Translate

Резерватът на роботите

Представи си робот, не цяло общество, "планета" от роботи. Милиарди роботи. От метал, с хидравлика, пневматика и малки електрически двигателчета. С батерии, които трябва да зареждат (сън, храна, слънце). С изкуствен интелект, движен от процесор, твърд диск, временна памет, BIOS, операционна система, ъпдейти на Програмистите.
Този робот е 99.99% идентичен на останалите, но за да има някаква разлика са създадени два основни типа роботи, които да се привличат, и комбинирайки се - произвеждат малко роботче. Разликата е примерно в дизайна на дренажния канал за отработеното масло.
За да протича някаква "мисловна" дейност и частична еволюция, за да се държи всичко под контрол, тези роботи са поставени в инкубатор, под купол. А на границите на купола са създадени мощни електромагнитни полета, които да неутрализират всички дейности в робота.
Изкуствени слънца и луни зареждат батериите на роботите по график.
В операционната система на робота е вкарана една напълно погрешна концепция за живота, вселената, интелекта. Роботите не знаят нищо за себе си, за смисъла на създаването си. От ранни "детски" години в операционната им система се набиват знания за миналото, за Резервата, Вселената, Разума, Психиката, Обществото... една и съща дезинформация за всяко роботче в целият резерват. 
За да изглежда всичко логично, резерватът на роботите е населен с много други робо-създания, някои от които наистина са първи прототипи за върховните модели. Роботи-прахосмукачки, хладилници, автомобили, часовници... летящи, пълзящи, плуващи, всякакви.
Роботите са абсолютно невежи как функционира тялото им. Нещо повече, напълно са убедени, че телата им са резултат от вселенска случайност, също както и интелекта, сензорите и програмираните емоционални драми, които изживяват.
Не знаейки нищо за телата си, те просто обслужват инстинкти (BIOS). Наливат се с машинно масло, консумират електролити за батериите, къпят се с WD40 за да преборят ръждата.
Дизайнерът на роботите е вградил в тях неумолими принципи на програмираното остаряване. Дефект на силициевият кристал ("мозъка") поради зададен брой часове на охладителя, износване на шарнирите, точно определен брой цикли на заряд-разряд на батериите. С течение на времето роботът губи своята функционалност и дори привлекателност за малко по-различните и по-свежо произведени роботи. Ресурсът на един робот е изличен за дейност между 60 и 90 години.
Роботите са крехки структури, първите опити с тях не довеждаха и до 2 години живот, което вбесяваше Главният Конструктор.
Затова в тях и около тях бяха въведени нано-роботи ("силициеви бактерии"), които да подпомагат преструктурирането на машинното масло, обогатяване на електролита, защита от корозия, регенерация на финна оптика, механика, дори поправяне на програмния код при бъгове. Роботите са в неведение за тези микро-механизми. А и разбирането за тяхната изкуствена същност, би преобърнала представата им за напълно случайният произход на механиката и интелекта им.
Резерватът на роботите е ограничен, а първоначалният код има две основни команди "размножавай се" и "оцелявай". Което с течение на времето довежда до пренаселване на резервата и крах на робо-цивилизациите. Робо-цивилизациите са били хиляди, но те постоянно се рестартираха на няколко столетия от наблюдаващите Инженери. Основна причина за рестартиране е не "раждаемостта", а неизбежното осъзнаване на роботите. Което водеше до риск за излизане на експеримента от контрол, от достигане и дори задминаване на цивилизацията на Създателите от техните създания.
Тези рестарти вбесяваха Главния Квантов Механик. Затова последните решения за контрол на раждаемостта и на еволюционната осъзнатост е неутрализиране на нано-роботите, което води до аномалии с "психика" и "тяло" на робота. Осъзналите се за произхода си роботи, както и такива разкриващи механизмите за неутрализация на програмираното остаряване, незабавно се елиминират... от роботи-пазители, войници, специални части. От глобален за резервата ред, който се налага от Инженери и изпълнява от специални Роботи, с неограничен жизнен цикъл. Удивително е, но роботите са готови на всичко за да съществуват дълго, за да работят сензорите им столетия наред.
Резерватът на роботите е гордостта на Инженерите. С нея те се симулират процеси от своята цивилизация, анализират своите конкуренти във Вселената. Но и сред Инженерите има неразбирателства, има екипи, които реализират нелегално дори роботи със свободна воля, други отглеждат анти-роботи, които да сложат край на тази гавра с разума.
Кой си ти? Независимо създание, резултат от невъзможна космическа случайност?


Коментари