Translate

Ферментацията на мускулите - ключ към загадката на телесната енергетика

Движението, физическата работа, та дори и професионалният спорт са на почит във всяка държава, сред всеки етнос, религия, приятелски кръг, семейство. Светът затихва по време на спортни събития, огромни държави са горди със своите шампиони.
В спорта има много наука, отидете на фитнес и инструктора ви ще ви засипе с информация за мускули, метаболизъм, храна, витамини, хормони. Милиарди хора си въобразяват, че разбират от спорт, от движение на тялото. Това е илюзия, наизустяването на грешни хипотези не е знание.
Откъде идва енергията ни, силата, електрическите импулси в мускулите? Кое е горивото, което разходваме? Всичко изглежда ясно, поемат се калории от храната, тя се разпада на захари, те осигуряват енергия. И около всичкото това има множество сложни латински термини, дълги биохимични формули, масивни дисертации, хиляди професори. Животът обаче е прост, след като има толкова много термини и формули, значи това е параван на незнанието или на дезинформацията.
Ще се опитам да подхвана нишката на Истината от... мускулната треска. Всеки от вас е имал мускулна треска, отлично си спомня сладката изгаряща болка, която е индикатор, че е напрегнал мускулите си.
На какво се дължи мускулната треска? Правилно - на суета по плочките на корема и на големите бицепси. Суета, която предизвиква един много загадъчен процес, натрупване на млечна киселина.
Загадъчен е, защото млечната киселина е продукт от ферментацията, организирана от млечно-кисели бактерии. Млечна киселина е суроватката на киселото мляко, има я в киселото зеле, поради което то е именно кисело. Млечна киселина се отделя и в устатата ни, поради което стоматолозите твърдят, че микроорганизмите разяждат емайла на зъбите ни. Всъщност микроорганизмите защитават зъбите ни, но това е тема за друг анализ.
И така, в мускулите ни се натрупва млечна киселина, това е факт и за момчетата с преса във фитнес залите, и за медиците, и за биохимиците, и за кибиците в Wikipedia.
Но защо в мускулите ни се натрупва продукт на ферментация на бактерии? Науката никъде явно не споменава, че отвъд стомаха, в тялото на човек има бактерии.
Споменава се за анаеробен, тоест безкислороден метаболизъм. Тоест млечна киселина се образува, когато не ни достига кислород за аеробния метаболизъм. Много интересно съвпадение! В киселото мляко млечно-киселите бактерии образуват млечна киселина, точно в анаеробна среда. Самите лактобацили са анаеробни. А са лакто, защото генерират млечна киселина.
Има млечна киселина, има недостиг на кислород... тогава къде са бактериите, които организират този лакто-купон? Вече са открити бактерии в мозъка, с недомлъвки се говори и за бактерии кръвта, вероятно ще бъдат открити и бактерии в мускулите.
Знаете ли как се прави луканка? Оставате свежото месо да самоферментира. Но как, без стартер? Е явно в него има бактерии, които да го самоферментират. С мъртво месо от магазина е сложно, в него бактериите са унищожени чрез окисление и химикали. Но като се добавят синтетично набавени микроорганизми, се случва и това чудо. Най-дейна бактерия при ферментацията на месо е Lactobacllus Plantarum, много корава положителна бактерия, издържа дори на алкохол. Ферментацията на месо и колбаси е добре описана теория, може с лекота да проверите. Описана и естествената самоферментация, без никакви стартери, просто зреенето при нея е по-дълго. Ферментацията на меса е свързана с повишаване на тяхната киселинност, те хващат мускулна треска, в тях се трупа млечна киселина. Ценителите много добре знаят, че истинската луканка е кисела. А сега знаят и защо.
Да се върна на живото месо, по-специално на анаеробния, млечно-кисел метаболизъм. Млечната киселина се образува при разпада на глюкозата, или поне така твърдят учените. Лично аз този процес не съм го виждал. Но пък виждам под микроскопа как се намножават млечно-кисели бактерии в среда със захари, например в млечна среда с нейната лактоза. Според мен не глюкозата се разпада от само себе си, а някой организъм го прави това. Бързите захари като глюкозата ги правят тези мизерии, да превъзбуждат млечно-киселите бактерии. Точно затова като опияните оралната си микрофлора със захар, тя започна да топи зъбите ви от свръх-производство на млечна киселина. Нещо такова става вероятно става в мускулите.
Глюкозата често се нарича и кръвна захар, твърди се че тя е основен източник на енергия за мозъка, нервната система и мускулите. Бас ловя, че в тези органи учените много скоро ще открият микроорганизми, които се хранят с тази кръвна захар.
