Translate

Шампоанът без химия

Косата ми побеля! Този ход на Матрицата не ме устройва. Затова отвърнах на програмираното телесно остаряване чрез опит, наука и майсторлък.
Наложително е отново да ви обясня за ролята на микробиома, за живо консервиране на генома, но няма да го направя. В много други публикации, това е правено многократно.
Косата ни е подложена на най-сериозен бактериен геноцид, чрез свърх-алкални сапуни и шампоани. Химикалите в хигиенните препарати са сред основната причина кожа, нокти, зъби да се рушат и боледуват, а косата да побелява.
Химическите препарати за хигиена са станали толкова обичайни, че са забравени всякакви техни алтернативи. Сапун се прави чрез реакция между мазнина и сода каустик (NaOH), а шампоан - чрез мазнина и калиева основа. Детските сапуни и шампоани се правят с по-малко основа, за да са по-слабо алкални и да не разрушават детската кожа и лигавицата на очите.
От няколко месеца правя опити да съживява чрез микроорганизми натурален (химичен) сапун, но средата е много агресивна за микроорганизмите. Ако пък увелича концентрацията на дрожди, които виреят в по-агресивна среда, то осапуняването се неутрализира, а субстанцията се разслоява. Въпреки това имам няколко успешни прототипа и с химична основа. Но материалът не е за тях, а за нещо много по-естествено.
Това са  сапунени ядки, чудесна база за шампоан без никаква химия. В края на материала ще ви кажа примерна рецепта, имайте търпение.
От опит знам, че една от най-добрите суровини за косата, отличен кондиционер са накиснатите ленени семена. Заедно със сапунените ядки слагам и малко ленено семе, а за аромат - кора от мандарини, няколко резена джинджифил.
Крайният продукт се оказа възможно най-слабо алкалният шампоан, с pH от едва 5.1. Хомогенизацията извърших основно чрез лабораторна електромагнитна бъркалка, за да няма окисление от металните части. Виждате на снимката разпенването на шампоана без химия.
Тази среда прецених, че е добра за микробиологично обогатяване с микс от лактобацили, ред които булгарикус, плантарум, гасери, лактис и ацидофилус. Следващата серия ще бъде с натто бактерии, които успешно виреят в кислородна среда и под УВ лъчите на слънцето и синтетичната LED светлина.
След добавянето на млечно-кисели бактерии, поставих шампоана да зрее в инкубатор, за 8 часа. В тези красиви малки шишенца. Цената им е 99 стотинки за 4 броя, от ИКЕА.
А сега, тестът! След измиването ми с този шампоан, косата ми е много мека, усещам я по-въздушна от всякога. Лесно се разресва, послушна е. Чиста и добре ухаеща. Доволен съм.
Това е мой втори месец с ограничаване на промишлената химия. Косата ми е най-черна за последните 5 години. Не се притеснявам вече да я пускам и по-дълга, да оформям прически. 5 години я постригвах само ултра-късо, като новобранец в казарма.
Фиксирането на косата пък правя със специален ленен гел, който заквасвам с млечно-кисели бактерии и дрожди, ароматизирам с ванилия и табако олио. 
Така изглежда прическата ми с лененият лакто-гел за фиксация. На тази снимка се вижда, че отново пускам брада. Това е истинско удоволствие с ето такава вакса за брада.
 
В основата на ваксата е какаово масло и зехтин, ароматизирани с микс от етерични масла.
А сега обещаната рецепта за шампоана:
  1. Голяма чаша вода, около 400мл. Чиста вода, за да не се свързва сапунката с мръсотиите и химията, варовика, флуорида и другите глупости, които изобилстват във водата. Ползвайте дестилирана или преварена вода.
  2. 6 сапунени ядки, приличат малко на лешници.
  3. Шепа несмляно ленено семе.
  4. Корите на два обелени мандарина.
  5. Няколко резенчета джинджифил.
  6. Няколко зърна почти покълнала соя.
Кипвате сапунените ядки, заедно с лененото семе за около 10 минути. После добавяте джинджифила и соевите семена, намаляте огъня докрай, оставяте да къкри 30 минути. 20 минути след началото на тази процедура добавяте корите от мандарините.
Изключвате огъня и оставяте под капак за няколко часа.
Притискате с нещо неметално за да се отдели повече сапунена течност и аромати. Прецеждате през пластмасово сито или марля. Почти готово.
Желателно е да хомогенизирате за да събудите пяната. Може с мощен пасатор, но така ще окислите хубавата течност. Аз го правя с електромагнитна бъркалка. Вероятно подобен ефект ще постигнете с пластмасова бъркалка за яйца.
Микробиологичното обогатяване няма да споделям. Само на живи семинари. 
Видео от процеса:
Видео от процеса с използване на метален пасатор за разпенване и хомогенизация:


Коментари

  1. Наистина страхотна рецепта, много благодаря :). Хомогенизирането се почувача и чрез разклащане в бутилка.

    ОтговорИзтриване
  2. Да идеш с деца на баня, да ти изядат сапуна. Има и български растения с подобни свойства.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.