Translate

Най-добрата диетата или човекът като буркан с туршия

Има много диети, хранителни концепции, научни теории за храната. С всеки изминал ден те стават все повече и повече. А защо има от нови теории? Защото моделът в наличните не обяснява достатъчно добре това, което в действително се случва и откъде се заражда.
Основен проблем на науката е, че тя се състои от дървени философи, защитаващи философията си с тежка терминология, изглеждаща много научна за обикновения човек.
В действителност без практика, новаторски експерименти, науката е сбор от догадки на зациклили в терминологията си "хомо сапиенси". Едно безсмислено пилеене на време, ресурси, разум, бактерии, данъци, гориво за самолетоносачи налагащи правилната наука (и индустрия, начин на живот) в "невежи" държави.
Една от най-добрите хранителни хипотези към настоящият момент е тази за гликемичния удар, както и сродната ѝ догадка за инсулиновият скок. По принцип наблюденията са верни, но прескачат няколко размерности и не обхващат източника на закономерностите. Благодарение на тази гликемична теория преди 6 години свалих 35 излишни килограма.
Правилно е да избягване бързи, рафинирани въглехидрати като захар, тесто, картофи, ориз, захароза в плодовете, лактоза в млечни продукти и др. Има много теории защо, повечето от тях непонятни, а някои дори си противоречат.
Според мен само крайният извод е правилен, че бързите въглехидрати не са добра храна за бавен, продължителен, балансиран живот.
Няма да ви товара с тежки термини, нито сложни обяснения, дори и само заради това, че не мисля в термини, а в безсловесни концепции, в посока планиране, реализация и анализ на дела.
Само глупостта се обяснява сложно, пример за което са икономиката, политиката и държавната администрация.
Гениалните неща са прости, безспорно е, че създателят на Природата и на Човека е гений. Не съм глупав хуманоид с научни титли, затова ще ви обясня защо бързите въглехидрати, а не само те не са добре за човешкият организъм и предизвикват множество здравословни аномалии, от банално затлъстяване, през диабет, до рак. Също така и до смущения в имунната, нервната и мозъчната системи. Което ще обясни и пристрастяването при депресии към захари и рафинирали захари (алкохол).
Подборът на продукти вътре не е идеален, има дисбаланс. Също като храната за тялото ни
За да се обясни нещо сложно по прост начин, се ползва модел, прототип. Моят модел е туршията. Да, човек е една сложна туршия, в която протичат аналогични на кулинарната туршия процеси. Знам го от личен и телесен, и духовен, и кулинарен, и инженерен опити.
Туршията е бактерионо-дрождева структура, която се саморегулира, самобалансира. Също както тялото на човека. 
В туршията има:
  • Млечно-кисели бактерии;
  • Маслено-кисели бактерии;
  • Оцетни бактерии;
  • Дрожди.
В зависимост как се приготвя туршията, се стимулират едни или други бактерии да доминират. Най-добрата доминация е от млечно-кисели бактерии, лошата доминация е на дрожди.
В началото, в процеса на ферментация настъпват бурни процеси, гражданска война в буркана, за това кои точно бактерии или дрожди да вземат властта.
При добър баланс, за няколко дни става това. На дъното се образува плътна бяла пелена от млечно-кисели бактерии. Лесно може да я тествате като от нея заквасите перфектното кисело мляко. Нормално е тези бактерии да са на дъното, те са анаеробни, тоест не понасят кислород. В което е и причината да поддържат редокс живот и в туршията, и в тялото ни.
При лоша доминация, на повърхността се образува бяла пелена - плесени и дрожди.
Лесно можем да осигурим добра доминация чрез добавяне на лъжичка сол към всеки литър вода (саламура), синапено семе, чесън и други билки и подправки. 
Много можем да помогнем на доброто в туршията чрез добавяне на бавни захари (инулин) чрез земна ябълка, цикория и други кореноплодни растения.
И обратното - бързо можем да прецакаме добрия баланс като добавим захар, мед, плодове, чиито бързи захари ще подхранят дрождите и някои патогенни бактерии. Бързите захари захранват бактериите, които произвеждат алкохол и газове... затова течността ще остане газирана.
В началото всяка добра, диво ферментираща туршия също се газира. Но това е част от гражданската война. Която при добра логистична подкрепа от наша страна завършва с успех на добрите сили и край на отделянето на газове.
Абсолютно същото е в нашето тяло, дори бактериите и дрождите са абсолютно същите. Ние сме природни създания, които комуникират с вселената чрез микроорганизмите си.
Затова като вкараме бързи захари в стомашната "тушия", стимулираме доминацията на лошите сили... дрожди и не добри бактерии. Което си личи по стомашния дискомфорт и обилното отделяне на газове.
Зелето е сред най-добрите ресурси за хранене на добри бактерии и в туршията, и в стомаха ни. Само по себе си то е целулоза, която клетъчно не усвояваме, но без зеле, карфиол, броколи, земна ябълка и други добри хранителни сили за добрия микробиом, ние нямаме никакъв шанс да сме стройни, здрави, красиви и дълго време свежи и млади. Защото, колкото и да критикувам науката,  глобализацията, интернет, човешкият дух през последните години откриха, че почти всички процеси в тялото и психиката ни на следствие от добрата микробна среда. Имунната система например е изцяло функция на добрите бактерии. Ако се храним с бързи захари, налагаме доминация на дрожди и недобри бактерии, оттам имунитетът се срива.
