Translate

Защо овесени ядки?

 
Всеки е чувал за ползите от овесените ядки, от регулиране на метаболизма, през нормализация на холестерола, до лечение на психични разтройства и дори рак.
Много от тези наблюдения са верни, но грешно изтълкувани. Защото не овесените ядки носят ползата, а нещо около тях.
Овесените ядки са идеален пребиотик, което си проличава при стартирането на ферментационни процеси от тях, в палачинки с някакъв вид стартер, мая или квас.
Овесените ядки, много добре се заквасват от хубаво кисело мляко. Моят избор е домашно соево кисело мляко. На снимката е неговият бутиков вариант със смлени, домашно сушени домати.
Оставете овесените ядки за от половин до един час на топло (30-37 градуса) място. Овесът е отлична храна за пробиотиците, следва бързо подквасване.
Овесът има много несмилаеми за човещкия геном фибри, които са отлична структура за намножаване и за храна на полезните микроорганизми. Тъй като в стомаха ни няма достатъчно време за престой на овеса, най-добре е той да се закваси предварително, във вид на овесени ядки с кисело мляко.
Освен ако нямате машина за овесени флейкове, с която а консумирате свеж овес, то тези пакетираните ядки в магазина са стари и окислени. Но въпреки това са нелоша храна за активното кисело мляко. Киселото мляко бързо подквасва овеса и той от окислена храна, става редокс (с отрицателен редокс потенциал).
Пример за което е следният експеримент. Вземете шепа овесени ядки, залейте ги с чорба от диво ферментирала туршия или кисело зеле. Окислените овесени флейкове в началото ще покажат положителна стойност на редокс потенциала, но бързо тя ще започне да пада. Виждате на снимката след час, стойността вече е антиокисляваща. И продължава да пада.
Много подходяща е комбинацията между овес и натурален кефир. Кефирът бързо подквасва овеса, получава се чудна, почти шупнала храна. Добавете малко мед и ще ускорите ферментацията.
Овесените ядки са отлично допълнение към ферментиралите напитки. Кисело мляко, кефир, комбуча, реджувелак и др. В прясно мляко, овесените ядки са просто пребиотик.
 
Това са овесени палачинки, стават чудно шупнали, втасали, като се смесят с малко брашно и няколко лъжици кисело мляко или кефир. 
Овесът че отличен пребиотик за бърза кулинарна ферментация, никаква температурна обработка, никакви тигани и котлони. Бърза, самоферментираща храна, колкото по-дълги я държите, толкова по-полезна става. 
За още повече сила на тази симбиотична храна, овесените ядки с кисело мляко, препоръчвам ви да поставите в нея черна сероводородна сол и няколко стафиди. Стафидите осигуряват турбо на ферментацията, а ако са естествено сушени, в тях има множество диви лактобацили, които ще внесат още мощ в изнемощялото ни откъм микробиом тяло.


Коментари