Ако кръвната захар е в повече, следва мускулна треска и други аномалии, като диабет например. Може да прочетете, че теорията твърди, че някак си глюкозата се разпада, а клетките започват да произвеждат АТФ (аденозинтрифосфат), който уж осигурявал енергията за всичките химични реакция в организма. АТФ определя колко бързо и колко дълго мускулите ни могат да се съкращават. Но тази заблуда е много вероятно съвсем скоро да бъде отхвърлена.
Някога например са смятали, че млечната киселина е аномалия, която настъпва при недостиг на кислород в мускулите. Сега тази заблуда е отхвърлена, защото е установено, че млечна киселина се образува и в мускули, които са добре снабдени с кислород. Тоест ние живеем в едно предпочитащо да бъде в анаеробно състояние тяло. С което се потвърждава моята теория, че кислородът бавно и методично ни състарява и убива.
Ето защо дишането е изкуство, а йогата се радва на такъв успех. Да дишаш икономично, да задържиш диханието си, да намалиш бясното препускане на сърцето, да увеличиш анаеробния си период на съществуване, това е пътят да си здрав и млад до дълбоки старини.
Увеличаването в кръвопотока на млечната киселина показва, че нивото на производството ѝ надминава нивото на нейното усвояване. Спортистите го наричат лактатен праг, в който мускулите се окисляват и на практика отказват да функционират. Сега обяснявате ли си защо студените компреси и спрейове помагат на спортистите при насищане на мускулите с млечна киселина? Другият път, когато поставяте активно ферментиращо кисело зеле в хладилника за да забавите реакцията, се замислете над този казус.
Установено е, че зависимото от лактата производство на АТФ не е кой знае колко голямо, но има светкавична скорост. Това означава, че при авариен режим, при големи натоварвания се включва турбото на ферментацията. Докато учените се чудят защо и как, аз го обяснявам така:
  • Има недостиг на кислород, анаеробен режим.
  • Повишава се температурата на тялото.
Когато правя ферментирали продукти, тези два фактора определят по-скоростна ферментация. Оставете туршия на топло, с аеротапа и ще видите че тя ще е пред избухване. Шампанизираните вина се получават по този начин. Знаете ли как да шампанизирате обикновено, натурално (нестерилизирано вино)? Просто му сипете шепа бързи захари, например стафиди. За няколко часа то ще избие тапата.
Ако не желаете мускулна треска, искате да сте по-издръжлив не шампанизирайте тялото си с бързи захари. Никакви бири, шоколади, плодове. Да, бързите захари ще доведат до бърза мускулна ферментация, това е удачно за експлозивен спринт или един рунд в бокса, но в дългосрочен план следва лактатен шок.
Контролирана, бавна ферментация има при консумация на бавни захари, на олигозахариди, на инулин. Ако не ви притесняват газовете, може да заредите с боб. Препоръчвам тиква с малко розова леща. Храни като чия и елда, също са добра храна за микробиома. Избягвайте обаче храни с фибри при спорт, овесът е чудна храна, но е основно фибри, тези и възбужда дрождева ферментация (газове).
Отлична храна са соевите продукти, които са богати на сложни захари и са най-добрата суровина за различни видове ферментация. Натуралното соево кисело мляко е сред най-добрите храни за всякакъв вид тренировка. Защото то не води до скок на кръвната захар, явява се ферментирал продукт с млечна киселина, при най-малко калории осигурява най-много протеин. Направята на истинско соево кисело мляко е сложно изкуство, 10 от 100 човека могат да направят прилично соево кисело мляко, но само 1 от хиляда би могъл да направи отлично. Промишлените соеви кисели млека нямат нищо общо с описаната концепция, те са окислени от машини, в тях има нишесте, недостатъчна концентрация на микроорганизми, най-полезната им част, кожата е отстранена.
Домашно соево кисело мляко
За бегова храна са подходящи напитките, а не твърдата храна. Влагата стимулира бактерийната активност. Инулинова напитка ще даде допинг на бактериите. Инулинът е най-мощната форма на фруктолигозахаридите, основната храна на бактериите. Има много научни приказки за фруктоолигозахаридите, които заедно с галактолигозахаридите образуват групата на олигозахаридите. Ако някой има интерес, Интернет е пълен с материали за това. Това са излишни щуротии, всички сте чували за пребиотик, е това е, за каквото и да става въпрос, добите захариди са тези, които намножават добри бактерии.. Щом влияят добре на чревната флора, няма значение как се нарича.
Най-богати на инулин са земната ябълка и цикорията. Други мощни източници са чесънът и в по-малка степен, лукът. Доброто брашно от чесън има силна пребиотична мощ. В това отношение чесънът е бактериален намножител, а не както ни внушават невежи учени, че е алтернативен антибиотик. Инулинът го има още в артишока, в бялата ряпа, в ечемика. Също и във всички растения, които добре ферментират в туршия. Инулинът е перфектният подсладител, той има около 25% от сладостта на захарта, без да има тези излишни калории.
