Translate

Ода за соята, ГМО, ферментацията, дезинформацията и човешката глупост


Много хора от позиция на жълти знания от женски списания, или псевдо-научни открития от преди 10 години (напълно отхвърлени в момента)... "знаят" всичко!
Например за соята и за това какъв жесток алерген се явява. Промити мозъци без никакъв личен опит дали това е така. Без кулинарен опит с каквато и да било соя! Удивително, но точно такива хора са жертвите на ГМО соята, защото чрез невежеството си те я приемат в промишлени и козметични продукти, чрез месото, яйцата и млякото на ГМО хранените животни.
Знам, че такива хора са чели много. Четенето обаче е загуба на време, ако не е проверено чрез опит. 95% от драскачите на публикации зад гърба си имат точно нула опит с това, за което пишат. 5% пък имат много опит, който се ползва за корпоративна дезинформация.
Какво е соята? Природа! И като такава тя е много по-силна от всичко, което може да стори жалката маймуна без косми, наречена парадоксално защо Хомо сапиенс.
Без съмнение има негативи от соята, от мъртвия фураж, неживите зърна, растящите без връзка с природната микробиология зрънца. Същото е обаче с боба, нахута, бадемите... и особено с хлебните зърна.
И да, има алергии към соята. Но тя не е точно към соята, това е пълна глупост. И не съм всички соеви продукти, а само към калпавите, калпаво сготвени, калпаво структурирани.
Знаете ли че Европейският съюз е много интересно място за соята. ГМО и друг вид модифицирана соя не може да се продава пряко, но непряко може да участва в местни, хлебни и всякакви готови продукти? Получава се, че ГМО соя консумират тези, които я отричат, а не приемат. 
Не съществува нито един човек, който може да структурира добре кулинарно соя, който да има алергия към нея. 
Факт е, че има немалко научни изследвания, които посочват соята като алерген, вредна суровина при автоимунни и ментални аномалии. Много от тях обслужват корпоративни интереси, но има и реални, стойностни, правдиви сред тях.
В същото време няма нито едно изследване, което да посочи вреда от ферментирал соев продукт. Нещо повече, най-полезните храни и лекарства, базирани на тях, са от соеви продукти. Научна шизофрения?
Ще ви дам пример, някога се твърдеше че соево мляко и тофу са алергени. Никога обаче не се е твърдяло, че темпе, натто, мисо, соево кисело мляко са алергени. 

Нещо повече, оказва че, че точно най-малко алергичното мляко за бебета и деца е от... соя. защото децата имат масово алергии към всички други видове млека. Това мляко се прави от Alpro, част от мега-колоса Danone, който придоби белгийската компания за соеви млека за една от най-фантастичните суми в историята на икономиката.
Проста аритметика, съберете населението на Китай, Индия, Япония и други азиатски страни, които консумират соево мляко и не ползват животинско. Проучете къде алергиите към млечни продукти са повече, сред почитателите на животинско или на соеви млека.
Когато човек приготвя добре соя, тя не може да бъде алерген. Това се постига с най-скъпото и високо технологично оборудване в момента, което само най-богатите корпорации могат да си позволят. За малка фирма може да се обърнете към продуктите на канадската ProSoya, но и там цените не са никак ниски.
Има обаче и други начини. Например в предварителна полу-ферментация до състояние на пред-покълване. За което съм подробно писал и нагледно показал в други материали в блога.
Тези начини са много по-ефективни от промишлените, чрез вакуум, ултразвук, ултравиолет и т.н. Защото човек няма как да бъде по-велик от Природата.
Соята е най-добрата суровина за храна! И това го казват не хората, които се хранят с какви ли не говна. Това го показват полезните микроорганизми. няма друга такава природна структура, която д ае толкова благотворна към пробиотичното зреене, към микробиома на човек и животни. Соята дори облагородява почвата, без никаква нужда от химикали и торове. Сама по себе си соята е и тор, или по-скоро е микробен намножител за саморегенерация на почвите.
Приказки, приказки, интернет е задръстен с тях. Ще ви покажа част от моята практика със соята.
Соев катък - традиционна ферментация. Под него соево кюфтенце от пулпата на млякото 

Домашен соев кефир с овесени ядки и кленов сироп 

Лабораторен анализ на мое домашно соево кисело мляко - уникално добри 

"Дроб-сърма" с домашно кисело соево мляко и застройка от такова 

Домашно темпе 
 Каймакът на домашно соево мляко
Сладолед с домашно соево кисело мляко
Мое парти с домашни соеви продукти - никой от гостите не прояви алергия към соя
30 килограма надолу, след отказ от месо и млечни и заместване със соеви 
Микробиологията от домашния ми микроскоп на мое соево кисело мляко 

Редокс потенциалът на соев кефир - най-добрият антираков продукт

Моята гордост - домашно соево саламурено сирене
Соевите ми мускули по соева ризка 
Традиции от цял сват за натурално заквасване, върху соево мляко, 100% успех 
 
Соя, вода и пробиотик... най-гъстото кисело мляко
Някои иновации при предферментация на соята 
Чудо козметиката, базирана основно на соева ферментация - справя се с всичко!
 Домашно натто
Това е приятели. Нищо не може да замени личния опит. А моят е такъв, какъвто никой в момента, никъде по Света няма спрямо соевите продукти. А съм ви показал много малка част от него. Не спорете, а се учете.


Коментари