Translate

Храната за здрави и щастливи деца

Няма по-голяма мистерия, от децата. Привидно те са продукт на любов, на сексуално взаимодействие. Това лесно обяснява физическата прилика с родителите, логиката в кръвните групи и нищо повече. Децата имат своя уникална психика, която не подлежи на възпитание, в нея остават само рани от детството, които бавно зарастват.
Проблемите с детската психика изглеждат нелогични, ако се анализира само геномната и вербалната връзка с родителите. Но децата имат много по-дълбока връзка с родителите си. Защото тялото им не е само геном, то е и микробиом. А микробиомът е много по-сложна био конструкция от генома, очевидно в него се крие кодът на психиката, енергетиката, имунитета.
 На практика децата идват на този свят без микробиом. Те се заквасват още със зачеването си от мощните генитални микробни центрове, зреят в микробната плацента. Раждат се от микробен отвор. Външният свят ги смазва, ако те нямат силен микробиомен скафандър.
Микробиомът на детето е непълноценен, ако то не е родено естествено. Ако малкият човек не се кърми с  майчина кърма, микробиомът е много слаб. Въпреки дезинформацията на медии и медицина има мощни индикатори за което. Това са алергиите, коликите, диарията, газовете. Налични са и менталните аномалии във вид на нервност, неспокойствие, рев.
Гърчовете са индикатор за микробна борба в тялото. Ако няма здрава микробна среда, няма имунитет, настинките са опасни. Настинките и други индикатори на слабия микробиом, са причина за антибактериален геноцид срещу децата. С антибиотици и ваксини.
Не е ли чудно, че децата лесно изкарват болести като шарка и варицела, те дори не ги усещат като нещо страшно? Ако не ги изкарат в ранна възраст, после в напреднала е много по-тежко. Защото в напреднала възраст микробиомът е увреден от задължителните ваксини и лекарства.
Някои "болести" са естествено каляване на микробиома на децата, замисъл на природата. Някога родителите са събирали децата за да изкарат навреме страшните в наши дни болести.
Болестите са страшни не само заради неестественото раждане, имитационната кърма и безумните лекарства към малките човеци, но и заради некачествената храна. 
Децата имат нужда от млечно-кисела храна, такава първоначално е кърмата, която е наситена с млечно-кисели бактерии. Може да тествате, че след 12 часа на топло, кърмата самоферментира.
Замразената кърма е ялова, бактериите в нея след хибернацията не знаят къде се намират. А ако са претоплени в микровълнова печка, те са мъртви. Бактериите, които са основа за младия микробиом издържат само на телесна температура, при която с аи най-активни.
Освен кръвни групи, децата имат и различни микробиомни типове. Поради което имат и различни предпочитания към храните. Някои деца обичат пресни млечни, други млечно-кисели продукти, сирене, варива, яйца. Основно предпочитанията са към вида на пробиотичните и пребиотичните храни.
Добре е да се направи анализ за това, какво храна влияе добре на детето от ранните години. За да може при неминуемата криза на средната възраст, която му предстои, да се справи със затлъстяването, аномалиите на метаболизъм и сърдечни проблеми, чрез връщане към бебешките си храни, когато Матрицата още не му програмирала вкусовите предпочитания.
Обичайно децата са крехки под 6 годишна възраст за дрождева храна. Дрождите са микроорганизми, сред тях има и много полезни, но са нож с две остриета.
Наскоро е установено, че има три микробиомни ентеротипа, които частично са свързани с кръвните групи. В универсалният случай всички имаме най-много част от "лакто" ентеротипа, тоест храната с млечно-кисели бактерии е универсална за всички.
Лакто храна - първоначално кърма, по-натам хубаво кисело мляко. Препоръчвам соево, то вече е одобрено от елитни педиатри. Дори и само зради това, че животинският му аналог е генетично, хормонално, антибиотично обработено.
Не бъркайте прясно мляко с кисело, това са напълно различни храни. В прясното има лактоза и казеин, които в киселото за преобразувани от бактериите в добре усвояемата дори на клетъчно ниво млечна киселина. Прясното мляко има 15% захари, основни сред които са лактозата, при млечно-кисела ферментация те падат за същото мляко до около 6%. Много по-добре са нещата при соевото мляко, в което няма неразградими захари като лактозата. Там се стартира с около 7% захари, а след ферментацията те падат под 2%.  Имайте предвид, че майчината кърма е частично ферментирала, в стомаха на детето продължава ферментацията си.
Относно киселото мляко, ако го изкарате от хладилника, дори да го претоплите, бактериите му са заспали, те бързо умират в агресивната стомашна среда. За да има смисъл, тези бактерии трябва да се пробудят за около 5-6 часа на стайна температура. А най-добре да се консумира домашно кисело мляко, съхранявано на около 15 градуса, то винаги ще има силни, активни бактерии. Това важи не само за децата, но и за зрели хора.
