Translate

Микробиомът - зимата иде

Внимание, този материал ще ви обърка, ще пречупи всичките ви знания и теории за здравето, климата, медицината, почивката на море, употребата на климатик.
Човек е микробно създание, плуващо в микробна среда. Това е така във всички измерения, от геномно (клетъчно) до енергийно и ментално.
През зимата, когато е студено човек е в депресия, боледува от какви ли не болести, определени като "вирусни". Отделно няма енергия за движение, за любов, за нищо.
Когато човек е под стрес, когато е преуморен, когато е нападнат от вируси, му е студено. Нещо подава сигнал в нас, че има нужда от топлина. Кое е това нещо?
Щастливи сме на море, на почивка в тропическа държава. Най-депресирани са хората в Северните държави, най-щастливи по тропиците, в Куба, Южна Америка. Щастието определено не е свързано с пари.
Има много грешни теории за случващото се. За ролята на Слънцето, за особеностите на психиката на хората пушещи пури и трева, за бясното въртене на Земята по Екватора и други абсурди.
Моята теория е много по-издържана логически, научно, практически. Може да я проверите дори в банята, мястото където са се случили най-великите прозрения на Хомо Сапиенс. Защо ли?
Микробни създания в микробна среда. Добра микробна среда! Основно от лактобацили и може би други, все още неизвестни за науката щамове, организми на още по-базово ниво.
Атмосферата не е нещото, което само дишаме за изгаряне на калории. Тя е нещо много повече. Микробиологична "супа" - бацилосфера!
Оптималната температура за лакто- щамовете е 32-40 градуса по Целсий. Температурите при които ни е най-добре. Температурата на тялото ни. Случайност?
Освен температура, чудните микроорганизми имат нужда от влага за размножение, комфорт. Тоест тропически, морски климат. На някой човек да му е зле на море?
На Север въздухът е студен, при под 5 градуса нашите партньори микроорганизмите изпадат в кома, не са активни, не носят ползи за психика, тяло, имунитет. Зимата, въздухът е сух... той не е добра среда за добри микроорганизми.
А за лошите? Е точно тогава идват лошите! В стерилна лакто- среда, на студено, сухо, се настаняват вирусите. Логично хората нямат защитни сили, започват да боледуват.
Витамини, добавки, антидепресанти? Безсмислени! Витамини, хормони на "щастието", ензими... всичко това се синтезира от микробиома ни. Синтезира се в добра, топла, влажна среда.
Разбира се храната е важна част от този процес за поддържане на добрия микробиом. Но атмосферата е не по-малко важния микробен компонент, особено предвид че чрез дишане обменяме и вода от и вън от организма ни. В стерилна среда ние изразходваме много повече микробиом, отколкото набавяме.
Вирусите са бичът на Севера, защото средата е микробно стерилна. Стерилността идва на всички нива: въздух, вода и почва. Освен всичко, микроорганизмите във въздуха има могъща биофизка, честоти на пулсации... по този начин неутрализират всички видове радиация, вредни електромагнитни лъчения. Ето защо силното слънце на морете не ви изгаря така, както лъчите му в стерилната, студена планина.
Югът също има бич. При липса на баланс, могат да процъфтяват някои не толкова добри бактерии, но най-вече гъбички и дрожди. И тук идва огромната рола на храната за възстановяване на баланса.
Храната възстановява баланс и на Север. Затова туршиите, кимчи, кисело зеле, натто, ферментирали консерви, включително и с риба са северни творения. Планинските (друга стерилна зона) храни са кефир и кисело мляко, катък, сирена и други млечно-кисели продукти.
Сега за банята. Тя лесно може да стане лаборатория за проверка на тази теория. Там е топло и влажно. Но как да я обогатим микробиологично?
Предлагам ви две фото идеи за което. Пробиотичният източник е активен реджувелак. Може да направите същото и чрез лакто-пулверизация върху плочките и "заквасване" с половин час пара. Това е възможно най-антиредокс банята, с много почистващ ефект на "бръмбарите в главата". С вана се получават още по-добре нещата. Имам много други прототипи, концепции и идеи за тропици в жилището ни, но ще оставя да ги преоткриете и надминете сами.
Технологиите в случая помагат, но дали случайно или да, те са създадени да унищожават микробиомния баланс около нас. Климатикът например стерилизира въздуха не само с "плазма" и УВ филтри, но чрез изсушаване и студ. Климатизираната среда е отличен инкубатор за вируси, които няма кой да хване да ги сучи от бой. Представете си затвор за тежки престъпници, оставен без надзиратели.
Друго измерение на технологиите са безжичните комуникации, микровълновите печки... 2.40GHz убиват микробиома, и въздух, и вода, и атмосфера стават стерилни, готови за вирусите.
Надявам се, тази моя публикация да ви обясни скритите измерения на здравето, щастието и любовта. Любовта е едно голямо микробиомно привличане. Истинската страст на топло и влажно.
***
Знам, че ако поставя 50+ линка към научни публикации, които нито ще прочетете, нито ще разберете, то тогава ще споделяте материала в несвяст. Не, че публикациите не са толкова, много повече са. Просто намерете поне една актуална публикация, която да опровергае това. 


Коментари