Translate

Развалените храни като изход от хранителната матрица. Натто

Животът в матрицата е Ад. Който се представя за Рай. Войната е мир, невежеството е сила. Полезната храна се третира като развалена, милиони чиновници и други наемници срещу хартийки бдят живата храна да не ни спаси от удушаващата хватка на медицината и фармацевтиката. Европейският съюз например е една такава чиновническа империя, в която живата храна, живата козметика са забранени.
По света има народи, етноси, които цивилизованият човек с три хиляди евро месечна заплата третира като "трети свят". В тези страни се яде странна храна, която не би преминала никаква микробиологична чиновническа проверка. Защото в нея има живот. Тези странни хора нямат нужда от пари, защото са здрави и щастливи, за разлика от тези с многото хартийки. Вие какво предпочитате, Ферари с диабет на 35 години или колело след 100-годишна възраст?
Сред "цивилизацията" все повече будни хора намират сами истината чрез ферментирала, микробно активна, жива храна. Актуални най-накрая са призивите "Яжте мръсно".
Ако най-развитите технологично държави в Света, Япония и Корея не ни показваха развалените си храни като натто и кимчи, то ние евро-американците още щяхме да се заблуждаваме, че боядисаният хляб с мъртви семена, химическите колбаси и йогурта с гнойно мляко и два лабораторни щама са най-полезните храни.
По стандартите на цивилизацията натто е развалена храна. Но не съвсем. Защото след като се предлага стартера му в пакетчета и може да се проследи, кой го поръчва, в какви количества... то значи матрицата може да преглътне наличието на такава храна. А защо не и да въведе някакъв стандарт за нея, свързан с прахчетата.
Споменах ви за Корея, там също има натто, но наречено Chung-gook-jang. Както и оригиналното натто от Япония, то се прави без прахчета, по натурален древен метод.
Ще се отклоня, но знаете ли, че киселото мляко, ако е традиционно, също е развален продукт? Както и сирената, маслата, сурово сушените меса и колбаси. Сега всички те са стандартизирани и под контрол. Нямаш право да предлагаш традиционни храни, ако не са по стандарт, от прахчета, от лицензирана лаборатория. Опитайте бизнес с традиционна храна, очаквайте на вратата си от инспектори, до въоръжени с картечници специални части, в зависимост от държавата, която населявате. Невежеството е сила, мъртвата храна е здраве.
Направих експеримент за немъртва храна. Натто от прахче, натто от собствения сос (по корейски), натто от покълналите семена на соята, натто от грах от консерва. Зреене за 18-22 часа в инкубатор на 37 градуса.
Това е резултатът от стартиране с прахче. Добър опит, добра структура, правилният аромат, благодат за стомаха. 
Това е варианта за стартиране на натто от собственият му сос, отцеден под пароварката. Получи се приличен резултат. Убеден съм, че много по-добре ще се получи в стъклен съд и с бамукови пръчки, тоест без окисляващия бактериите метал. Отличен аромат, много добър вкус. По-добър вкус от този на варианта с прахчетата.
Това е варианта, стартирал от суроватката от покълнали соеви бобчета. Интересен резултат, напълно различна структура от предните два варианта. Различен вкус, различен аромат. Без микробиологичен мониторинг не мога да кажа какво точно се е случило.
Най-удивителен от целия кулинарен експеримент е резултатът от граховото натто, приготвено по традиционния метод. Сенната пръчица просто избухна върху граха. Вкусът и ароматът е много по-нормален за нас, европейците. Това е европейско натто.
Няма как да пропусна възможността да анализирам какво точно чудо се случва в суроватката от соя. Без съмнение има редокс чудо, на едни различни от млечно-кисели бактерии. Алкалността е доста по-висока от млечно ферментиралите храни, това е нормално, пред нас е атмосферна бактерия, а не анаеробна. Електропроводимостта е толкова висока, че излиза от скалата на уреда. Еха!
Събирайки две и две, виждам че резултатите са аналогично на домашно сготвена, органична леща. Такава леща в магазина няма да откриете, приготвих я традиционно, тя е редокс активна и със същата киселинност.
Убеден съм, че всички бобови, при домашно готвене отделят аналогични бактерии, и са в състояние да самоферментират във вид на натто. Натто от леща, от боб, от нахут, а защо не и от фъстъци.
В домашната кухня се крие смисълът и познанието за живота. Гответе, творете, бъдете новатори. Забравете магазини и ресторанти и ще забравите, че имате личен лекар. 
Здравето е здраве, живата храна е жива.
В заключение, делата по материалите, които са много по-въздействащи от приказките. С приказки, само до парламента се стига.


Коментари