Translate

Има ли чудо в гладуването и къде в действителност се крие то?

Има една хранителна дисциплина, която се е превърнала в религия, в лек за всичко. Това е религията на поста.
И аз съм привърженик на поста, почти всяка седмица отделям 24-36 часа за сух пост.
Много хора се уповават на него за какво ли не, но той не действа при всеки. Действа нещо друго около него...
Покрай една нобелова награда, за автофагията, постът придоби неимоверна популярност. Нобелови награди обаче са част от научната, корпоративната религия. Те не се дават за пълен поглед върху истината, а само върху най-достоверните заблуди. Айнщайн получава такава награда за нещо, което в наши дни се смята за глупост (едно неуместно тълкувание на фотоелектричния ефект).
След няколко години теорията за ползата на поста върху човешкия геном ще бъде една досадна ретро теория. Такава е дори и в наши дни, три години след апогея си.
Освен геном човек има микробиом... отделно, психика. Определено психиката не се влияе кой знае колко добре от липсата на калории.
Но микробиомът, е той няма нужда от глад. А от рестарт, профилактика... което и частично обяснява ползата от недохранването му.
Какво е постът? Липса на храна? На определена храна? А не е ли постът не липса, а присъствие, растеж на нещо? Не дефицит, а изобилие?
Колко от вас всъщност разбират що е то пост и как действа биохимично? Тук там има някой дървен философ, срещат се и добри практици. А кой разбира микробиологично как действа поста? Вероятно не знаете, но микробиомът ни е много по-сложен от генома, бактериите в нас са повече от звездите по небесата.
Постът е добра хранителна дисциплина. Ако следите такива параметри като холестерол, кръвна захар, триглицериди, кръвно налягане.
Но нещата в нашия организъм за много, много по-сложни. Потърсете в интернет "microbiome", "microbiota" и ще изпаднете в шок, колко са ви грешни знанията за всичко.
А знаете ли, че човек има кръвни групи? Знаете, разбира се! Всяка кръвна група има свои специфики на храна, включително и влияние от поста.
Добре е да знаете, че човек има и микробиомна група, която много често е свързана с родителите, с региона, в който е отрасъл. Затова един японец в САЩ, колкото и да пости,  дебелее. Микробиомът го зове, затова японците често се връщат в родината си, за да се нормализират.
Микробиомът е навсякъде, във въздуха, във водата, в почвата. Така, че и да се сцепите от пост, завръщането по родните места, връзката с жива почва и атмосфера няма да компенсирате.
Освен глад и храна на стомаха има такива и за кожата, дробовете, половата система, дори мозъка, все микробни центрове. И за тях ли пост? Хайде бе!
Всичко е свързано, но не е свързано с глад, а с живот. Тялото има нужда от антиредокс, а не от глад. Теорията за автофагията е по-скоро щуротия. Оставяйки гладни трилионите бактерии, те просто изяждат дефектните тъкани. Ако е наличен дефектен микробиом, например от безумни терапии с антибиотици, той може да закуси и със здравите тъкани.
Постът е полезен, но има нужда от разбиране в дълбочина, под микроскопа, а не чрез заключване на хладилника. Между другото, в хладилника няма как да има нито една читава храна за генома и микробиома, това е просто склад за мъртва, окислена храна.
Има много нови теории за храненето, надминаващи по ефект поста. Яжте мръсно! Но това не е мръсна храна, а отново бактерийна. Мръсна ли е туршията, а не се ли заквасва много по-добре мръсното зеле до кисело?
Кожата също има нужда от пост. Пост от алкални химикали, която унищожават защитния лакто-скафандър. Знаете ли, че всички сапуни и шампоани са базирани на сода каустик и тяхното pH е над 9.0. Един по-сериозен пост от тази "хигиена" и кожата става като нова, регенерира, става по-кисела, много по-малко окислена.
И не, човек няма нужда да гладува, а просто да се откаже от окислената храна, която е 100% от това, което има в супермаркетите. Знаете ли, че жива храна там няма как да има, тя избухва, ако не се грижите за нея. Представете си диво ферментирала боза в магазин... БУМ!
Аналогично е с водата. На 100% водата е окислена, нежива. И точно по тази причина сухият пост е полезен. По-полезно е да не консумираш окислител, това е по-малкото зло спрямо това да нямаш енергия за мислене, движение, секс и псуване на светофара.
Бог е в нас! Наистина е така. Чудесата му се виждат с над 600 пъти увеличение на микроскопа, колкото повече увеличение - толкова повече чудеса. Виждат се микро механизми, пред които нашите компютри, самолети, роботи и мъдрости на ТВ гуру са нелепо примитивни. В това тяло не сме сами, био-нано-боти се грижат да не се счупим. 
Човек е удивително създание, свободната воля, с която е дарен се ползва за невероятно изобретателни методи да се самопотрошим.
Снимката ви дава кодирана подсказка какво всъщност е гладуването. Презареждане! Самоделната батерия е захранена със суроватка от соево кисело мляко.


Коментари