Зрелите банани също и мат немалко инулин, но те доставят и други, по-прости захари, които водят до скок на кръвната захар. Все пак, бананът е много добра храна за бегачи.
Знаейки тези принципи, може да спретнете чудна диета и за експлозивни тренировки, и за ултра маратони.
Млечната киселина е енергия, и то много по-добра от тромавата глюкоза. Глюкозата има грамадна молекула и не може да премине през клетъчните стени, неин посредник е инсулинът. Молекулата на млечната киселина е в пъти по малка от тази на глюкозата и си преминава като у тях си, никакъв инсулин и съответно хормонална помощ не са необходими.
Яжте ферментирала храна и ще имате много повече енергия, без скокове на кръвната захар. Това с лекота обяснява чудесата с енергетиката, за които споменават спортистите, консумиращи кисело зеле. Този принцип много помага и за неутрализиране на аномалията, наречена диабет. С млечно-кисели храни, няма нужда от инсулин.
Пълната ферментационна стерилизация на храните в супермаркетите е основна причина за появата на диабет, вече и сред деца. Някога хората са консумирали само жива, ферментирала храна, поради което са нямали нужда и от хладилници. Ферментацията се дължи на микроорганизми от въздуха и от водата, със стерилни, замразени, окислени храни, човек губи връзката с природата и боледува.
Предлагам ви следният експеримент. Вземете уред за отчитане на кръвна захар. Изпийте на гладно чаша прясно мляко, може и соево за веганите. На другия ден, пак на гладно, консумирайте същото количество кисело мляко, животинско или соево. Ще видите, че разликата е огромна.
Самоферментацията на тялото обяснява много мистерии, например чудото на поста, което в светлината на бактерийната същност на човека не е чак такова чудо. Оставете кисело мляко да зрее с месеци, не то няма да се развали, докато има млечна киселина (суроватка) на повърхността му, това няма как да стане. Бактериите ще изядат всичките излишни захари, ще мирясат и ще си кротуват.
Имам в килера си кисело мляко на година и половина. Нищо му няма, ще изкара още поне година, за защо не и като истинското вино (ферментирал, жив продукт), да е вечно.
Понякога се чудя дали саркофазите не са безвъздушни ферментационни камери за вечно съхранение на тялото в някаква анаеробна хибернация?
Постът е прекратяване на процеса на свърх-захранване на бактериите. Те започват да ядат всичките излишни захари, мастни депа, ракови образувания. Без излишните драми с прехода на глюкоза и инсулин през стените на клетките, тялото започва да се обновява, регенерира.
Много хора правят голяма грешка като тренират свръх аеробно, отивайки далеч над потенциала си, дишайки като риба на сухо.
Всички чудеса при спортните тренировки при професионалистите се дължат на повишаване на скорост, сила и издръжливост в анаеробна фаза. Кенийските бегачи по цял ден почиват, правят бавни, разпускащи тренировки, не консумират захари, не си вдигат кръвното с невротични жени.
Препоръчвам ви да бягате (спортувате) по следния начин:
  • Две трети от дистанцията бягате като дишате през нос и издишате пак през нос.
  • Една трета дишате през носа и издишате през устата.
  • Започнете ли да вдишвате през носа, или намалете темпото, или е дошъл края на тренировката.
  • Подобрявайте времената си в този режим. Не се увличайте в аварийни тренировки с дишане изцяло през уста, запазете това за последния километър на състезание.
Висша форма на добра форма е да бягате с максимално плитко носово дишане. Някои треньори го наричат пулс тренировка. Пулсът е функция на дишането, на микробиомния глад, а не обратното.
Идеалната храна преди и по време на бягане? За мнозина това са енергийните гелове, в които няма фибри, които се усвояват лесно и носят всичко най-необходимо: аминокиселини, бавни въглехидрати, витамини, електролити и кофеин. Всичко това, плюс още много в повече го постигам чрез една специална ферментирала напитка, бавно ферментирало кафе в соево мляко. В него има:
  • Бавни въглехидрати, които не предизвикват скок на кръвната захар. Лично измерване.
  • Много протеин, всички, че и допълнително аминокиселини за мускулите. 
  • Отличен електролитен баланс. Соята има отличен баланс между натрий и калий, много магнезий и солидно количество калций.
  • Ферментиралата соя, а и ферментиращото кафе осигуряват голям набор от витамини и минерали, по възможно най-естествения начин.
  • Неокислен кофеин от свежо смляно кафе, което е първи братовчед на соята, друг вид бобчета.
  • Естествена млечна киселина, мощен пробиотик, заквасвам със специален микс пробиотици.
Преди да приемете или отхвърлете тази теория, просто я проверете, с микробиомна храна, с анаеробен двигателен цикъл (по-малко кислород, по-умерено препускане на сърцето).
И да, това е теория, не претенция за неоспорима Истина. Теория, която се базира единствено на опит.  

