Translate

Най-доброто кафе е Lactto coffee

Човек, колкото и да е надарен умствено, все изпитва съмнения с своите възможности. Създадена е една кастова експертна система, която явно не работи, но хората я следват. Има експерти по медицина, по счетоводство, по храна, по секс... за всяко нещо си има експерти. Защо са експерти ли? Заради някоя хартийка, която удостоверява, че са завършили университет или курс. С хартийки експерт се не става. С приказки - също. Експерността в една област и невежеството в други, говорят за фалш. Човек има безкрайно могъщо съзнание, което няма как да се ограничи в една област.
Преди дни бях при експерти по кафето. Обясниха ми как се прави истинско еспресо, защо това е най-добрият метод за направа на кафе. Въпреки, че не съм почитател на кафето, бях много по-запознат от тях с традициите по света за кафе, произхода му, пребиотичните му и ароматни комбинации. Което е нормално, все пак това са просто хартиени експерти, на заплата.
Тези хора обаче ме провокираха да помисля за алтернативите на приема на кофеин от кафе. За което им благодаря. Замислих се за Cold Brew кафето. Сетили са се все пак някои хора, че кафето е киселинно по природа и окисляващо се от топлината и са потърсили метод.
Познавайки методите на студеният бактериен синтез на храните, бързо сглобих един нов метод за бавно, студено приготвяне на кафе. Нарекох го Lactto Coffee.
 
Не мога да ви лъжа, че това е лесен метод, хубавите неща не стават лесно. Ако може да направите добро соево кисело мляко, значи имате солидна основа да направите такова кафе.
Заливате прясно смляно кафе с топло, домашно соево мляко и го оставяте да ферментира. Със съответния пробиотичен стартер и пробиотична съставка, ако има нужда. Добавих инулин, за да имат сила бактериите в не много благоприятната кафе среда.
Но защо пък неблагоприятна? Кафето и бобовите зърна са далечни братовчеди, много по-близки са от кафето с кравето мляко, две напълно несъвместими суровини.
Получи се много добре, от първият път. Лактто кафето узря за около 10 часа в инкубатор, настроен на телесна температура. Невероятен аромат, много по-богат, по-жив, с чудната кисела нотка на млечната киселост. В един буркан от 500 мг. сложих 2 дози кафе. Мисля, че прекалих, кофеиновият удар бе нокаутиращ. В което няма нищо чудно, бактериите винаги освобождават бавно, но много по-концентрирано всички природни благини, сред които е и кофеиновата енергия.
 
По структура, lactto coffee се получи напълно аналогично на стандартното соево кисело мляко. Същата твърдост, гелови възвишения, суроватка от млечна киселина. 
Гравитацията върши отлична работа, кафето е по-тежко от млякото и се утаява на дъното. Там пък го посрещат анаеробните млечно-кисели бактерии, които стоят точно на дъното. Кафето става намножител на бактерии, а те мощно се заемат да освободят кофеина и ароматите му чрез живо структуриране, много по-ефективно от инокса и температурата на машинната обработка.
На първата снимка пък виждате прекрасното lactto фрапе от това кофеиново кисело мляко. Точно то ме нокаутира с кофеина си.
Показах ви практиката, сега ще ви запозная с теорията. Защо конструирах такова кафе, какви бяха предпоставките?
  • Кафето е бързо окисляваща се структура, която губи аромата си при взаимодействие с кислород и слънчева светлина. Затова се държи и във вакуумни опаковки. Единственият натурален метод за борба срещу окислението са бактериите. 
  • Най-актуалните обработки на кафе зърна в момента са чрез натурална ферментация. Това е скъпо, екзотично решение. Което се обезсмисля от по следващата гореща обработка. Ползвам този стремеж за бактерийна живот, като го прилагам към класически обработено, вакуумирано кафе. 
  • Кафето се разтваря добре в топла течност. Температурата на ферментация, 35-40 градуса е идеална за тази цел.
  • Нормалното кафе, само половин час след приготвянето си, започва да се окислява ударно. Класическите кафета ударно се състаряват. Моето lactto coffee, напротив, с времето би трябвало да зрее и да се съживява повече.
Дали теорията отговаря на истината, проверих чрез измервания. В тях включих и най-популярната марка инстантно кафе, в класическия му вариант. 
Най-важният параметър е редокс-потенциала, ако е положителен, течността е окислена, ако е отрицателен, е антиокисляваща. Млечно-киселото ми кафе след хладилника не бе кой знае какво, което е нормално, в хладилник бактериите изпадат в хибернация. Оставих лактто кафето на хладно, на следващия ден то вече бе редокс активно. Инстантното кафе, въпреки че бе още топло и живо, си бе окислено и в началото. А на следващия ден, то бе мъртво като хлорирана чешмяна вода. Теорията ми се потвърди, с времето, lactto coffee става по-добро, а при стайна температура започва да разгръща живителната си мощ, при събуждане на бактериите.
 
Проботичното кафе е дори по-кисело от стандартното. И това не е никак зле, става въпрос не за химически кисел продукт, а за млечно-кисел. Отрицателен редокс потенциал и pH под 4.5 означава - живи бактерии. Инстантното кафе си е кисело просто като продукт, в което няма нищо лошо ако и то се добави в прясно соево мляко за ферментация, дори ще помогне процесите.
 
Удивително е, но соевото кафе има по-малко захари от много по-рядкото инстантно кафе. Което се обяснява с дейността на бактериите, които се хранят със захари. Прясното соево мляко стартира със захари над 8. Отлична диетична храна. А вие си мислихте, в нормалното кафе няма захари? Над този детайл не бях се замислял, преди резултатите. 
 
Lactto coffee е двойно по-силен електролит от стандартното кафе. Още една приятна изненада за мен. 
Резултатите по-горе показват, че натуралната пробиотична кофеинова напитка може да има претенции за най-добрият енергетик за спортисти. Lactto Coffee има същият фокус като най-добрите енергийни гелове за бегачи, за силови спортисти, за атлети. Защото предлага:
  • Много протеин, соята е шампион в тази област, особено ферментиралата.
  • Ферментиралата соева напитка осигурява и солиден комплекс от витамини и минерали.
  • Виждате, че се явява и много добър електролит, и то без никакво съдържание на натрий (сол). С което няма да наруши водния баланс, напротив, ще хидратира по естествен начин.
  • Ферментиралите субстанции отдават на тялото много по-равномерно и балансирано всяка една растителна субстанция. В случая с кофеина няма да има един енергиен скок, и жесток спад след това, а нещо по-плавно и дълготрайно. 
  • Количеството бързи захари е много ниско, с което няма да се предизвика лактататен удар. От друга страна, има много бавни олигозахариди, които ще спомогнат анаеробния метаболизъм, свързан с издръжливостта. 
Кафето не е полезна субстанция, но ако има възможно най-малко вредна кофеинова напитка, тази гарантирам, че е шампион в това отношение. Внимавайте със стандартните кафета, най-добре ги откажете. Ако не можете без кафе, амбицирайте да се да реализирате тази прелест.
В заключение, няколко снимки от от измервателните процеси. Може сами да проверите с тези достъпни инструменти, всичко описано по-горе.



Коментари