Translate

Прахът и градът

Човек живее в градове, изнасилени от прах и алергени. Следствие от което са алергии, вируси, грип, агресия, психични аномалии.
Основната аномалия е липсата на логическо мислене не само индивида, но и от цялото общество. Наложена е дезинформацията, че прахът е следствие от автомобили, печки на дърва и въглища, фойерверки, тупане на килими през терасата.
Прахът е следствие от ентропията. А ентропията в случая се състои в следното - на мястото на липсващо звено се настанява друго. На мястото на какво се настанява прахът? А дали пък него винаги не го е имало, но чак сега да проявява негативните си свойства?
В не чак толкова далечното минало около градовете ни пушеха могъщи заводи, бълващи много повече прах и сажди от някакви си автомобили. Населението на страната ни бе по-голямо с има няма 3 милиона човека. Хората харчеха много по-безотговорно въглища, дърва, ток. Нямаше филтри, катализатори на автомобилите, а автобусите и камионите съветско производство бяха истинско природно бедствие. Преди 20 години климатът бе много, много по-суров... сняг и студ не за седмица, а 3-4 месеца.
Тогава обаче проблеми с праха нямаше, хората не боледуваха масово от алергии и вируси, нито от масови психични смущения.
Тогава, къде е истината?
Стерилната атмосфера, води и почва, ето това се промени. Въздухът е супа от микроорганизми, полезни, а и не само бактерии. Един вид атмосферен микро-мега-биом. Тези бактерии с лекота се справят с всякакви прахови частици, петролни продукт, алергени, сажди и т.н. Просто ги изяждат или обезвреждат.

 
Ето ви пример за което. най-полезното нещо в лимона, не е гадният му сок, а кората. Но както пише на всички съвременни опаковки, тя не е годна за консумация, защото е обработена с химия и е токсична... тоест, купувайте 5 пъти по-скъпи био-лимони за да сте здрави. Същото е като с атмосферата в града... бягайте на скъп курорт за да сте здрави.
Обаче природата е много по-силна от човешката глупост. Налейте вода, оставете за половин част да се изпари хлора, поставете малко сол. Накиснете за около час лимоните в тази вода. Дори в лош, химично третиран лимон по кожата има бактерии, които във водата се активират. Те неутрализират химията. Много по-бързо може да неутрализирате промишлените злини, ако добавите във водата суроватка от кисело мляко или по-добре от диво ферментирала туршия. Както и натурална земна ябълка с активната ѝ бактерийно кожа. Бактериите смазват всичко неполезно за нас.
Същият е принципът после на туршията. Дивите атмосферни бактерии съживяват, облагородяват всичко, правейки го безкрайно полезно.
Помислете за аквариума, същото е. Водата е мътна, непрозрачна, преди да изградите микробиологична среда от растенията и техния микробиом, рибките и техният кожен и фекални микробиоми. Водата става кристално чиста.
Въздух, вода и почва, те са свързани. За да бъде един град чист, той трябва да има не бетонирани паркове и стерилни езерца, а дишащи гори и активни извори. И да, кученцата трябва да акат в парковете, защото това е микробиомно пречистване, първо се намножава в почвата, после се отдава в атмосферата.
И да има уреди за диагностика на въздуха, това не трябва да са броячи на прахови частици. Необходими са датчици за концентрацията на полезни атмосферни микроорганизми. Индикатори, че атмосферата е жива, а не мъртва.
Влажната и топла атмосфера намножава микроорганизмките, студената и суха - напротив. Затова зимата виреят вируси, защото са слаби атмосферните полезни бактерии. И при слаб човешки микробиом, следва "простудно" заболяване. Човешкият микробиом отслабва от лоша храна, преумора, недостатъчен сън. Пълна глупост е, че вирусите се предават по въздушно-капков път. Просто в една и съща лоша атмосфера, хора с еднакво слаб имунитет, се разболяват напълно аналогично един на друг.
Градовете могат да се облагородят атмосферно не с популизъм, а с ефективност. Паркове, живи водоеми, бактерийно активни почви. Насекоми! Насекомите за катализатор за развъждане на микроорганизми, те са комуникационно средство между растения, почва, въздух. Вредители няма, има облагородители. Когато се третира почвата в града с химия, стерилизират се водоемите, с химикали се убият комари, мравки, къртици, кърлежи... иде прахът, алергиите, мракобесието.
Огледайте се, къде са пчелите, осите и комарите? Те са индикатор за жив атмосферен микробиом и неутрализирана, облагородена атмосфера. А някога ги имаше.
Забранено е да се пишка и ака в парковете, но е разрешено да се погубва природата с химикали. Това е безумие. Най-доброто, което може човек да направи за чистия въздух е да яде здравословно и да ака в парка.
У дома? Не, с филтри, и парогенератори няма да стане. Необходим е източник на живот, на микробиом. Растения, аквариум, куче, котка... баня, пълня със зреещи диво ферментирали храни. Влажна атмосфера, над 60% влага. Забравете за гадните климатици, ползвайте лъчисти източници. УВ светлината убива микробиома, ИЧ - го съживява. Разкарайте LED лампите, върнете класическите с нажежаема жичка.
Сега тази теория ви изглежда безумна, налудничава. Знам го това. Обикновено теориите ми се оказват вярни, 10 години по-късно от написването им. Справка, другият ми блог. Никога съм нямал грешна теория, и така - вече 20 години.

Коментари