Относно мощните млечно-кисели храни, кефирът и киселото зеле, имайте предвид, че са хибрид между лакто и дрождеви култури. Предлагайте ги рядко, следете за интереса на детето и въздействието върху стомаха и отделителната му система.
Кефирът е много добър пречиствател на чревната флора, включително и срещу паразити. Става въпрос за кефира от млечна гъба, а не имитационните продукти със синтетични щамове. Имайте предвид, че по-ферментиралият кефир има и леко алкохолно съдържание.
Някога е имало хубави масла и сирена, традиционно още се смята, че те са полезни за децата. В традиционните продукти е имало натурална, млечно-кисела ферментация. В аналозите им сега от супермаркета или дори от биомагазина няма нищо живо, пробиотично, това са стерилни, окислени храни.
Хората са са загубили уменията а приготвят пробиотични храни. Попитайте в страната на киселото мляко, с какво се заквасва кисело мляко. И моля ви, не се връзвайте на глупости, че се взимало от старо кисело мляко или от прахчета от супермаркета. Някога в планината, е нямало "старо кисело мляко" от пластмасова кофичка, нали? Всички дисертации, тежки научни трудове са базирани на анализи върху старото мляко, а не върху яловите гадости с едва два щама бактерии, за които сега се твърди, че били единственото кисело мляко.
Млечно-киселата храна не е всичко, в стомаха на децата има свои бактерии, които имат нужда от пребиотик. Пребиотичната храна е много разнообразна. Започнете от любимият детски синбиотик, леката розова леща с тиква. Варено зеле или другите му форми като броколи, карфиол са любима храна на микробиома. Не бъркайте плодове със зеленчуци, всички плодове имат семе в тях, например домати, тиквички.
Плодовете водят до частична дрождева и алкохолна ферментация, а ако има семе, зреят покрай него разни газообразуващи бактерии. Бързите захари са катализатор на не добри процеси. Добри са храните с бавни захари (олигозахариди), не много добри са тези със скорбяла (нишесте).
Децата се пристрастяват към бързите захари, тъй както възрастен човек развива зависимост към алкохола. Принципите на алкохола и на бързите захари са сходни, бързите захари са допинг за психиката. Децата стават свърхактивни от тестени храни, от картофи, ориз. Особено опасен е хлябът, не само заради глутена, но и заради маята, дрождите. Квасът е дрождева структура с умерена част лактобацили.
Деца и хляб? Следва апокалипсис у дома. Внимавайте с кроасаните, бисквитите, солетите. Шоколадът от магазин е не алкохол за тях, а първак ракия. Той изпича психиката, да не говорим що за ад настава в стомаха, купон на дрожди и непослушни бактерии.
Лактозата и глутенът имат неразградима слуз, които са благодатна среда за намножаване на вируси и условно зли бактерии. Затова при сухият и стерилен микробно въздух през зимата, при климатик, следват грип, настинки, пневмонии. Епидемиите са от еднаквите условия и храна в ясли, детски градини и училища.
Децата обичат хлебни чудесии, това е мощна енергия и за тялото, и за мозъка. Енергетиката на психика и тяло се дължи и на дрождевата съставляваща на микробиома. Но, трябва умереност, защото не всяко дете в съвременния свят има достатъчно жив микробиом, който да поеме бързите захари на генно модифицираните хлебни продукти. Опитайте с палачинки, но безглутенови, или с минимално количество глутен, например лимецови. Правил съм на деца нахутени, от овесени ядки, с малко други брашна палачинки. Много доволни.
Бобовите храни сами по себе си имат богата микрофлора, отличен протеинов комплекс и могъщ олигозахариден профил. Грах, леща, боб, нахут, соя. Пасирани, в пастети, все ги харесват. Фъстъците също са боб (а не ядки), в тахан или като масло са много добри и засищащи. Като стана въпрос за тахан, сусамовият е чудна храна за децата, от една негова лъжичка се набавя калций, колкото има в литър традиционно мляко. Калцият без водач в тялото (K2) е нищо, K2 има в соевите продукти, вероятно и в други бобови. Горещо ви препоръчвам да ферментирате фъстъчен тахан.
Хумус от добре сварен нахут и фъстъчено масло с малко мед е приказка за стомаха. Много деца харесват авокадо, особено в комбинация с маслини. Има чудни ферментирани маслини, но, ние градските хора нямаме достъп до тях.
