Translate

Защо растенията в действителност са лечебни?


Наскоро участвах в анализа на две (уж) добри дисертации, защитени с успех. Темите им -  лечебните растения. Много изследвания, много чудо... накрая жесток провал, с резултати, които не подлежат на анализ. Но заради големия труд... хората станаха доктори на науките.
Къде е истината? Истината е, че ВСИЧКИ растения са полезни! Всяко от тях в различните си части, в зависимост от олигозахариди и друга пробиотична среда може да намножи различни полезни микроорганизми. Също така значение има регионът, въздухът, почвата, слънцето, дъждовете.
Всички лечебни свойства на растенията са не в това, че ядем мъртва клетъчна структура, а че те са приносител на специфична микрофлора. Всички естествени сушени билки са ферментирали, частично ферментирали... а ако някой нескопосник ги е сушил на пряка (УВ) светлина, са напълно безполезни.
Моя класификация на видовете лечебни растения:
  1. Носещи специфични микроорганизми чрез цвета си (млечно-кисели бактерии).
  2. Носещи специфични микроорганизми чрез листата си (млечно-кисели бактерии и дрожди).
  3. Носещи специфични микроорганизми чрез корените си (почвени бактерии и плесени).
  4. Хибридни - стъбло с корен и листа, листа с цвят и други комбинации.
Разликите между растенията идват от спецификата на цъфтежа им, сезона, региона, пчелите, пръскачите, торовете. Пчелите оставят свои микроорганизми, явяват се доставчик на щамове във власинките си, те са нещо уникално в природата.
Голямата полза при билковите, лечебните растения идва не само от остатъчните бактерии по тях, които по правило се отмиват. А от това, че те са отлична среда за намножаване и на атмосферните бактерии. Важно е къде се сушат и на каква температура.
Много лесна ферментация се получава чрез мачкане на растението докато си омеси вътрешния сок (храна) с външната обвивка (стартиращ пробиотик). По време на сушенето в тази среда се фиксират голямо количество намножени полезни бактерии. След това при прием в мехлем или ултра-нискотемпературна отвара, те придават полезността си към нас.
Ще ви дам пример с моя домашна коприва, която лакто-ферментирам и суша на дехидрататор. По такъв начин в Япония обработват чай, като в някои случаи, в зависимост от регион, сорт и други изброени по-горе фактори, цената ми е в пъти по-скъпа от теглото му в злато или даже в диаманти. Копривата в случая е много близък аналог на чаените листа за намножаване на полезни бактерии. Много е вероятно при равни условия те да припокриват над 90% от култивираните от средата им бактерийни щамове. Минзухар и кокиче си покриват ползите поне на 80%.
Ще ви дам един изненадващ пример. Учените откриват щамовете на Лактобацилус Булгарикус по листенцата на пасищните растения, в капките коса. Ето ви една специфична среда... акото на кравите е източник на бацили, които намират благоприятна среда по влагата на растенията, особено в защитената им от слънцето част.  Булгарикус бактерията е чревна бактерия, която излиза и през човешкото, и през кравето ако. Крава, ако, мляко... ето ви затворен цикъл. Спокойно, бактериите не могат да бъдат изцапани. Между другото, за правилно изхождане, детоксикация, липса на хемороиди... за всичко това е необходима помощта на бактерии. Вместо билки, опитайте сок от диво ферментирало зеле.
 
Това знам от личен опит, десетки заквасени млека с различни растения и части от тях 

С риск да досадя, още веднъж напомням, че не храната е лечебна, не мъртвите клетки... а тяхната микробна обвивка. Те са инкубатор за бактерии, клетка със съдържание. Ядем клетката, не съдържанието. Няма как да изядете бактериите, те са в друго измерение, недостъпно за нашето храносмилане. Те са в симбиоза с нас и си хапват от нашата храна и излишъци от тялото, а не обратното. А който не разбира този механизъм и се опълчва на него, му се стоварват ужасите на злите бактерии и апокалипсиса на мъртвата бактерийна среда, в която идва мракобесието на вирусите. аномалиите в тяхната енергетика е причина за от рак до шизофрения. До скоро се мяташе, че над 80% от болестите са свързани с микробиологичен дисбаланс, през последните години се доказа, че процентът е по-голям, а в бъдеще се очаква да се докаже пряка или непряка връзка със 100% от заболяванията.
Изводът е един, растенията наистина са лечебни. Но далеч не за това, за което си мислите, за което си губят времето учените. Между другото, ферментиралите риба и луканка са лечебни по абсолютно същата причина - те са микробиологична почва, най-добрата луканка става чрез ферментация с лактобацилус плантарум, ако е по-мазна може и малко лактис. А по-лечебно средство от диво ферментиралото, не пастьоризирано кисело зеле по нашите ширини няма.


Коментари