Translate

Плодова срещу кореноплодова и зърнена ферментация

Туршия

Моите опити, каквито няма никой учен на света, показват следното: отрицателен редокс потенциал имат кореноплодовите ферментации, също и зърнените, особено бобовите, там редоксът е поне -100, до към -400.
 
Кисело мляко (соя), стартирано с шунгит 

По-силни са само глинените и камено-кристалните ферментации. В същото време всяка плодова ферментация е провал, откъм редокс. И плодовите оцети, и виното, и комбучите (оцетна гъба).
Защо ли? Защото така! Просто факт, от личен опит. Има два вида туршии, в кореноплодно-солните има млечно-кисела ферментация, в плодово-захарните има дрождева ферментация. Дрождевата не е ок, другата е прелест. Дрождите в стомаха предизвикват глад за сладко, за още и още храна. Стартер за което е например хлябът с мая, подозирам и с това, което в България се нарича "квас" (вкиснато от дрожди брашно).
Домашно вино

От тази позиция, живата бира е къде по-добър редокс възкресител от виното от грозде. Обаче, има много видове вино, различно от грозовото, например от лозов сок. Най-трагично е малиновото вино, с неговите бързи захари, и болки в главата сутринта. Във виното е истината?
 
Домашна джинджифилова бира

А дали не в бирата? Джинджифиловата! Моята джинджифилова, домашна бира е симбиоза между бира (заквасен джинджифил) и стафиди (вино). Много интересно вино се стартира не с дрожди, а със суроватка от кефир или диво ферментирало мляко. Но това е прекалено висша класа, за да си търся партньор за експерименти. А бирена (квасова) ферментация в бобово мляко? Реализирал съм я... Идеал Петров.
Вероятно пак сте скептични, защото не мислите с главите си, а с чужди празнословия. Вземете плодове (ягоди, сливи, грозде, домати, кайсии и т.н), кореноплодни (джиджифил, картофи, моркови), бобови (фасул, грах, нахут, леща, соя), зърнени (ечемик, пшеница, лимец)… и така, познайте до една седмица кое ще изгние, а кое ще е живо и след половин, една година, че даже и две?
Мислете и ще бъдете здрави.

Коментари