Translate

Полезните мазнини - истините срещу дезинформацията

Често може да прочетете твърдения как някои растения, мазнините от тях били полезни за това или онова, имали лечебно, чудодейно въздействие. Освен оди за това из социалните мрежи и блогове на пишман-нутриционисти, има и удивително голям брой научни публикации, дори от сериозни учени.
Това са пълни глупости! Ще ви го демонстрирам с дела, а не с общи приказки.
Живеем в логичен свят, в него място за чудеса, за съжаление няма. Има място за действия и въздействия, за любов и прагматизъм. Само с любов към себе си и околните може да се постигне истинско познание.
На първата фотография виждате масло от ший, в глобален мащаб това е най-универсално полезното масло за всякакъв тип кожа. По-напредналите от вас в биохимията, микробиологията или просто широката здравна култура виждат един ужасен показател. Да, това е окислено масло, с жестоките +204mV. Масло с такъв показател не само, че не е полезно, то е вредно, то окислява, състарява кожата. Уредът, с който се отчита този показател е ORP метър, той показва дали една субстанция е окислител (положителни стойности) или редуктор (отрицателни стойности). Редукторът подмладява и неутрализира токсини, ракови клетки. Окислителят - обратно.
А това е същото масло от ший, което структурирам, съживявам една седмица с помощта на микроорганизми и малка добавка от олигозахариди за да могат те да съживят мазнината. Виждате, че окислителните свойства значително падат. Към третата седмица зреене, те стават отрицателни.
Това е кокосово масло, зряло около месец чрез микробиологично структуриране. Кокосовото масло е едно от най-окислените масла на пазара, често се съхранява дори в метално фолио, с което се окислява още повече. Поради тази причина, избягвайте термично обработените масла, след стерилизация, в тях няма нищо живо, което да се бори с окислението. Те са мъртви, окислени, вредни.
Има много чудеса, свързани с кокосовото масло, въздействието им върху тялото и храносмилателната система на хората от Азия. Но там ползват прясно, живо масло и логично то им помага. Всяко масло, растителен или животински продукт, откъснат от източника си на живот започва незабавно да се окислява. Изключение правят само храните с ферментационно, микробиологично структуриране. Кефирът, кимчи, натто, мисо, жива бира, комбуча, някои сирена, пробиотични луканки... са пример за полезна храна, в която микроорганизми се борят срещу вселенската ентропия, запазвайки живота, неутрализирайки окислението. Самото окисление се дължи на три основни фактора, кислорода в атмосферата, ултра-виолетовата радиация и температура над 50 градуса, която убива полезните структуриращи микроорганизми. Обяснявате ли си сега, защо е толкова полезна нискотемпературната кухня, диво ферментиралите храни... чаят (продукт на ферментация), сушените естествено плодове и зеленчуци (също ферментация).
 
Да се върна на моето структурирано кокосово масло. Вторият индикатор за активни, живи полезни бактерии, на живот в него е ниското pH. Когато има микробиологично структуриране pH-то от алкално, пада до 3.5-4.6.
Ето защо туршията е кисела и антиокислителна. Важно е да правите разлика между киселост и окисленост, това са напълно различни параметри. Пишман нутриционистите често бъркат тези понятия или умишлено ни дезинформират. Високото pH показва лиса на добра микробиологична среда, опасност за зреене на патогенни организми. Пример за което е млякото, от пясното мляко, което има алкалност над 7.0 идват множество болести, включително и с фатален изход. От ферментиралата му форма, киселото мляко, с pH под 4.5 няма нито една известна здравословна аномалия. Длъжен съм да отбележа, че киселото мляко ударно се подменя, от традиционното резливо, кисело мляко с pH около 4.0 или дори 3.8 в момента се премина към "стандарт" за по-сладък синтетичен пудинг, йогурт с pH около 4.5, че и повече. Традиционното мляко е живо и по-бързо се вкисва, новите млека имат слаба микрофлора, тяхната полезност е много по-ниска.
По-горе ви споменах за туршията, с нея е същото, тя е подменена. Туршията в магазин е стерилна, мъртва, окислена. Тя няма нищо общо с шупващата, с бяла утайка диво ферментирала туршия. На снимката горе виждате обилната бяла пелена върху кореноплодните култури и на дъното на стъкления буркан. Самата саламура е мътно-бяла. Това са живите млечно-кисели бактерии. В промишлена суровина те липсват.
Точно от диво ферментирала туршия взимам истински млечно-кисели бактерии за структуриране, съживяване, запазване на живота на маслата.
Ето какво получавам. Възможно най-живият крем за кожа, лице, нокти, интимна хигиена, коса. Десетки приятели го пробваха, действието му е изумително за всеки: от ударно освежаване и почистване на кожата до тежки проблеми като екзема, дори разширени вени (хемороиди). Да ви призная, аз съм един циничен прагматик и не вярвах на всичките твърдения на приятели и познати, но като го видя на живо, разликата е потресаваща. Самият аз на моите 40+ години не изглеждам никак зле, още ме третират като батко за малките деца.
Живите кремове обаче са огромна занимавка. Това заквасване на кокос, ший, какао, бадемово олио... намиране на активни ензимно и микробиологично пчелен восък и мед. Структуриране дори на етеричните масла, които са ултра-окислени и вредни за пряко въздействие на кожата. Но и това не е всичко, за всяка структура, в зависимост от нутриентите към дивите бактерии се добавят и фокус бактерии от лабораторна селекция. Булгарикус, лактис, ацидофилус, плантарум, гасери, интимни бактерии... отделно или в специален микс. Всяка бактерия или комбинация от тях си има предпочитана температура и време за зреене, събуждане, което в маслени структури е много по-различно от това в мляко например. Част от секрета на огромната анти-окисляваща сила на показаният по-горе мой домашен крем за аеробните натто бактерии. Само една вечер с такъв структуриращ крем и на следващата сутрин повечето хора се чувстват с кожата, която са имали много, много години назад. Включително и с избухващото акне, което е индикатор за чистене на трупани с години окислени козметични отпадъци, атмосферна мръсотия и лични отходни продукти.
Струва си, защото алтернативата за повечето хора се явява окислената промишлена козметика, с която никой по-млад и по-здрав не е станал.
Отскоро експериментирам и с живи шампоани, дори живи парфюми. Резултатите са удивителни.
В заключение се връщам към храната. Това е показател на най-добрият и скъп зехтин, който може да се намери в хранителните вериги. Вижда се, че това е окислена, мъртва структура. В нея няма как да има живот, нито има редокс сила, нито подходяща кисела среда. Това обяснява защо в Гърция се смята за глупаво да консумираш "зехтин" от магазин  вместо жива структура, направена по традиционен начин.

Тест и обсъждане на всичко това, и още много за храната, козметиката, живота и всичко останало, в моята закрита социална група. Предупреждавам, че групата е много затворена, не се приемат случайни хора, само такива с потенциал и полезност за останалите участници.

Коментари