Translate

Игра на истини: лъжата за развалената храна

Няма съмнение, че възприятията ни за света, за себе си, за любовта и всичко останало са деформирани от откровени лъжи на приятели, познати, политици и аматьори.
Особено място в тази игра заема дезинформацията. Тя е уникална с това, че в нея няма измама, генериращите я са фанатично убедени в правотата си, може дори да се каже, че са програмирани.
Но как? Много е просто, поне за сложния човек. Дезинформацията е следствие на липса на ментална тежест и остър дефицит на компетентност в дълбочина. Цялата гилдия на лекарите например е съставена от много образовани дезинформатори, които обаче не са свързали процесите в геном, микробиом и душа. Те работят в някоя малка област от тялото и правят абсолютно грешни изводи за правилни неща. Очният лекар например получава заплата да маскира проблемите в зрението следствие от диабета, който лесно може да бъде неутрализиран с правилна хранителна и двигателна култура.
Ще ви дам пример с диетите. Направено е огромно, глобално изследване, че европейският и американският човек страдат от метаболитен синдром, причина за който са мазнините. В Азия хората, консумирали по-малко мазнини и нямали такива аномалии. Като цяло фактите са правилни, но само на повърхността. В дълбочина те са изкарани от контекста на аналитичното мислене. Европеидната култура, ако мога така да се изразя не страда от мазнините, а от окислените мазнини. Цивилизацията на европейският човек е възприела да яде мазнини, изкарани от източника си на живот, вкарани в магазини, замразени, разпределени в хладилници. Това окислява мазнините, и не само тях, а всички храни... но мазнините като главен строителен материал, явявайки се дефектни - водят организма до катастрофа.
Малките магазини с домашна храна, млекарниците, месарниците са погубени от гигантски хипермаркети. Жива храна няма, има единствено окислена. Разбира се никой няма да се откаже от магазина, хладилника си... източниците на окислена храна. Не и "западният" човек.
Западният Хомо Сапиенс заимства добри практики от Изтока, от Африка. И отново дезинформация. Учени изследват как азиатските жени имат идеална кожа и коса, мажейки се с кокосово масло, а населението на Африка постига аналогични чудеса с масло от ший. След което медиите вдигат голям шум за тези "ползи". И евро-американеца масово започва да купува кокосово масло и ший. Без никакъв резултат! В Азия и Африка ползват тези мазнини, веднага след добива им, те са ензимно и бактерийно активни. В САЩ и Европа идват стерилизирани, мъртви и най-вече окислени продукти. Които не само нямат никакви полезни свойства, а и още повече окисляват кожата и косата.
Тази дезинформационна схема се ползва за храни, лекарства, козметика, та дори алкохолни напитки. Правят се правилни изводи за качествен, натурален продукт и резултатите се пренасят върху мъртъв, синтетичен, окислен заместител. Пример за което са виното и бирата. В естественият си вариант с живи дрожди и бактерии, те имат полезни свойства. Но продуктите, одобрени от агенции, чиновници и учени са стерилни, окислени, вредни.
Още един пример са млечно-киселите продукти като кисело мляко, кефир, боза, туршия, кисели краставички, сирена и кашкавали. Правилно учени са установили, че от тях има огромна полза за тялото, млечно-киселата ферментация поправя организма, бори се срещу окислението, рака, неврологичните проблеми, подобрява имунитета, синтезира витамини, регулира производството на хормони. Обаче за научните изследвания се ползват стойностни, живи продукти. В подкрепа на това, че ви спомена един удивителен факт, корпоративен учен не може сам да направи туршия, да закваси кисело мляко... в ерата на социалните мрежи, на Фейсбук може да се убедите в което.
В никоя хранителна верига няма истинска туршия, тя просто би пръснала буркана, издула капачката, би се развалила на топло. Имитационният продукт е с оцет, стерилен бактерийно, абсолютно безполезен. Домашните туршии също са жертва на дезинформацията, защото се лансират грешни рецепти, слагат се грешни консерванти. Истинската, полезна туршия, за която са написани хиляди научни трудове относно ползата ѝ ферментира само във вода и сол, нищо повече.
