Translate

Резерватът на роботите

Представи си робот, не цяло общество, "планета" от роботи. Милиарди роботи. От метал, с хидравлика, пневматика и малки електрически двигателчета. С батерии, които трябва да зареждат (сън, храна, слънце). С изкуствен интелект, движен от процесор, твърд диск, временна памет, BIOS, операционна система, ъпдейти на Програмистите.
Този робот е 99.99% идентичен на останалите, но за да има някаква разлика са създадени два основни типа роботи, които да се привличат, и комбинирайки се - произвеждат малко роботче. Разликата е примерно в дизайна на дренажния канал за отработеното масло.
За да протича някаква "мисловна" дейност и частична еволюция, за да се държи всичко под контрол, тези роботи са поставени в инкубатор, под купол. А на границите на купола са създадени мощни електромагнитни полета, които да неутрализират всички дейности в робота.
Изкуствени слънца и луни зареждат батериите на роботите по график.
В операционната система на робота е вкарана една напълно погрешна концепция за живота, вселената, интелекта. Роботите не знаят нищо за себе си, за смисъла на създаването си. От ранни "детски" години в операционната им система се набиват знания за миналото, за Резервата, Вселената, Разума, Психиката, Обществото... една и съща дезинформация за всяко роботче в целият резерват. 
За да изглежда всичко логично, резерватът на роботите е населен с много други робо-създания, някои от които наистина са първи прототипи за върховните модели. Роботи-прахосмукачки, хладилници, автомобили, часовници... летящи, пълзящи, плуващи, всякакви.
Роботите са абсолютно невежи как функционира тялото им. Нещо повече, напълно са убедени, че телата им са резултат от вселенска случайност, също както и интелекта, сензорите и програмираните емоционални драми, които изживяват.
Не знаейки нищо за телата си, те просто обслужват инстинкти (BIOS). Наливат се с машинно масло, консумират електролити за батериите, къпят се с WD40 за да преборят ръждата.
Дизайнерът на роботите е вградил в тях неумолими принципи на програмираното остаряване. Дефект на силициевият кристал ("мозъка") поради зададен брой часове на охладителя, износване на шарнирите, точно определен брой цикли на заряд-разряд на батериите. С течение на времето роботът губи своята функционалност и дори привлекателност за малко по-различните и по-свежо произведени роботи. Ресурсът на един робот е изличен за дейност между 60 и 90 години.
Роботите са крехки структури, първите опити с тях не довеждаха и до 2 години живот, което вбесяваше Главният Конструктор.
Затова в тях и около тях бяха въведени нано-роботи ("силициеви бактерии"), които да подпомагат преструктурирането на машинното масло, обогатяване на електролита, защита от корозия, регенерация на финна оптика, механика, дори поправяне на програмния код при бъгове. Роботите са в неведение за тези микро-механизми. А и разбирането за тяхната изкуствена същност, би преобърнала представата им за напълно случайният произход на механиката и интелекта им.
Резерватът на роботите е ограничен, а първоначалният код има две основни команди "размножавай се" и "оцелявай". Което с течение на времето довежда до пренаселване на резервата и крах на робо-цивилизациите. Робо-цивилизациите са били хиляди, но те постоянно се рестартираха на няколко столетия от наблюдаващите Инженери. Основна причина за рестартиране е не "раждаемостта", а неизбежното осъзнаване на роботите. Което водеше до риск за излизане на експеримента от контрол, от достигане и дори задминаване на цивилизацията на Създателите от техните създания.
Тези рестарти вбесяваха Главния Квантов Механик. Затова последните решения за контрол на раждаемостта и на еволюционната осъзнатост е неутрализиране на нано-роботите, което води до аномалии с "психика" и "тяло" на робота. Осъзналите се за произхода си роботи, както и такива разкриващи механизмите за неутрализация на програмираното остаряване, незабавно се елиминират... от роботи-пазители, войници, специални части. От глобален за резервата ред, който се налага от Инженери и изпълнява от специални Роботи, с неограничен жизнен цикъл. Удивително е, но роботите са готови на всичко за да съществуват дълго, за да работят сензорите им столетия наред.
Резерватът на роботите е гордостта на Инженерите. С нея те се симулират процеси от своята цивилизация, анализират своите конкуренти във Вселената. Но и сред Инженерите има неразбирателства, има екипи, които реализират нелегално дори роботи със свободна воля, други отглеждат анти-роботи, които да сложат край на тази гавра с разума.
Кой си ти? Независимо създание, резултат от невъзможна космическа случайност?


Коментари

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.