Translate

Голямата лъжа за водата

Сред най-конфликтните ми теми с хората е темата за водата. Хората са програмирани да вярват, че без вода не могат, тя е в основата на живота и винаги е полезна. Особено, ако е алкална.
Това са пълни глупости! Наистина кръв и тъкани в тялото ни имат сравнително висока алкалност - pH около 7.0.
Да, но ние усвояваме водата не венозно, а чрез стомаха. Средата на стомаха е киселинна, там е центърът на микробиома, киселинността е под pH 4.0. Ако редовно алкализираме и аерираме тази среда, то нарушаваме микробиологичния баланс и създаваме предпоставки за зреене на патогенни аеробни, алкални организми, както и никак не добри дрожди.
Стомашната среда преобразува водата в киселинна, това отнема и време, и енергия.
Никой не желае да е глупав или невеж, просто хората са подведени от наука, телевизии и най-вече пишман хранителни експерти, които най-често продават незалепващи тигани по телевизиите.
Прави се една огромна грешка, между киселост и окисленост. Ще дам пример с лимона, никой не може да спори, че той е полезен. Лимонът има ниско pH, затова се приема добре от стомаха. А ползата му идва от това, че не е окислен, тоест има отрицателен редокс потенциал, но само когато е свежо изцеден, консервиране.
Най-полезните храни които знаем са киселинни и неокислени. Това са туршия, кефир, кимчи, натто, кисело мляко, реджувелак... цялата пробиотична кухня по цял сват.
Най-добрият начин за предварителна трансформация, съживяване и много дълго съхраняване на храна е точно ферментацията. Враг на ферментацията е точно алкалната среда. С много алкална вода туршията става доста по-бавно.
Природните сокове са киселинни и неокислени, затова те са добра среда за микроорганизмите, които пазят живота. Обратното - алкалните структури, окислените са благодатна среда за вируси, патогени, зловредни бацили и дрожди. Хеликобактер пилори например няма как да оцелее в киселинна и с отрицателен редокс потенциал среда, но в алкална избухва и води до жестоки последици за организма ни.
Всеки път когато облагородявате вода чрез бактерийно структуриране, тя става кисела. Тоест живата вода е не алкална, както твърдят псевдо-гурутата, а киселинна. Добрата жива структура, която стомахът ни може да поеме е с pH между 3.6 и 4.5.
Алкалната вода е и бич за нашата кожа, коса, нокти, очи, нос, гърло, гениталии. Всичките ни външни и вътрешни органи са защитени от микрбиомен, киселинен скафандър, който разгражда в своята среда всякакви зловредни въздействия - от вируси до тежки метали.
Няма нищо по-лошо за тялото от къпане с алкална вода и ултра-алкални препарати. Обратното го знаете, колко благотворно действа киселата морска вода на тялото.
Наливането с вода не носи на никого ползи, особено пък с алкална вода. Това за хидратацията е безобразие, което никой истински учен или лекар няма как да потвърдят... освен ако разбира се само не си въобразяват, че са истински.
Всичко, което пиша е изцяло на база личен пример. А моят личен пример е, че съм по-здрав, по-бърз, по-силен и по-красив от всичките супер поддръжници на пиенето на вода. Вода почти не пия! От три години. Само плодове, зеленчуци и ферментирали храни с млечно-кисела суроватка. Много малко вода.
Човек има нужда от доста вода, ако нещо не е наред с него. Ако е болен и се поти за да пречисти токсини, ако има лоша хидратация и електролитен баланс, ако прекалява с алкохол, кафета, сол.
Сигнал за необходимостта от вода ни дава стомахът, микробиомът. И те имат нужда от вода, ако наличната среда не е наред. Гладът за сол често върви с липсата на вода. Под влияние на дезинформационна среда, хората грешно тълкуват дефицита на пребиотици и пробиотици като липса на вода и сол.
Опитайте да осмислите тези принципи, да ги приложите в реалността и ще видите, че жаждата за вода е илюзия. Наливането със стерилна микробно и алкална вода окислява организма и го изкарва от равновесие.
Наливането с вода е като поемането на допълнителни мазнини като зехтин например. Рекламира се като полезно, но е пълно безумие. Вода и мазнини има отлично структурирани, полезни, кисели, неокислени в живите храни, които биват два вида:
  • Непосредствено откъснати от източника си на живот (ябълка, банан, авокадо);
  • При контролирана ферментация без стерилизация и пастьоризация (кимчи, натто, сушени плодове, ферментирал чай, мед, вино).
На снимката, най-полезната "вода" - суроватка от кефир, с pH под 4.0 и редокс-потенциал от минус 368mV. В такава среда патогени не може да има, за разлика от бутилирана вода с pH над 7.5 и редокс потенциал от плюс 150.

Коментари

  1. Извинявайте, но всички изброени от вас продукти въпреки, че са кисели, след изяждане реално предизвикват силна алкална реакция в организма. И не, не сте пили вода, а сок от плодове, който обаче в основата си е ... вода. Както вие имате опит с нещата, които изброявате, така и някои други имаме опит точно с пиенето на алкална вода, което отричате. И то доста позитивен. Само че малката подробност е, че каквато и да е водата, тя трябва бъде приемана топла за да се усвои правилно. Иначе хем организма изразходва ценна енергия да я топли, хем после се получава задържане на вода в организма. pH на организма е нужно да е между 7,39 и 7,45. Под него и над него става зле. Няма как да поддържаш здрав организъм като се вкисваш. Съвременното общество се вкисва ежедневно поради вредната във всяко отношение среда, киселинността на телата на хората се повишава и това ги руши. Нашите приятели - бактериите, които са еволюирали в симбиоза с нас- са приспособени към нашия организъм, т.ч. и с неговото pH. Като това е съобразено и с локалните разлики. В червата - за чревната микрофлора то е по-алкално, в стомаха - логично - по-киселинно, за кожата също киселинно. За много неща имате основания, но сте в базова грешка за киселинността и алкалността. Както казах, човешкия организъм си има нужда от pH между 7,39 и 7,45, дори според някои до 7,40 - 7,42. Това няма как да стане във все по киселинна среда и окисляващи продукти без нещо да компенсира.
    Поразсъдете и изследвайте. Нещата често не са това, което изглеждат на пръв поглед.

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, аз сега започвам да се боря с Хеликобактер, гастрит и рефлукс, който се обостри май точно след пиенето на високо алкална вода. Каква вода да пия?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.