Translate

Защо ръждясваме, стареем?

Защо небето е синьо, а не виолетово? Защо спим? На какво се дължи гравитацията? Има толкова много загадки, които само си въобразяваме, че знаем. Знаем, но не разбираме, защото усещаме, че знанията с които ни засипва науката, са кухи под обвивката на сложните си термини.
Една от най-големите загадки е защо стареем. Да вземем например компютрите, които са направени по наше подобие, и като хардуер, и като организация на "мисленето". Компютрите на практика са вечни, те имат душа от камък (силиций) и тяло от метал. Но и те стареят, защото в тах инженери залагат принципите на програмирано остаряване.
Нима и в нас някой е вградил принципи на стареене? В това няма логика, очевидно е че разумът не старее, старее само обвивката му, тъй както старее пластмасата на лаптопа. Нима старее музиката, а не носителят, на който е записана?
Може би обяснението е по-просто. Стареем, защото ръждясва желязото.
Металите корозират от окислението на атмосферата, телата ни също. Хранейки се, дишайки, пиейки вода, се окисляваме. Ден след ден, година след година, тялото ръждясва, старее от кислорода, корозира бавно и неумолимо.
Но защо не ръждясаме и изведнъж и да се свършва това бавно мъчение? Казвате живот. То пък един живот, в един свят, сред едни хора. Интересен е до 40-тата си година, натам скука, следват филми, които сме гледали поне веднъж и кавъри на стари песни.
Всяко действие има противодействие. За сила и посока няма да споменавам, нито за триене, най-малко пък за енергията на душата, която също както фотоните осигуряват тласък, но няма маса. Просто действие и противодействие.
Ще назова действието окисление, то идва от околната среда. Кислородните атоми окисляват телата ни, слънцето го прави с ултравиолетовата радиация, а подлите кукловоди на Матрицата ни облъчват с микровълнова радиация от GSM клетки, WiFi мрежи, микровълнови печки, та дори от инсталацията от кабели в затворническите ни клетки, назовани домове.
Коя сила противодейства?
  • Лекарствата? Майтапите се. 
  • Политиците? Откъде пари за пенсии?
  • Психиатрите? Много съмнително.
  • Здравословната храна? Хм, тук вече е топло. 
  • Любовта? Въпреки, че под любов се разбира секс, и точно заради това , то ДА.
Противодействието на окислението е навред, но то е толкова малко, че не го виждаме.
Щитът му е изкован от бактериите, антиокислителните батерии. С малки изключения, те не обичат нито кислорода, нито слънцето. Те са в постоянна битка с окислението. Те са нашата светлина по мрачния път към старостта.
Човек старее, заради положителния редокс фактор на храните, на мъртвата храна, в която няма бактерии и ензими. Мъртва храна, мъртво тяло. Същото е и с водата, откъсната от източника си на живот, от извора, от бактерийната си енергетика, водата става мощен окислител. Лесно може да го проверите, уредът се нарича ORP метър.
Отрицателен редокс потенциал имат живите храни като натто, кисело мляко, кефир, туршия, кимчи, кисело зеле, боза, непастьоризирана бира. Те могат да обърнат процеса на стареене.
Стерилизирайте мляко и го оставете извън хладилника. То ще се развали. Ако го заквасите и оставите да зрее на топло, то ще намножи млечно-кисели бактерии. Държа няколко вида заквасени млека на стайна температура повече от година, живи са, без плесени, с мощен отрицателен редокс потенциал. Науката ви лъже на етикетите, че се развалят.  Сушеното месо ферментира и се предпазва от млечна киселина за вечни времена.
Телата ни грешни също са заквасени: стомахът, кожата, устата, гениталните органи, мозъкът, мускулите, костите... всичките ни чаркове са населени с живи бактерии, докато сме живи. Тези бактерии са свързани с живата енергетика, защото след смъртта на тялото, бактериите престават да го пазят от окислението и го оставят на произвола на гниенето.
Поддържайки добър микробен, тоест антикислителен баланс, тялото може да живее много по-дълго. Примери от миналото са българите с киселото си мляко, сирената и туршиите, особено по планините, където въздухът е по-разреден, по-малко окисляващ. Пример са и цели народи, които имат традиции във ферментиралата храна. Има го и обратния пример, индустриалният човек, който се храни с окислени продукти и е грохнал старец след 50-тата си година.
Храната не е всичко, или поне тя не е само това, което постъпва в стомаха ни. Храни се целият ни микробиом: кожата, очите и косата чрез въздуха и водата, понякога и от почвата, дробовете ни от въздуха.
Няма нищо мистично в това да се забави, спре или дори обърне процесът на стареене. Спирачките са в нашите глави, по медиите, в книгите. Откак спрях да ползвам окисляваща козметика и алкални сапуни и шампоани, косата ми от сивееща, отново е катранено черна. Окислението на косата във вид на побелели косми се приема като абсолютно нормален атрибут на старостта. Което е абсурдно. Удивително е, че хората си боядисват косите, с което унищожават микробиома на косъма и скалпа и косата ударно побелява. 
Вместо стерилна, алкална козметика, конструирах жива, бактериална. Резултатите са удивителни. С жива паста за зъби, състояща се от заквасена смес от бяла глина, кокос, соево мляко и пробиотици чувствам зъбите и устната си кухина по-свежи от всякога.
Обръщането на стареенето на обвивката ни е най-малкият бонус, осезаемо се подобри вътрешната енергетика и психичния баланс. Дори глупостта човешка вече се приема на облачното време, срещу което очевидно няма смисъл да се бори човек.
За ужас на професори и медици, всичко което ви споменавам може да бъде проверено от всеки от вас. Без мистика, без чудеса на волята, само с храна, живи напитки, промяна на някои хигиенни догми и промяна на техногенната среда у дома.
По отношение на последното, разкарайте рутърите, изхвърлете маскираният във вид на LED лампи ултравиолет и върнете класическата лампа с нажежаема жичка, сменете климатика с натурална вентилация и лъчисто отопление, поддържайте влага над 50%, забравете за хладилника.
Дишането е ключ към младостта, защото е регулатор на окислението. Дишайте разумно, спокойно, без окисление. Станете йога, поне 20-ти дан. Спортувайте със спокоен дъх, и да се изживявате като олимпийски шампион, вгледайте се как дишат олимпийците.
Избягвайте Слънцето по обед, любувайте му се на инфрачервените изгрев и залез, тогава зареждате батериите на бактериите.   
Стареете, защото се окислявате. Това явно устройва всички: пенсионната система, здравеопазването (в кавички), наследниците, банките, погребалните агенции. Ако пък ви е толкова досаден скапаният живот, направете му напук. Напуснете го като мъдър здравеняк, а не като грохнал старец.

Коментари