Translate

Тепературата на телата и типът на микробиома

Микробиомната диета дава най-широк кръгозор относно всички съществуващи древни традиции и модерни школи по хранене, обяснява провала на едни и изненадващият успех на други.
Тя обяснява дори храненето с месо, около което има толкова много спорове. Спорове за морала, дискусии за полезността, остро противопоставяне на вегани срещу месоядци.
Въпреки, че не консумирам месо, не смятам че този мой личен избор е удачен за всеки, особено за младите хора. Вместо емоции, удачно е да се анализира консумацията на месо от позиция на микробиома, както този който структурира месото, така и този, който го посреща в храносмилателният тракт на човека.
Убеден съм, че сред почти безкрайното разнообразие от бактерии и комбинации от тях, има едно температурно разделение. Ще ви го обясня с кисело мляко, дори кисело мляко от крава.
Добрата ферментация на мляко за човека, протича на телесна температура, тоест 37-38 градуса. На тази температура ферментирам и краве, и соево, и бадемово, и фъстъчено мляко. Не само с лабораторни бацили, но и с диви, природни, например от листа на лакто-ферментирала коприва. На тази температура зрее и натто.
Човек има своя температура, ако я спазим при ферментация, ще осигурим добра храна за нашите стомашни бацили и правилно допълнение към чревната ни микрофлора.
1-2 градуса съм убеден, че са съществени за зреенето на по-различна комбинация от правилната за нашата среда. От гледна точка на тази теория, ще ви спомена за температурите на съществата, от които човек консумира месо:
  • Заек - 38.5-39.5 градуса.
  • Кокошка - 40.5-42.0 градуса.
  • Пуйка -  40.0-41.5 градуса.
  • Прасе - 39.5-40.5 градуса.
  • Кон - 37.5-38.5 градуса.
  • Овца - 38.5-41.0 градуса.
  • Теле - 38.5-40.5 градуса.
Удивително, нали? Тези създания имат друга температура, различно месо, различни мазнини, различен микробиом. Не изглежда да са много съвместими с нас, хората.
Критични за нас, хората са консумираните животински мазнини. Те замръзват в стомаха ни, защото идват от по-топлокръвни животни. Оттам не се разграждат добре, в замръзнала лой бактериите са почти безсилни, или поне много по-бавни. Това води до натрупване на холестерол, окислени депа, оттам и много болести. От всички масови меса, най-близка температура до човешкото тяло има това на коня.
Прасето и особено птиците имат много по-топлокръвно месо. И докато птиците имат сравнително малко мазнини, особено бялото им месо, то свинското е истински шок за генома и микробиома ни.
А рибите? Рибите нямат постоянна телесна температура, на практика те са студенокръвни, много по-студенокръвни от човека. Обяснявате ли си защо рибата е толкова полезна и защо върху нейното месо се базират толкова много ферментирали храни? И защо месото от северните риби е най-полезно, а това от тропическите е на практика негодно за консумация.
Моя теорема е за микробиома и месото е следната:
Колкото по-студена телесна температура спрямо човек има създанието, толкова по-полезна ферментация за нас може да протече в нея. 
Всичко описано дотук за месото и микробиома се отнася само до непосредствената консумация на месо, без негова предварителна ферментация. А месото много добре ферментира, пример за което са сушените меса, луканките и колбасите. В наши дни почти няма ферментирали от тях, но някога не е било така. Затова в наши дни, колбасите са вредни за здравето, а нашите баби и дядовци твърдят, че по тяхно време здравият човек се е хранил с месо.
Ако месото се ферментира за няколко часа с полезен за нас щам като плантарум или ацидофилус, то това месо ще бъде много по-полезно, живо, неокислено. За ужас на екстремистите вегани. Обяснявате ли си сега защо луканките от конско месо са на такава почит? За луканки се ползва и магарешко месо, температурата на магаретата е 37.5-38.5 градуса, също както на коня.
А каква е тази мания по дивечовото месо? Еленът има температура 38.0-38.5 градуса, къде по-добра от микробиомна гледна точка от тази на прасето, кокошките, телето и овцата. Прави са ловците, знаят какво да консумират.
Какво обяснява дивият за европееца обичай в Азия да се ядат кучета? Температурата на кучетата е 37.5-39.0 градуса.
В друга част на Азия, в Близкия Изток консумират камили, които имат температура 35.0-38.5 градуса.
Далеч на Север любимото месо е от кит и от тюлени, и двете животни имат телесна температура от  36-38 градуса.
В Австралия консумират животното с една от най-ниските температури за топлокръвно създание. Кенгуруто има температура 34.0-36.5 градуса, въпреки жегата, в която живее.
Немалко човеци по света консумират месо от студенокръвни животни като рептилии, змии, костенурки, насекоми. За някои от тези храни се твърди, че пратят чудеса с човешкия организъм, например за супата от костенурки.
Въпреки, че този материал звучи като реклама на храненето с месо, искам да ви фокусирам върху растителната храна. Соята например е много по-благодатна среда за намножаване на полезни бактерии от всяко месо. При това, ферментиралите соеви продукти не се явяват нито алергени, нито в тях се откриват ГМО маркери.
Бактериите са велик продукт на велик Създател и човек има още много милиардолетия да се развива за да стигне нивото да променя Божествения план. Следвайте Плана и ще бъдете здрави, красиви и щастливи.

Коментари