Коментари

  1. Отлична логика намирам в тази теория. За дишането по време на бягане е точно така: най-добрите маратонци дишат само през носа. За храненето им по време на състезания обаче се знае малко. Повечето пият само течности и гелове(на стомаха при такива натоварвания му е трудно да се справя с дъвчене и смилане на твърди храни) , но какво съдържат си остава тайна.
    Благодаря за насоките в храненето - следващите ми гелов и "барчета" ще приготвя съобразявайки се с тези принципи. Сега се търси само пасатор или подобен уред с керамични ножове, който да не окисли суровините и да утрепе добрите бактерии. Ако не се намери ще си играя с керамичния нож и мачкането в хаванче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, в допълнения вариант има много още за храната за бягане и въобще за двигателна активност.

      Изтриване
  2. Имам въпрос относно повишаването на кръвната захар след ядене.
    Когато се прави тест,взимма ли се под внимание колко е омазнена клетката?
    Защото някои научни тестове показват,че при редовно консумиране на високо въглехидратна храна с ниско съдържание на мазнини инсулинов скок след храна няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кои точно научни тестове, показват такава уникална глупост? Инсулиновият скок се неутрализира от фибри и се ускорява от чисто голи захариди. Нима в глюкозата има мазнина? Какво е това чудо омазняване на клетката? :)

      Изтриване
  3. Ето тук обясняват това,за което пиша.

    https://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това не е наука, а клоунада :) Мазнините биват много видове. Най-ефективната диета при метаболитен синдом е свързана с натурални, неокислени мазнини. Не съм чул някой да е нормализирал кръвната си захар от гледане на видеа. Свалих някога 30 килограма за четири месеца, разчитайки на личен опит и достоверна наука.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.