Translate

Безпътието на диетите, пътят към баланса

Колкото повече време минава, трупам все повече емпиричен опит, което ми позволява да гледам с насмешка на науката, книгите, телевизиите, медицината и особено на академичните нутриционисти.
Храната, козметиката, напитките, мазнините, растенията... те са нищо сами по себе си. Това са просто различни среди, за развитие на едни и същи процеси, които се определят чрез:
  1. Редокс потенциал (окисленост);
  2. Киселинност (pH);
  3. Геномен градивен материал (нутриенти и калории);
  4. Микробиомна среда за растеж и преструктуриране (олигозахариди, бавни въглехидрати).
Различните храни са полезни най-вече с това, че са пресни, живи - в тях има активни ензими и ползотворни бактерии. Затова от съществено значение е да са регионални, при дълъг транспорт, смяна на климат, химична и температурна обработка - живота в тях няма как да оцелее, нито проверяващите чиновници ще допуснат това. Също така е почти изключено микробиомът на консуматора да ги познава.
Зелето е нищо, целулоза, която геномът не усвоява... ядеш и акаш. Но ферментирало е най-полезната храна! Която освен геномен строителен материал, вече е и активатор на микробиома... оттам - стартер на имунната система, профилактика на храносмилателният и отделителен тракт, генитален и сексуален нормализатор, синтезатор на витамини, генератор на GABA и други благинки за бръмбарите в главата. Доказателство за което са маниакалните научни публикации за кимчи.
Същото се отнася и за моркови, карфиол, джинджифил и много други лесно заквасващи се растения. Корейци и японци, ако имаха земна ябълка, щяха да трупат рафтове с нобелови награди с изследвания за ползите от нея.
Има много глупости какво точно трябва да се яде! Понякога ме избива на агресия като ги чуя от някой повярвал си бастун.
Няма значение какво ядеш, а как го усвояваш, разходваш, ползваш за синтез. Човек може да се храни само със соя, във всичките ѝ варени (яхния), млечно-кисели (мляко и кефир), протеинови (тофу), бактерийни (натто, мисо), плесени (темпе)... мусака, кюфтаци и така нататък измерения. Соята покълва, осигурявайки живите растителни структури. От нея може да се направят дори напитки като реджувелак и дори бира.
Соята е прототип на идеалната храна. За телесен комфорт е необходима храна, която не колебае кръвната захар и най-вече храна, която не е окислена. Няма значение каква е тя... спазва ли тези принципи - тя е добра. Всички витамини, хормони, ензими се синтезират В НАС, а не чрез внос отвън.

Повечето от старите теории и "факти" се оказаха овчи мисли, например за незаменимите аминокиселини, които ги имало само в месото. Овча мисъл де, защото ги има в пълен комплект и в ядките, та дори в малините и банана.
Стига лоши емоции, да спомена и за любовта. Целувката е обмяна на бактерии, заквасване и обогатяване на микробиомния фонд на партньора. Затова като кажете на някой "ще те изям", това не е преносно, хранене с неговите ензими е.
От инженеро-философска гледна запетайка е много съмнително твърдението, че ядем микробна храна. Микробите не могат да се храносмелят, те влизат в нас, буйстват, напиват се, вършат оргии, оставят ако ги кефиш или напускат през аварийният изход.

***
На снимката е поредното ми отслабване с 10 килограма за около два месеца. Е не е като първата ми телесна трансформация - махане на 20 килограма за три месеца. Но е много по-балансирано, без излишно напъване, без геройства по стадиона. Рутина, която липсва на телевизионните и книжни гурута. Не ме е страх като тях, че ще напълнея, заради което да изнасилвам организма си с ограничения, съпроводен с терор над ставите и сърдечната система, чрез неразумни количества спорт. Тялото е функция на душата, нормално е понякога да излиза от баланса. С истински знания за тялото си и смисъла на храната, нормализацията е лесно постижима. 

Коментари

  1. Ах тези чорапи... Нещо като послание виждам там... Шегата на страна, благодаря за статиите!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.