Translate

Инфрачервената истина за живота

Този материал ще ви скандализира и вероятно радикализира. Защото почти всичко около на се лъжа, а светлината се оказва, че е пълна лъжа. Едни лъжат за нея от невежество, други - напълно умишлено. Някои вярват от глупост, други - заради пълно безхаберие.
Ще започна от Слънцето. За него има различни теории, включително и конспиративни. Факт е обаче, че това е най-мощният източник на светлина и топлина. Забележете връзката топлина и светлина. Те са неразривно свързани.
Как топли Слънцето? Чрез инфрачервени лъчи, разбира се. Не като печките и климатиците, чрез безумно загряване на въздуха, неефективна загуба на енергия. Предполага се Слънцето да е отдалечено на космическо разстояние от нас, положение в което топлината му няма как да загрява въздух. И въпреки космическото разстояние до нас достига огромна светлинна и топлинна енергия. По-ефективно от това няма накъде.
По същият начин ни топли камината, огънят, дори свещта. Комфортно, уютно, изключително икономично. Светлина и топлина.
Съвременната наука и корпоративните лобисти във вид на "политици" обаче подмениха всичко това. Като забраниха лампите с нажежаеми жички. Уж заради икономия. Но всъщност е точно обратното. Без инфрачервената светлина на крушките се налага колосален разход на енергия от уреди, които греят и изсушават въздуха. Те не из(лъч)ват топлина, а просто въртят бясно електромера, за да затвърдят енергийният монопол на правителствата. И това било икономия?
5 класически крушки по 100 вата отопляват 50 квадрата помещение много по-ефективно от духалка за 2000 вата. Може да проверите.
Може да проверите и цените на най-актуалните и икономични нагревателни уреди в момента. Хиляди левове за инфрачервено лъчисто отопление! Което не нагрява въздуха, а се поема от предметите и хората. Е браво, открихте топлата вода.
Това е инфрачервена печка с халогенен нагревател. Халогенен? Е точно като забранените вече халогенни (с нажежаема жичка) лампи. Какъв абсурд, а? Значи може 4500 вата за печка, която работи на същия принцип като 100 ватовите крушки, но самите крушки -не.
Иначе всички твърдения са верни за тези отоплителни тела. Те могат да работят и на открито, загрявайки само хората, близките предмети. Представете си духалка на открито, или климатик... абсурд.
Лъчистата инфрачервена светлина е благотворна за човешкия организъм. И тъй като лобистите премахнаха полезната светлина+топлина, сега се плащат луди пари за инфрачервена терапия, инфрачервена сауна. Науката и медицината от столетия знаят за ползите от инфрачервената лампа срещу простуда, при мускулни болки, артрит и много още проблеми със здравето. На първата снимка е точно такава инфрачервена лампа. На метри от нея се усеща една релаксираща топлина, граничеща с магия в ерата на скопените LED имитация на светлина. Светлина без топлина не може да има, затова LED е истинско престъпление срещу човека. Срещу здравето, психиката и времето, разходвано да се изкарат пари за субсидиране на енергийните монополи.
Това е свещ, истинска, не като LED имитациите, синтетиката. Тя свети и топли истински. Мнозина си въобразяват, че е много романтична и успокояваща заради топлата си светлина, виждате около 2000 келвина. И започват да имитират такава светлина чрез яловите LED лампи с оранжев филтър. Все едно да боядисате Дачия в червено и да твърдите, че това е Ферари.
Истинската светлина има инфрачервена съставка, тя не само осветява, тя топли. Човешкото зрение е изумително с това, че не се ограничава само с видимият спектър. Ние чувстваме с кожата си, с цялото тяло инфрачервената топлина. И не само ние, а и животните. Терариум със синтетична светлина? Абсурд! Ползват се инфрачервени излъчватели. Много от животните у дома, страдат и боледуват от липсата на инфрачервена светлина. Знаете ли, че Създателят ни е проектирал котките да виждат в инфрачервения спектър? Котката ви ще бъде много по-щастлива от класическа лампа, отколкото от LED синтетика.
Вижте спектъра и температурата на класическа лампа. Та той е почти същият като на свещ, като на инфрачервена терапевтична лампа. Това си е чиста проба класически лъчист нагревател, известен от стотици години. топлина, светлина, уют и комфорт. За стотинки, а не за хиляди левове. За в пъти по-ниска месечна сметка за ток.
Постепенно се подмениха всички източници на светлина-топлина с такива, "излъчващи" имитационна светлина. Реално в LED светлината е не инфрачервена, а ултравиолетова, която става "видима" след преминаване през луминофор. Отделно, че с времето този луминофор прегаря и срещу нас се излъчва ултра-виолетова радиация.