Дрождите, гъбичките, плесените са навсякъде около и в нас. Ако ги храним с тяхната храна, а не с тази на нашия защитен микробиом, те ни смазват отвътре. Диабет, рак, множествена склероза, аутизъм, шизофрения, пневмония, рак... всичко е пряко или косвено следствие на деградация на добрия микробиом и доминация на лошия микросвят.
Добавете бързи захари в туршията, например стафиди... само за ден тя ще шупне, на повърхността ѝ ще се образува слой от плесени. Тя става не само негодна за консумация, но и вредна. Подобен процес протича и в организма ни, ако минем на бързо-въглехидратна диета.
Във връзка с диетите, искам да напомня, че има едно голямо объркване между нискокалорична, нискогликемична храна и нейната полезност. Полезна е само, ако стимулира добрият микробиом. Например овесените ядки са добра храна за патогенните бактерии и дрожди... всъщност всички глутенови храни са отличен развъдник за плесени и гъбички (дрожди).
Ако и някой да обича наистина овесени ядки или други мъртви зърнени флейкове, те могат да се поемат добре само ако се накиснат в установила се в баланс пробиотична смес, например в кефир. След половин част в кефира, те омекват, ферментират, лошите им плесени и дрожди са неутрализирани. Иначе знаете какво става ако се храните с овесени ядки, бунт на стомаха с газове.
Относно туршиите искам да напомня, че те са два вида - едната е стерилизирана туршия, другата е диво ферментирала. Първият вид няма никаква стойност, това е имитационен продукт, в който няма нито ензимите, нито добрите бактерии и редокс хранителните вещества, които има в естествено ферментиралата, жива туршия. Същото е с храната на човека - тази от магазини, супермаркети, ресторанти е безполезна храна, имитация. Истинската жива, полезна за микробиома ни храна се приготвя бавно и с любов. Всички знаете какво се получава от боба в заведение или от консерва, газове и дискомфорт... доминация на дрождите. Моят домашен боб, който го готвя 12-20 часа, няма такива проблеми, особено ако го накисна във вода с няколко лъжички кефирена суроватка.
Има много видове диети, но никоя от тях не е бактерийно издържана. Ще разгледам накратко веган диетата. В нея има добра пребиотична основа, но като цяло липсва пребиотична съставляваща. Много често веганите прекаляват с бързите захари на плодовете, включително и сушените, а в стомаха им настъпва дрождева диктатура. Екстремалните вегани бързо деградират телесно, периферна причина за което е и техния маниакален стремеж към чистота и стерилизация. Дейният микробиом има нужда от натуралност, а не от синтетична, стерилна среда. Включително и да яде мръсна храна, нефилтрирана вода.
Много от новите диети се крепят на био-фактора, скъпи био-храни, евро-субсидии, хватки със сертификати. В същото време никой не може да докаже, че при хранене с био- и с обикновени домати има някаква разлика. Вземете био-карфиол и стандартен, заквасете туршия с тях... разлика няма да има. Дори очаквам, че от "смотаният" карфиол туршията ще е по-полезна, защото в нея ще има напомпани лакто-ветерани справили се с безобразия, на каквито е подложено нашето тяло.
Важен фактор при туршиите е температурата. При ниски температури доминираща е млечно-киселата бактерия Leuconostoc mesenteroides, която произвежда киселини, алкохол и ароматни съединения. При по-високи температури доминира добре известната млечно-кисела бактерия Lactobacillus plantarum, която отделя предимно млечна киселина и е причината за киселостта на туршията. 
В човешкото тяло и около него температурните промени също предизвикват аномалии... следствие на което са температурните промени в тялото при преки сблъсъци между полезните ни бактерии и разбунтували се вътрешни или външни вируси и патогенни бацили. Убеден съм, че вашият личен лекар не знае това... ще ви надруса с пеницилин, който ще избие добрата миклофлора и ще наложи мкаробесна олигархия от дрожди (например Кандида) и други дефектни вариации на добрият човешки микробиом.
Целта на този материал е просто и кратко да ви обясни какво става в нашия микробен организъм. Колкото до диетите, за тях друг път. А за домашно ще ви дам да приготвите туршия, в която да добавите любими свои храни и да видите дали сте на прав път във самоорганизация на диетата си. А това, как се прави туршия, показвам в това видео:
Защо туршия, а не кисело мляко? Туршията е точно като в живота, в нея има безкраен спектър от възможности, свободна воля... милиони бактерии с безчет техни вариации, водещи до няколко добри крайни решения. Киселото мляко пък е станало синтетичен продукт с два класически щама бактерии, отгледани в лабораторна среда. В някои млека се добавят и други щамове (ацидофил, лактис, гасери), бифодобактерии. Но синтетичната бактерия е като надуваемата жена, може и да върши някаква имитационна работа, но нито деца ще роди, нито ще ви утеши, нито ще усмихне приятелите ви.
Най-добрите вариации на туршията е корейското Kimchi и германският Sauerkraut.
Колкото до млечно-киселите продукти, само кефирът, заквасен от кефирени зърна е саморегулираща се структура с млечно-кисели, мастно-кисели и дрождеви микроорганизми.  


Коментари