Translate

Зъбите, оралната хигиена и микробиомът

Зъбите са част от тялото, част от живото тяло. В нашето тяло няма мъртви неща. Знаете го много добре от острата болка в живия зъб, той алармира, че нещо не е наред. Алармата му е толкова, пряко свързана с нервната система, че човек може да вие от зъбобол.
Всяка жива частица има най-малкото два компонента - геном и микробиом, който предпазва генома от окисление, съхранява го жив. Геномът на зъба са на-просто казано клетките и нервите. Клетките на зъба по замисъл на природата са живи, постоянно растящи, регенериращи. Може лесно да го установите, когато ви изкарат зъб по някаква причина, насрещния му започва да расте, а страничните да компенсират липсата. Зъбите са адаптивна, активна структура.
Основна причина за зъбните аномалии са стоматолозите, медицината, козметичната и фармацевтична индустрии. Тяхна цел е да имат работа. Те са част от Матрицата. Атакувайки зъбите ни, те атакуват цялото тяло, разума и психиката ни.
Никой не атакува пряко, това би било безумие. Атакува се винаги с добри намерения и добре организирана пропаганда. Хората са програмирани от малки да си мият редовно зъбите, да чистят лошите бактерии, да ползват паста с флуорид и обилна пяна.
Всеки знае, че в зъбните комерсиални пасти за зъби има нещо гнило. Но паста за зъби, какво толкова, счита се че вредата е минимална. Това въобще не е така, защото в пастите за зъби има следното:
  • Флуорид. Това е токсичен химичен елемент, който го има в много малки концентрации в природата, във водата, в някои храни. В пастите за зъби концентрацията му никак не е малка. Има твърдения, че дозата флуорид в цяла тубичка с паста е смъртоносна за дете. Флуоридът има свойство да се натрупва в органите и да води до физическа и ментална деградация. Флуоридът има антибактериално действие и това наистина е така, но в наши дни всеки образован човек знае, че за да бъде здрав има нужда не от антибактериална среда, а от балансирана бактериална. Прочетете за заболяването флуороза, от него страдат хората пиещи вода с много флуорид. Откажете се от вода дори с минимално количество флуорид, както и от всяка паста с това вредно вещество. В развитите държави вече се разсекретиха много доклади за вредния флуорид, затова производителите се изучиха дори да не го обявяват. Въведени са нови законови положения, да не си длъжен да обявяваш нещо, което е под 1%. Не са малко изследванията, които правят пряка или непряка връзка между флуорида и рака, между флуорида и развитието на мозъка. Ето ви, малка вреда! Много флуорид има и в студените комерсиални чайове, също така и в промишлените пакетирани чайове. 3-4 чаши такъв чай са достатъчни за начални признаци на флуороза, а комбинацията с често миене на зъби с флуорирана паста, плюс пиене на флуорирана вода... е това вече е апокалипсис за тялото.
  • Триклозан. Синтетика със силно антибактериално и антигъбично действие. В което е неговата подлост. Не много умните хора са убедени, че имат нужда от антибиотична паста, а истината е точно обратната. Трикозанът не подбира кои бактерии и дрожди убива, трепе наред и добрите, и лошите. С което предизвиква устна дисбактериоза, след която първи се възстановяват лошите бактерии, устата е лишена от естествената си защита. Това води до рушене на зъбите, гнилостни процеси и ужасен дъх. Храната не се усвоява правилно, ензимният баланс се нарушава. При нагряване в сапунена (алкална среда), което се и прави в пастите за зъби, образува отровни съединения. Триклозана доказано води до генетични нарушения и стерилитет. Престъпното му влагане в продукти бе забранено в САЩ през 2017г. След дъжд - качулка, милиарди хора са натровени, в много места по света още се влага в пасти за зъби, сапуни, шампоани и друга козметика.
  • Сорбитол. Това е добавката E420, висш алкохол, сладък спирт. Използва се като уж безопасен подсладител. Но тялото го отхвърля, защото предизвиква разхлабващ ефект, в по-големи количества води до диария, тоест чревната бактериална флора е възмутена от тази гадост. Влияе зле на очите и на нервна система. Използват го защото задържа влагата, пречи на изсушаването, също така е и сгъстител. Често тази гадост я слагат и в цигарите, но на пушачите сорбитолът им е последна грижа.
  • SLS (Sodium laureth sulfate) или натриев лаурил сулфат. Това е евтин алкален пенител, който се влага в шампоани, сапуни, пасти за зъби. Явява се ефективен обезмаслител за почистване на автомобили, където му е мястото, а не в устата. Толкова е вреден, че се ползва като тестер за действието на успокояващи кожата продукти. Много вреден за очите, явява се сред сериозните причини за катарактата, която странно я има вече и при деца. С такива пасти за зъби и козметика, никак не е странно. За да скрият SLS-а, много производители го прикриват зад паравана на кокоса, който безспорно за всички е полезен. И да, наистина има кокосови мазнини, в които зрее тази химична отврат.
