните защитници на тялото, лимфата, ентероцитите и много други неизвестни за сегашната наука механизми.
Без бактерийна защита, в тялото ни започват да доминират не толкова добрите бактерии, дрождите, гъбичките. След антибиотично лечение всяка жена го усеща незабавно чрез атака на вагиналния тракт от кандида гъбички. При мъжете антибиотичните курсове са предпоставка за ракови заболявания по стомаха, гениталиите и др.
Почти всички известни ни болести, на тялото, на психиката са следствие от нарушен, недобре изграден или сринат от лошо хранене и лекарства микробиом. Имате Интернет, потърсете връзката между заболявания и бактериен дисбаланс. Всяка година излизат все повече връзки, научни изследвания.
Това е логично, защото първичните структури в нас явно са бактериите, генетично и количествено те с няколко порядъка надхвърлят клетъчното ни измерение. Микробиомът е динамична структура, той се гради, отглежда, захранва, обича през целия живот. Почти като мускулите и финеса... и също като при него с анаболи не стават нещата... с прахчета от лиофилизирани лабораторни бактерии, здрав микробиом се не изгражда.
Имате ли здравословен проблем, фокусирайте се първо върху микробиома. И не само върху храната си, да тя е важна, но има много други фактори като лекарства, добавки, вода, въздух, ултравиолетвова радиация, електромагнитни вълни, радон у дома... те също намаляват силата на нашия микробиом. Относно храната, много хора приемат за полезни неща, които са изключително вредни за бактериите. Например окислената мазнина на зехтини, масла, олиа от магазините.
Жесток бич на микробиома са хигиенните "традиции", къпането с ултра-алкални сапуни и шампоани, унищожаването на устната бактерийна флора с пасти за зъби и "хигиенизиращи" води, парфюмите, козметиката за лице, окислените петролни кремове за кожа, алкалните интимни гелове, дори презрвативите, които убиват микробиома.
Дрехите, третирани с химикали също убиват кожния микробиом.
Очите ни отслабват, стъкловидното им тяло се напуква (мушички), когато микробиомът се отслаби. Причини за това  е мръсният въздух, а при мен се оказа, че пагубни са всякакви химични дезодоранти и битови ароматизатори.
Алкохолът е продукт на микроорганизми, отпадъчен продукт, който е много вреден, пагубен за позитивните батерии в нас. И все пак, длъжен съм да отбележа, че алкохолната ферментация има две измерения. Едното е вредното, промишлено предлагане на концентрати и мъртви имитации на пробиотичните бира и вино. Другото измерение е от неутрално до умерено полезно, това са слабо алкохолните напитки с активни бактерии, които държат дрождите под контрол.
Тогава какво, как да се справим със защитата на нашия микробиом? Как да бъдем равноправен партньор на нашия главен защитник и основаната жизнена структура на тялото ни?
В предишните ми материали ще намерите множество храни, напитки, козметика и принципи за това. Без тежка терминология и позоваване на учени, които през живота си нямат и едно натто приготвено лично. Моите изследвания са напълно затворен кръг: лично приготвена храна, моето тяло, изследвани с мои инструменти за анализ (микроскоп, pH, ORP, EC метър), обратна връзка с приятели, фенове и клиенти.

Коментари