Истинското кисело мляко също не се прави с прахчета само с два бацила, нито пък кефирът може да бъде синтетично заквасен. Това са фалшиви продукти, на които се пренасят качествата на оригиналните.
Като стана въпрос за млякото, около него има огромен, напълно погрешен дебат. Прави са и двете страни, традиционалистите и модерните нутриционисти. Не е нормално човек да не може да разгражда лактоза, тази анаомалия се дължи на увредена с медикаменти и лоша хранителна култура чревна флора. Самото мляко пък не е живо, ензимно, натурално, а някаква стерилизирана смес, избелена с химикали, окислена до жестокост от машини за хомогенизация и опаковане. Голяма вина за неспособността децата да усвояват лактоза са майките им, които са дезинформирани да не ги кърмят, или ги кърмят с дефектна микробиологично (алкохол, цигари, лекарства, антидепресанти, лош въздух, неподходяща храна) кърма. Кърмата оформя микробиома на малкия човек. Ако той има лактозна непоносимост, аутизъм и други аномалии, в огромната си част тези отклонения са точно от майката. Която е приятелски дезинформирана от общество, медицина, телевизия, Интернет.
Истерията с глутена е много подобна. При жива храна, хляб с квасови дрожди или друг вид бактерийна предобработка проблем не може да има. Проблем няма и при човек със здрав микробиом.
Много изследвания установяват, че месото е вредно и е причина за множество болести, от рак до Алцхаймер. Но отново фактите са изкарани от контекста им. Става въпрос за окисленото месо от магазина, за стерилната микробиологично мъртва плът. Микробно обработените, традиционни местни храни, свежо приготвените у дома, а не от проституиращи кулинари не са толкова вредни, колкото се твърди.
Един от корените на тази глобална дезинформация е унифицираната световна образователна програма, където се дават късчета от истини, които по никакъв начин не могат да оформят общата картинка кои сме ние, каква е целта на пребиваването ни тук, как да живеем щастливо, с какво да се храним, какво всъщност храним в нас.
Книгите не са знания, а дезинформация. Те са една красива загуба на време. Стойностни книги, показващи дълбочината на битието ни не са обществено достояние. Разбира се има много ентусиасти (като мен), които къде с налучкане, къде с напипване, намираме, преоткриваме някои истини. Но това е плуване срещу течението на дезинформацията и рано или късно се отказваме, или потъваме в блатото на собствените заблуди.
Науката е най-големият стълб на дезинформацията. Тя работи така: тясно специализирани университети, институти, лаборатории, учени. Откъснати от Голямата истина, те просто творят дезинформация. С правилните факти, но на напълно грешна дълбочина.
Агенции и чиновници съществуват за да забраняват истинските храни, на практика търговията с полезна храна и напитки в Европа и САЩ е криминално деяние. Обаче тези хора са абсолютно убедени, че вършат добро дело, защитавайки хората от вредни продукти. В същото време цяла година събират пари за да си позволят традиционна храна в екзотична дестинация, каквато биха забранили в своята страна.
Създател или случайност са ни дали 100 години да откриваме истината, дълбочината, да я предаваме на младите. Но книгите, училището, телевизията, филмите, музиката, лабораториите, платените експерти, чиновниците на държавна работа, рестартират тази щафета. Човек пък цял живот съществува с едни илюзорни знания от училище. Явявайки се идеалният приемник на наукоподобна дезинформация.
На снимката в началото ви показвам една вероятно нелегална на много места по света храна, за ресторант или хранителен супермаркет. Това зеле с цвекло се оставя да се развали за седмица в собствен сок, също както и от варената соя на топло за 24-часа се получава странно миришещото, "развалено" натто.
А това е нелегален микробен (натто + кефир + масла + диви лактобацили) крем, с невероятни регенериращи и антиокислителни свойства, който правя само за себе си, роднини приятели. От личен опит знам, че той върши чудеса. Което лесно може да установите и научно, просто сравнете показателите му с най-скъпата и добра козметика на тази планета, чрез ORP и pH метър. А лично се установява на следващия ден, когато не може да повярвате че имате толкова невероятна кожа.

Коментари