Translate

Топ 10 на най-необходимите инструменти за анализ на околната среда

 
Живеем във време, в което технологиите са проклятие. Но от тях има и полза. Чрез тях се прави диагностика на околната среда. Среда, която ни влияе негативно.
Това е моята класация за 10-те най-полезни уреда за диагностика на околната среда.

10-то място. Котка
 
В едно друго измерение, това всъщност е първото място. Котката тества качеството на светлината, с случая на лъчистото натурално отопление. На камерите за домашно наблюдение. Много е капризна към натто, ако не се е получило даже не го поглежда. Отличен изпитател е на натуралните, козметични кремове, ако са добри, ги ближе. Ценител е на маслините, и дори на ракията. За разлика от кучето, котката не цели да се подмаже на стопанина си и си казва честно мнението за храната, въздуха, музиката, светлината. Въпреки, че котката е безценен уред за тест, вложенията в нея са никакви.

9-то място. Гайгер-мюлеров брояч
 
Ако настане световна война, този уред ще струва колкото тонове злато. Но и без такъв апокалипсис, анализатора на йонизираща радиация е нещо, без което не може домът, семейството. Много сгради са построени с радиоактивни материали, никога не купувайте дом или не наемайте апартамент без такъв анализ. Възможностите са много. От добър анализатор за смартфона (FTLAB, Южна Корея), до военен уред от складови резерви, каквито се намират по световните базари за умерени пари, под 200лв. с доставката. За малко пари може да се сдобиете със стар съветски уред с не най-високата точност и естетика, но работещ.

8-мо място. Анализатор на прахови частици
 
Най-актуалният уред в града през последните години. Все повече устройства, огромна част от които не са точни. Най-добре представил се в глобален мащаб е този уред на UNI-T. Цената е много приятна, само около 120лв. Показанията му не будят никакви съмнения.

7-мо място. Микроскоп

Няма как без него. основно за микробиологичен анализ, за който трябват обаче над средни познания. За по-сериозни анализи са необходими добри обективи, имерсионният от които си е голяма занимавка. Към самият микроскоп трябва стъклария, предметни стъкла, разтвори, пинсети и... още много ресурси и време. Учете децата от малки да работят с микроскопи. Тези уреди могат да се намерят за никакви пари по базарите. С един преходник към смартфона и става нещо велико, нещо безкрайно интересно и познавателно. Истината не е около нас, тя е в нас.

6-то място. BRIX рефрактометър
Измерва съдържанието на захари във вино, бира, мляко, мед, боза, кефир, кленов сироп и много други. Незаменим анализатор при превенция на диабет, при лечение на рак, множествена склероза, аутизъм и други аномалии на здравето. В комбинация с pH, ORP метри може да сътворите най-добрата туршия, кисело мляко, кефир, бира и др. ферментирали храни. Внимавайте с обхвата на уреда, ако измервате течности с много захари, изберете със скала 0-90%, но ако захарите са по-малко, по-точни показания ще имате със скала 0-40%.

5-то място. Анализатор на киселост/алкалност, pH метър
Много важен уред! Не го подценявайте, не отбивайте номера с евтини решения. Препоръчвам уредът на Apera, световен лидер. Задължително на всеки 20-30 измервания калибрирайте уреда си в стандартизираните разтвори за тази цел. Перфектно се комбинира с ORP метър за получаване на феноменална туршия.

4-то място. Детектор на радон

Радонът е бичът на всеки дом. Особено зимата, когато няма проветрение. Радоновите газове за радиация от строителните материали. За някои това е естествено, за други е глобална конспирация. Конспирация или не, в развитите страни има анти-радонови системи, а при превишени норми е събарят сгради. Има лаборатории, които задължително отчитат нивата в училища и детски градини. На повечето обществени места в истинските държави има радон монитори. Най-добрият, добре приет от хиляди хора и на прилична цена уред за домашна употреба е този скандинавски уред, Airthings.

3-то място. Редокс потенциал (ORP) метър
Този уред заслужава първо място, но уменията да се борави с него, да се анализират данните не са за всеки. Незаменимо устройство за анализ на жива храна, за качеството на  ферментиралите продукти, при борба с туморни образувания, диагностика на питейната вода. Най-добрият уред за анализ на храни и напитки. Основен разобличител на липсата на ползи от всяка една промишлена храна. С добър ORP метър се вижда колко е фалшив лимонът от магазин. Много хора, и удивително, но интернет и пишман-белетрестични "гурута" бъркат окисленост (ORP) с киселост (pH), връх на което е глупавата алкално-киселинна теория. Редокс потенциалът е индикатор за това дали тялото, външна субстанция е окислител или редуктор. Окисляващи са мъртвите структури, те имат положителна стойност на миливолтите на ORP електродите, живите структури имат отрицателна стойност. Пример е натуралният кефир от кефирена гъба със стойност почти -400mV, диво ферментиралата туршия с около -350mV. Промишленият кефир, кисели млека... са мъртви, положителни. Живата домашна бира е отрицателна, тази от магазин е положителна, тоест мъртва, окисляваща, състаряваща. В тази връзка, конструирал съм най-редокс, подмладяващите кремове:
 
Срещу тях са...

2-ро място. Анализатор на електромагнитна радиация
Много полезен уред, който отчита магнитното, електрическото, микро вълновото полета около нас. От смартфони, рутъри, компютри, микровълновата печка, безжични камери, електрическата мрежа в стената и много други. Безценно устройство. Цените започват от 20лв. и надминават 200лв. Любим и е аналоговият уред на Trifield, но вече не се произвеждат такива. Новият GQ EMF-380 е едно изключително устройство. TES-593 е върхът на домашните анализатори, който може да се ползва и за полупрофесионални цели, цената му е много висока. За малкото си пари Meterk MK08 е без аналог.

1-во място. Спектрален анализатор на светлина

На първо място без никакво съмнение е анализатора на светлина Sekonik C-700. Този Made in Japan уред дава пълна картина за спектъра, яркостта, цветовата температура, индексът на цветопредаване и много други параметри. С него се вижда защо светлината от LED е некачествена, а тази от класическа нажежаема крушка към момента няма аналог за у дома. С него анализирате дори лъчистото, инфрачервено отопление. Цената на уреда обаче е много солена, около 2500лв.

***
Извън класацията бих ви препоръчал още няколко уреда.
Осцилоскоп за анализ на пулсациите на светлината, електрическото поле 

Децибел-метър за анализ на шума 

Ултравиолетово фенерче за визуализация на плесени, гъбички, мръсотия, отрови

Висок клас апарат за анализ на кръвно налягане и пулс

Мултиметър 

Кондуктометър и анализатор на твърдите частици

Телесен анализатор

Пулс, оксиметър

 Анализатор на кръвната захар, но качествен като този (№1 по точност в света)

Това е комплектът от базови инструменти. Бъдете здрави. Ако материалът ви е помогнал, споделете го, не бъдете егоисти. Само заедно можем да нормализираме Света. Единично никой не е успял.


Коментари

  1. С кеф бих си купил всички.. Мисля да почна с радон детектора и гайгер мюлеровия брояч.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.