  • SLES (Sodium Laureth Sulfate) или натриев лаурет сулфат. Придава по-плътна пяна, пастите изглеждат по-луксозни. Но това е много вредно вещество, с широк спектър странични противопоказания. Често е свързан с диоксан, който е доказано канцерогенен, уврежда черния дроб. По-малък дразнител за кожата е от SLS, но в дългосрочен план ползването му си е чисто самоубийство. Предизвиква язви в устата, атакува емайла на зъбите. И двата сулфата, SLS и SLES се свързват с мъжката импотентност, което е логично, предвид че SLS имитира естрогена. Сулфатите се смятат за много опасни, но само ако са над 1% в продуктите. Има едно голямо "НО", те се натрупват в тялото и много трудно организма ни може да се изчисти от тази гадост.  
  • Етанол. Това е етилов алкохол, спирт. Силно изразено действие върху централната нервна система, мощен депресант. Трябва да се прави разлика между етанола, има два начина за получаването му: чрез микробиологична ферментация и синтетична, чрез хидратация на етилена. Не се надявайте някой да се занимава с по-бавният и по-малко вреден за организма метод. Синтетичният алкохол има мощно антибактериално, а от там и пагубно за микробиома действие. Етанолът влияе пагубно на полезната микрофлора на устата, червата и стомаха. Справка за което са алкохолиците, захранващи се с водка.
  • Отделно в пастите за зъби има много оцветители, синтетични подсладители, ароматизатори. До един синтетични и много вредни. Дори не ги обявяват, те са много малък процент от общото количество и законите не задължават обявяването им. А моралът... кой човек, продал душата си за пари, го има? Изненадваща е единствено глупостта на родителите, те настойчиво задължават децата да си мият зъбите по няколко пъти на ден, с тези отрови. Разбира се, никой родител не мисли злото на детето си. Просто хората са масово невежи, а и откровено глупави. Матрицата ги отглежда от малки за да вярват на пропагандата ѝ.
Пътят към Ада е постлан с добри намерения. От малки ни програмират и в училище, и в семейство, и по телевизията, че висша добродетел е хигиената с отровни продукти. Тровиш се за да ухаеш добре, тровиш се за да се социализираш, да си като останалите.
Почти всички болести са продукт на цивилизацията, те са внимателно изучени, планирани, отгледани. Всяка малка аномалия, се проучва как може да бъде приложена като масова. Диабет вече имат малките деца, както и много други болести, които дореди няколко десетилетия поразяваха само възрастни хора.
Каже ли ви нещо Матрицата, подложете го на съмнение! Обмислете точно обратния вариант. Според Матрицата зъбите се рушат от бактерии, тоест необходима е мощна антибактериална обработка. В действителност за да хване тази лъжа почва за пропаганда, наистина зъбите се рушат от бактерии. И в това са фокусирани всички изследвания на наемните учени, а резултатите на истинските изследователи се укриват, те са източник на репресии.
Зъбите имат нужда от мощна балансирана, бактериална среда за да бъдат здрави. Както стомахът, кожата, очите, цялото тяло. В това отношение истинско безумие е ползването на промишлени пасти за зъби, за поддържане на хигиена. Ако това наистина е хигиена, то хигиената е мръсно занимание. Здравите, чисти хора не се хигиенизират. Някак си не е редно да останеш без зъби и да си инвалид след 60-годишна възраст. Дори и в името на "цивилизацията". Жал ми е за възрастните хора, те са били толкова лъгани, сега страдат толкова много. А биха могли да бъдат жизнени, да помагат, да творят, да предават знанията и опита си. Матрицата няма нужда от здрави възрастни хора, пенсионната система би рухнула, защото реално тя си е пирамида, мафия. Но заради едните хартийки, такъв геноцид?
Геноцид се прави и срещу децата. След като се разкрият вредите на едни продукти, пазарът се рестартира и намира нови, за които няма доказана вреда. И пак, и пак. Лъжа, се покрива с лъжа.
Стига приказки, време е за дела. По принцип човек няма нужда постоянно да си чисти зъбите, особено ако не яде захари, които да предизвикват дрождева ферментация и гнилостни процеси. Консумацията на ябълка сутрин е идеална хигиена за зъбите. Но понякога емайлът не издържа на захарите и алкохола от самоферментацията и е необходима помощ. Помощ идва от домашна паста (балсам) за зъби.
Моята философия е, подкрепена с практика е, че полезната паста трябва да е не антибактериална, а с млечно-кисели бактерии, които да помогнат за доминацията на ползотворната микробиология в устата.
Не желая да ви давам рецепти, защото това е унижение спрямо умния човек. Хомо Сапиенс не следва рецепти, той усвоява принципи.
