Translate

Империята на киселото мляко

Новият световен ред е империя на лъжата и дезинформацията. На преправеното минало, зомбираното настояще и пълната липса на перспективи за бъдещето.
Нещо много жестоко се  е случило в миналото, и то в близкото минало. Дало мощен тласък към деградация в наука, морал, храна, здраве, любов, семейство, приятелство.
Без никакво съмнение, нашите деди са били по-просветени откъм храна, тяло, дух. Знаели са много повече за ферментацията, живота в храната и напитките.
Тракийската цивилизация, основата на Romanian Empire, с център Константинополис, втори град Адрианополис, трети Филипополис, е и център на истинската храна. Неслучайно по земите на Тракия има най-вкусната, най-жива храна, а само до преди няколко десетилетия, точно по нашите земи имаше най-много столетници.
Романия (Тракия) е земята на киселите млека, на млечно-киселата ферментация в млека, сирена, кашкавали, боза, суджуци, маслини, туршии, риба. Синтетичните държави като Турция, Гърция, България, възникнали върху руините на Романия до една са центрове на най-добрите кисели млека. Йогурт е турска дума, Greek Yogurt е нарицателно за кисело мляко, L. Bulgaricus... всичко тръгва от Цариградските земи на Тракия.
Източната Римска империя (Романия), това е цивилизацията на млечно-киселата ферментация. Нима в западните ѝ части познават истинската дива ферментация. Познават я едва от миналият век, когато сринатата в Балканските и Световни войни цивилизация е принудена да сподели тайните си с варварите от Запада. 
Експанзията на Тракия и Македония чрез Александър на Изток и на Юг дарява кисели млека и на други земи. Удивително, но днес в Сирия, Либия, Армения, Ирак, чак до Индия са запазили традициите на киселите млека, по-добре и от родината им, Балканите. Само допреди няколко години, а и все още у нас се лансира лъжата, че кисели млека зреят само в "България".
Гербът и знамето на Тракия (Романия, Цариград) е символ на млечната ферментация. Всички държави с двуглави орли имат десетки разновидности на кисели млека. Русия, Сърбия, Черна Гора, Албания... та дори Финландия, която също е била орлова, там се правят истински кисели млека. В Австрия в наши дни правят соеви кисели млека. 
Кулинарните традиции са свързващото звено между народи и култури, те са пазители на истинската история. История, в която киселото мляко не е българско (Мизия), а родопско (Тракия, Романия, Румелия).
Навсякъде, където се стига, чрез пътищата от Цариград като Виа Диагоналис, Виа Егнатия и др., са магистралите на киселото мляко.
 
Тази карта е лъжа, лъжа е, че тези пътища са били преди хилядолетия. Тази пътна артерия е действаща и в наши дни. А събитията, градовете, историята не са на хиляди години, а на има няма 2-3 века. 
Историята е неблагодарна, въпреки, че Мизия е била част от Тракия, с идването на нацистките князе от Свещената римска империя на германските народи, с мракобесието на балканските и световни войни, цивилизацията на киселите млека е срината. От най-богатите земи, с най-здрави хора на света, сега сме най-бедни, най-болни, най-малко помнещи дедите си. 
Аз съм Тракиец, и знам за киселите млека, повече от който и да е по-света. Това е ген, това е родова памет. Неслучайно по-добър в това измерение на времето и пространството в целия спектър на млечно-киселата ферментация няма.
Ето мой кратък филм за Цивилизацията на киселите млека.


Коментари