Translate

Как се прави удивителен пробиотичен крем?

Резултатите от лакто-кремовете са удивителни, те се справят с проблеми, с които медицината и традиционната козметика не могат, а въздействието на кожата е феноменално подмладяващо, овлажняващо, почистващо.
Но как се получават? С четене може би? Изписах много материали за това, никой не се научи. Направих и подробни видеа, също няма резултат. Този път ще опитам с много снимки и почти никакви думи.
Накисването на соята. Много отговорен процес. Сложна микробиологична задача, чийто резултат е частично покълване на семената. Подбира се закваска, следи се температура, задава се целево pH. Соята се използва в два основни вариант в лакто кремовете, във вид на соево кисело мляко и във вид на натто.
Натто зрее в инкубатор, около 20 часа при 37 градуса.
Има няколко начина за заквасване на истинско кисело мляко. За консумация малко от тях са приложими, но за козметика разнообразието е удивително. Любимо ми е заквасването с ферментирал джинджифил, прекрасна дива ферментация.
Пасира се натото до вид на пастет. Истинското натто пуска обилна слуз. Смесва се кефир в случая, краве кефир, заквасен от кефирена гъба.
Добавят се другите маслени суровини като ший, кокос, пчелен восък, бадемово олио, жожоба, марула масло, зехтин, конопено масло (вкл. CBD), рапица, соево масло и др. Минимално се разместват с пасатор, оставят се в инкубатор да зреят за няколко часа. Температурата зависи от пробиотичните структури.
По-добрата хомогенизация и оптимално намножаване на млечно-кисели бактерии се прави без метал. В случая с електромагнитна лабораторна бъркалка. В помощ на хомогенизацията идват лецитините, соев или слънчогледов. В бъркалката и преди инкубатора се добавят и допълнителни батерии в зависимост от фокуса на крема. Ползвам най-често: булгарикус, лакстис, плантарум, ацидофилус, гасери.
Идеалният проводник на пробиотична ферментация в сложната маслена среда е тиквата. Може да се използва и инулин, смляна на прах земна ябълка. 
След като кремовете са готови се взима проба, измерва се първоначалната стойност. Ако тя е близко до целевата, се разпределя в бурканчета. Ако не е, се оставя да дозрее в инкубатор или в студено помещение.
Фиксирането на добър редокс потенциал е много пипкава задача. Търпение и умение. Точно редокс потенциала около минус 120-150 е гарант за антиредокс, подмладяващ ефект. Понякога ми отнема дни докато стигна до него.
Някои малки тайни.
Едни по-големи тайни. 
Ароматната композиция - едно голямо предизвикателство. Особено предвид промяната в следствие на ферментация. Планиране в перспектива. В сложна ароматна среда.
Вакуумното зреене, една по-голяма тайна. 
Хаосът след всичко.


Коментари