Ето ги и принципите:
  • Добавете сол в пастата, финна морска, розова или сероводородна (мой избор). Солта не само консервира добре продукта срещу плесени, но и осигурява енергетика за зрееето на полезни млечно-кисели бактерии. Справка - туршията. Малко сол.
  • За добро консервиране, както и за храна на бактериите, която да съживи структурата на пастата се добавя и добър, нестерилизиран пчелен мед. В меда има отлични ферменти и микробиология, които са балсам за оралната кухина, за зъбите. Осигуряват естествен вкус и аромат. 
  • Бялата глина е отличен микро абразив за зъбите, но и не само това. Това е добра среда за бактериите, в комбинация с другите структури, се получава изкуствена питателна почва, биореактор за полезни бактерии. 
  • Мазнините са много важни не само за консистенцията на пастата, ни за микробиома, който бавно ги обогатява с редокс потенциал. Не е желателно да ползвате окислени, промишлени мазнини, въпреки че ако оставите пастата да зрее микробно, те ще станат редокс активни. Удачна мазнина е кокосовата, тя е балсам за устата, за устните, за зъбите, отличен регенератор на рани. Но само живата кокосова мазнина или допълнително ферментиралата. Аз ползвам добро кокосово масло, което ферментирам с млечно-кисели бактерии и инулин в инкубатор и после оставям да зрее около месец. Много добра мазнина е и зехтинът, живият ферментирал зехтин. Активните мазнини заквасват цялата смес.
  • За по-широк спектър добавям суроватка от кисело мляко и малко от самото мляко. Може да ползвате и кефир. Предпочитам домашното соево кисело мляко, ако не за друго, защото то е единственото напълно натурално, при което няма процес, в който да не участвам.
  • За аромат и вкус добавете фино смлени лакто-ферментирали билки. Аз ползвам коноп или див копър, които действат успокоително. Слагам и домашно ферментирал сушен домат. Удачен избор е и добрата куркума, която има много благородно действие върху микробиома ни. 
Относно четките за зъби, внимавайте и с тях, те не са проектирани случайно. Особено ултразвуковите. Бамбуковата дръжка няма как да направи четката полезна, освен може би за ръката, която я държи. Почете се от котките си, те полудяват от специални клечки, с които си чистят зъбите. В арабския свят има аналог на този метод, чрез мисвак.
Теорията ми за бактериалната ни същност зрее вече трета година, втора година активно, чрез практически експерименти събирам напълно сам, троха по троха истината. Огромни научни организации малко по-малко ме следват. Научните организации са тромави. Ето какво са открили те в една малка област от моите теории, за оралната дисбактериоза. Болестта на Алцхаймер не е никава мистерия, тя се дължи да бактерии. На бактерии, които не биха се появили, ако третирахме зъбите си правилно, без флуорид и антибиотици, само с натурални, живи продукти. Смъртта в устата, предизвиква смърт и в мозъка. До подобни изводи стигат и по отношение на множествената склероза. По тези следи върви и разследването за бума на аутизма. Мозъчната деградация е следствие от енергиен колапс на бактериите. А това, че бактерии се грижат и за мозъка, вече не е дълбоко укривана тайна.
В заключение ще ви покажа много сполучлив мой експеримент за дизайн на паста за зъби. Началната снимка от от същата паста, много лека, мека, нежна, отлично се отмива.
Не мога да помня рецепти, така че ще ви помоля да не ми задавате на мейла безсмислени въпроси. Всеки път правя нов продукт.
В този обаче, все още помня, че има:
  • Бяла глина (хума).
  • Кокосово масло, но не какво да е, а ферментирало с мой микс от бактерии в рамките на почти два месеца.
  • Ферментиращо масло от ший.
  • Соево кисело мляко, в което има и коноп. Специално зреене, с много по-широк спектър бактерии от стандартизираните у нас. Включително и с диви щамове.
  • Мед, натурален, никога неразтапян.
  • Черна хималайска, сероводородна сол.
  • Лакто-ферментираш домашен сушен домат, смлян на прах в кафемелачка.
  • Зехтин.
  • Микс от пробиотици.
Хомогенизацията бе мъка, наложи се да пускам в действие специализиран уред, като добавих и малко топла вода. Получи се фина, кремообразна консистенция.
Кремът за зъби се получи и доста вкусен, с чуден аромат на яйце и домат. Солта се разтвори напълно.
Зъбите се почистват много нежно, стават гладки, приятни за заигравка с езика. 
Параметрите на пресния крем са чудни, той е с отрицателен редокс потенциал и умерено кисела среда. Което означава, че в него има живот, баланс, регенерация. Скромно или не, но това е най-ароматната ми, най-вкусна и най-нежна паста за зъби, която съм имал някога. А съм имал всичко най-добро от международните био-магазини.
Бъдете здрави приятели, надявам се, че съм ви бил полезен.

Коментари