Премахнаха що-годе светлинно-топлинните флуоресцентни тела, с тях монитори и телевизори. едни удивителни уреди като плазмените телевизори бяха сменени като "неефективни". А точно те излъчваха полезна светлина и топлина, а световете им бяха най-натурални. Сега се дават хиляди левове за статични инфрачервени картини. Лудост!
Но защо, с каква цел са тези лъжи?
От една страна е преоткриването на топлата вода и съответно харчене на много пари за по-иновативни уреди, отопление, лампи. От друга е здравето.
Ако се топлите зимата с климатик, духалка или друга "енергийно-ефективна" глупост, се харчат не само много пари на вятъра. Точно така на вятъра, въздух се не грее. Той се суши с тях, намалява влагата. В комбинация с ултравиолетовата радиация и електромагнитните вълни се атакува полезната микрофлора от лактобацили и дрожди, които ни пазят здрави. И тогава настъпва мракобесието на патогенни организми и вируси. Относно вирусите, абсолютна измама е, че се предават по въздушно-капков път. Тях си ги има, те ни атакуват, когато се оставят да вилнеят в една среда без инфрачервено въздействие, без влага. Хей, а това, че не виждате микроорганизмите, не означава че тях ги няма. А те са материални, те виреят на инфрачервена светлина-топлина и умират от ултравиолетова и липсва на влага.
Малко повече за инфрачервеното (лъчисто) отопление. То има няколко разновидности.
Според типа на нагретите елементи то бива:
  • С кварцови или волфрамови нагреватели, които се загряват спирално. Вдигат чудовищна температура от около 2000 градуса, поради което се смятат за опасни откъм пожар. Старите „Елва“ и кварцови печки, могат да се отнесат към този вид. 
  • Халогенните нагреватели са доста по-скъп вариант. Светят много ярко, нагряват много бързо. Водят се по-неикономични, защото освен че греят, и светят. Но нали това се търси? От друга страна, така се получава и „слънчев удар“. 
  • Карбоновите нагреватели много приличат на волфрамовите, но вместо спирала имат въглеродна нишка. Бързи са, не изсушават въздуха и се водят доста по-икономични от кварца и халогена. 
  • Има керамични нагреватели, в които метал е интегриран в керамика. В теорията на конспирациите старите сгради се греят по този начин. И наистина, на много снимки се вижда как в стари, антични сгради в колоните има метална арматура, каквато не би трябвало да е имало по онова време. 
  • Пластинни ИЧ нагреватели. В неметални пластини има графитни ленти. Те са гъвкави, ползват се за подово отопление и дори за топлинни картини. Не излъчват видима светлина. 
Има разделяне и според дължината на вълната:
  • Дълговълнови нагреватели. Те по правило са с ниска температура на греене, едва 100 до 600 градуса. Ползват се в по-ниски помещения, с тавани до три метра. Добър избор са за жилищни помещения. Безредни и безопасни. 
  • Средновълнови нагреватели. Имат доста по-висока температура на излъчване – 600 до 1000 градуса. Поради което е добре да се инсталират във високи помещения, над три метра. Подходящи са за търговски и административни помещения. 
  • Късовълновите модели имат висока температура, над 1000 градуса. Използват се в промишлени помещения, добри са за открити пространства. Мощни източници на светлина и лъчиста енергия са и затова по правило не се поставят в жилища. Много често това са халогенни източници с ярко светлинно въздействие. 
Много от моделите всъщност за хибридни и променят вълната си в зависимост от мощността. Пример за което е димируемата лампа с нажежаема жичка или инфрачервената терапевтична лампа.
Според монтажа си биват таванни, стенни, подови и мобилни. На пръв поглед таванните са най-естествени, от гледна точка на слънчевата си аналогия. Но от друга страна подовите са дори по-естествени, защото слънцето разпределя топлината си чрез повърхността на Земята, която е акумулатор за през нощта.
Най-полезната кулинария е осъществена чрез халогенното готвене. Отново с ултра-скъпи, "модерни" уреди, базирани на "топлата вода". Те запазват ензимите и бактериите живи. За разлика от микровълновата радиация на едни "модерни" убийци на живота.
Чрез такъв инкубатор с две лампи и термостат ферментирам най-полезните храни, които знае човек: кисело мляко, кефир, туршия, натто, темпе. Опитвал съм и с LED лампи, не става.
Живеем в епоха на имитацията. Имитация на политици, имитация на музика, имитация на технологии, имитация на женска красота, синтетични фитнес мъже, фалшива светлина.
Тези менте лампи, с претенции за ретро и комфорт ни пробутват вместо тези:
Излезте от имитационната матрица. Не сменяйте добрите стари вещи и технологии с модерна имитация. Излезте от дезинформационната матрица, прогледнете чрез истинската светлина-топлина.
Споделете материала, ако ви е бил полезен.


Коментари