Translate

Редукция на теглото

Има много начини човек да намали теглото си, което привидно се свързва със здраве.
  1. Най-бързо сваля тегло чрез редукция на мускулната маса. Много неразумен начин, но понякога мускулната маса е излишно голяма, дори вредна. При излишна мускулна маса, тялото е в постоянен калориен дефицит, глад. И затова организмът неутрализира източника на глад;
  2. Обезводняване! С кафе и бяло вино, първоначално чудеса стават... на дисплея на кантара. После обаче "гъбата" попива много повече вода;
  3. Един от най-жестоките методи е чрез геноцид на микробиома. В червата ни има 2-3 килограма полезни и всякакви бацили. Те лесно се избиват, по-често изгонват (чрез отделителната система). Това става чрез алкохол, бързи захари, антибиотици, лекарства, окислена храна.
Когато на човек му се възвърне разума в главата, първият неразумен метод е най-лесен за възраждане. Мускулна маса може да се изгради наново от 2-3 седмици до един сезон в месеци.
Водният баланс само за месец и е готов.
Микробиологията обаче се възстановява с години или дори никога. Това е така, защото на нейно място се заселват други микроорганизми, най-често гъбички, спори... вируси, паразити... туморни образувания. След като години си градил микробиологичен баланс, няма как веднага да го възстановиш. Почти всички болести по човека са следствие от унищожен микробиом. Следствие от лекарства, ваксини, антибиотици, алкални миещи препарати, козметика, мъртъв бактерийно алкохол, псевдо-ензимни и ялови бактерийно плодове и зеленчуци, които се захранват с химия, а не чрез микробно структурирана почва.
Много често нещата са свързани. Тегло се качва заради унищожен микробиом, защото той е основният регулатор на хранителни ензими и бактерии, разграждащи захари и белтъчини. 
Без здрав микробиом, белтъчините се разграждат от силна стомашна киселина, което води до крах на организма в дългосрочен план. Без помощта на микробното разграждане и почистване, черният дроб и бъбреците работят до изнемога. Микроорганизмите регулират и киселинността (pH) и неутрализират окислеността (ORP). Без тяхната регулация, тялото разгражда костите, мускулите и органите за извлече алкални компоненти и да оцелее. Но не издържа дълго в този авариен, микробно стерилен режим.
Микробиомът е и единствената защитна линия срещу бързото стареене, окисление на мозък, тяло, кожа, кости, зъби и коса. Счупите ли него, чупите всичко.
Високото тегло не винаги е лошо, лоши са методите за нормализацията му.  
Колкото до микробиомният геноцид, въвможно най-добро негово възстановяване става чрез:
  1. Пребиотични храни като зеле, цвекло, земна ябълка, карфиол, броколи, цикория, моркови. Сурови, а най-добре заквасени, ферментирали; 
  2. Най-добре на микробиома се отразяват готвените бобови храни: нахут, соя, фъстъци, боб, леща, грах. Причина за което са бавните им захари, голямото количество белтък (подходящ за синтез на млечна киселина), фибрите;
  3. Пробиотични немлечни храни като кимчи, сауеркраут, кисело зеле, кисели краставични, туршия. Само с дива ферментация (сол, билки и вода), другите варианти (с оцет и захари, стерилизирани) имат единствено илюзорна полза, защото в тях живи микроорганизми няма;
  4. Пробиотични млечно-кисели неживотински продукти като соево кисело мляко, фъстъчено сирене, кисели млека от кокос, бадем, леща;
  5. Пробиотични животински продукти като кисело мляко, сирена и кашкавали, катък, заквасена сметана и др. Но само натуралните, домашни варианти. Тези в магазина и технологично, и нормативно са мъртви, безполезни храни;
  6. Хибридни бактерийно-дрождеви храни и напитки като кефир, лакто-боза, реджувелак, комбуча, жива бира, активно вино. И все пак с тях много трябва да се внимава, при нарушен чревен баланс, техните дрожди могат да засилят негативите на разбалансираната чревна флора;
  7. Аеробни бактерийни храни като натто и темпе;
  8. Нещо много важно в цялата концепция е месото. Пържено, готвено или варено? Забравете за тях! Човек месо не може да разгражда, а илюзията за усвояване на окислено термично мъртво "месо" в крайна сметка приключва с катастрофа за организма. Има друга обработка, микробна (пробиотична), такова месо може да бъде консумирано и сравнително добре приемано от организма. Всички древни традиции са свързани с такъв тип консумация на месо. Пушено, консервирано, сушено... микробно ферментирало в безвъздушна среда (животински черва, пушек). Най-често на такъв вид обработка се подлага рибата и други меса, от по-студенокръвни от човек животни. По-топлокръвните (прасе, пилета) имат мазнини, които в нашето тяло замръзват и запушват системите. В най-елитните колбаси се добавят и бактерии (луканки, суджук).
Снимката? Преди 6 години, когато за първи път свалих 25 килограма. За четири месеца. Оттогава често имам приливи и отливи на тегло. Преди няколко дни например приключих един цикъл, редуцирал 10 кила мързел, стрес, кафе и алкохол. 
Установих, че винаги отслабвам зимата... сезона на боба, нахута, многото туршии. След един летен период на вредности. Не пазя диети, най-обичам да се натъпча вечер към 03.00 с храна. И не е само редукция на тегло, а поправка на съня, нервната система, сексуалното влечение.
Съвет: не четете общи приказки на хора, които имат личен опит, колкото депутат - трудов стаж. И мен не ме четете, може и да имаме сроден геном и микробиом, но менталната разлика е огромна. А точно тя прави адаптацията, попълването на детайлите, които спестявам. 


Коментари