Translate

Кърмата - основата на истинският човек

Човешката кърма е създадена за човек. Точно с тази храна човекът става човек, здрав и без ментални увреждания. Това е истинска, бактерийна храна, която изгражда, модулира, мултиплицира микробиома на малкият човек.
Без кърма, микробиомът е слаб, почти стерилен. Без микробиом, детето няма имунитет, има алергии, храносмилането му е лошо. Но това са бели кахъри. Защото микробиомът има пряка връзка с оформянето на мозъка. Децата, които не са кърмени с истинска субстанция, имат много по-висока склонност към аутизъм, ментални и автоимунни смущения.
Майката предава чрез кърмата си, енергия, здраве към детето. тази връзка е дори по-силна от генетичната. Пример за което са някогашните деца на богатите, които са били захранвани от кърмачки. Тези "чужди" жени за тях са били по-близки и от майките им по време на житейския път.
Качеството на кърмата е много, много важно. Майката трябва да бъде здрава не само по време на бременността, но и две години след това, докато кърми. Интересно е, че много майки си намират какви ли не тъпи извинения за да не го правят. Например за да робуват на хартийки и да си купуват парцали от мола.
Цигари, алкохол, антибиотици, добавки, окислена храна... тези неща униват микробиома на кърмата. замразената кърма също е почти мъртва структура, в нея микробиомът е имитационен, шокиран.
Стресът, работата, градската среда, смазват производството на качествена кърма. Но добрата пробиотична храна, може да обърне негативите в обратна посока.
Производството на кърма е тежко изпитание за майките. Обикновено те страдат от дефицит на калций, което се отразява на костите, зъбите, ноктите им... оттам на мускулите, целият геном.
Малко майки знаят, че калций се набавя не с животинско мляко, а по алтернативен начин, с много по-високи стойности. Животинското мляко е чужд биологичен продукт, най-често вкарващ в телата им хормони и антибиотици, които правят кърмата им ялова.
Най-много калций има в сусама, в лъжичка сусамов тахан има повече калций от литър добро мляко. Шампион на калций, в не толкова тежка форма е друга соева храна, тофуто.
Сам по себе си, калцият само преминава през тялото. За да достигне в дълбочина, да попълни дефицита му е необходима помощта на витамина K2.
Витамин K2 има в много умерени количества в храните. И в огромни количества в соевите продукти. Топ щампион на широкият обхват витамин K2 е храната натто, ферментирала от "сенна пръчица" варена соя. На 100 грама натто има 1100 микрограма витамин K2. Шампионът след него има 70 микрограма, това са елитните сирена. Нелошо количество от този дефицитен витамин има и в туршиите, киселото зеле. Неслучайно младите майки имат неистов глад към млечно-кисели храни, каквито са туршиите и... суджуците. Проблемът е, че истински туршии и суджуци, базирани не на имитационна, а на дива ферментация, на практика няма.
Соевите храни са единствените, които имат идеалният баланс между калций и витамин K2. Тоест, точно те са идеалните за кърмачки.
Знам, че има много остарели схващания за соята, че била ГМО, че предизвиква алергия, че имала фитоестрогени, които замествали женските. Това са пълни глупости според съвременната наука. Докато за някакви алергии може да става въпрос при варени соеви храни, то при ферментирали това е невъзможно, в тях всички инхибитори са деактивирани.
Идеалните соеви храни за кърмеща майка са:
  • Соево кисело мляко (истинско, с живи бактерии и само соя, без нишесте, тапиока);
  • Соев кефир;
  • Натто;
  • Темпе;
  • Ферментирало тофу.
Близък братовчед на соята са всички бобови храни, самата соя е боб. Те притежават сходни качества, имам опит със кисело мляко от леща, едамаме, адзуки и фъстъци (фъстъците са боб, а не ядки). Едамаме е зелена соя, много полезна храна. Покълналата соя носи много ползи.
ГМО? В Европейският съюз производство и продажба на ГМО соя за човешка консумация е криминално престъпление. ГМО соя консумират чрез животинското месо и мляко, хората, които твърдят, че соята е ГМО. Защото ГМО соята се ползва за храна на животни, особено на млекодайни.
На снимката: моя гозба, натто с домашна юфка и тофу, поляти с мед и ферментирало кокосово масло.
Внимание, преди да вярвате сляпо на когото и да било, проучете  как ви действат такива храни. Наттокиназата например разрежда кръвта и сваля кръвното налягане. Много от купешките соеви продукти не са натурални, имат добавки, ползват нискокачествена соя. Всички описани ползи се отнасят само и единствено до домашна, традиционна храна. Темпе по веригите е много съмнително, евино, с богат микс от лоши овкусители и ароматизатори. Стартерите от далечни страни противоречат на логиката на регионалният микробиом.


Коментари