Като стана въпрос за маслини, децата имат глад не към солено, а към ферментирало, към млечно-кисело. За съжаление това древно кулинарно умение е загубено. Новите имитации на туршии и други млечно-кисели храни не са продукт на натурална ферментация, а на химия и на стерилизация. Децата не понасят имитационните версии.
Напитките? С тях е сложно. Децата ги влече колата и изкуствените сокове, не само заради захарта, но и заради натрия, заради солта. Газираните напитки са имитация на ферментиралите млечно-кисело. Солният глад често се бърка не с натриева липса, а с калиева, затова вземете калиева сол. Много калий има в бананите, затова и децата ги обичат.
Споменах по-горе, че солният глад е и глад към ферментиралата маслина или към краставичката от туршия. Важно е да научите децата да пият автентична млечно-кисела напитка, като например бозата. Но къде лакто-ферментирала боза от просо в наши дни? За разлика от бозата, опитайте да направите джинджифилова лимонада, никак не е трудно.
Има още традиционни напитки. Много баби все още правят чудни компоти. Като ги пасирате, са отличен пребиотик.
Цедените сокове са ужас за стомаха, с тяхната мощна киселиност и последваща окисленост. За децата по-добрата форма на течна храна е не сок, а смути. Проблемът е, че смляното с метални остриета смути, много бързо губи всичко читаво в себе си. Затова към ябълката и банана, добавете малко кисело мляко. Добра идея е да се слага и хубав инулин на прах, и то не само в смути, а дори във всички варива. Варивата с инулин, по-бързо деактивират инхибиторите си, в тях зреят пробиотици.
Храните на пара са добри за децата. Трябва да се внимава, защото превареният морков е нишесте, леко омекналият е бавен въглехидрат. Суровият морковът е идеален за смути. Но най-полезна е третата форма на моркова, във вид на диво ферментирал ултра прибиотик от туршия. Като малък хрупках само морковите от туршиите.
Мощният пребиотик, инулинът го има в изобилие в цикорията, също така и в земната ябълка. Инулинът би трябвало с лекота да се справи с всякакви колики, стомашни неразположения. За тази цел някои ползват и оризовото нишесте, което действа много бързо. Но истинската сила е от оризовата вода, без варене. Както и от други житни. Става въпрос за живи зърна, с фибрите им и всичко по природен стандарт, чудеса от бланшираните, пакетирани продукти не чакайте.
Ядките са дълга тема, но много важна. Ще се постарая да съм кратък. Повечето имат мощни инхибитори и водят до газове, до дрождеви войни. Но ако ядките са сурови, естествено сушени, те са лакто ферментирали и нямат странични ефекти.
Млечно-киселата ферментация е валидна не само за ядките, но за чая. Сушеният на сянка чай е изобилие от лакто бактерии. Чаят от от пакетчета, с химия и дори с флуорид, няма нищо общо с тази полезност. Напомням, че под чай за деца се има предвид не кофеиновото растение, а отварите от лайка, липа, шипка и други.
Шоколадът и децата е същото като децата и киселото мляко. Истинският шоколад е продукт на ферментирали какаови зърна, темпериран на ферментационна температура от 35-39 градуса. евтиният "шоколад" от супермаркета няма нищо общо с този принцип. Всички ползи, които четете за какаото и шоколада са реални, но са валидни само за стойностният ферментирал шоколад. Аерираният шоколад е естествено шупнал от бактериите праобраз на имитацията, която сега се предлагат по бензиностанции и маркети.
Искате да гледате децата си добре? С ходене на работа и купуване на псевдо-полезни скъпи храни от био-магазини това няма как да се случи.
Обичащият родител може да приготви:
  • Суджук от прясно месо, ферментиращ (зреещ) у дома за около три месеца.
  • Диво ферментирало кисело зеле.
  • Домашна боза от просо.
  • Кисело мляко от истинска крава, а защо не и от соево домашно мляко.
  • Кефир от кефирени зърна.
  • Палачинки от естествено ферментирали овесени ядки.
  • Нахутени и царевични питки.
  • Постна мусака с домашни картофи, тиквички и домати.
  • Пица с карфиолен блат. 
  • Домашна сурова, пробиотична торта.
  • Млечно-кисел сладолед от банани и кисело мляко.
  • Тиквеник с орехи и мед.
  • Домашна халва с фурми и слънчогледов, а защо не и сусамов тахан.
  • Прелестен хумус от домашно приготвен нахут и фъстъчено масло, върху хрупкави филийки.
  • Нискотемпературно приготвени рибни вкусотии.
  • Двойно ферментирала яхния от леща, боб, нахут, грах.
  • Домашна юфка с истинско домашно овче сирене.
  • Качамак с домашно масло и натурален мед.
Бъдете здрави и разумни, затова сме на този свят. 

Коментари