Translate

Най-живите напитки

Няма нищо по-полезно като "вода", от живите лимонади. Малко са течностите, които са по-вкусни, от тях. Липсват такива, които без никакви алкалоиди и стимуланти да стимулират мозъка, да успокоят нервната система, което прави живата напитка.
Това не е храна, не е напитка, те са откровение за дух и тяло. Реализирани от майстор, те са не напитка, а лек. А майсторът не е кулинар, а лечител, ментор, гуру.
Лечебна течност се прави трудно, защото изисква опит, интуиция и ментална зрялост, каквато по принцип не се полага на същества, вярващи, че са произлезли от маймуни и населяват сфера, препускаща с бясна скорост из Вселената (на невежеството).
Ще ви спомена по-проста концепция за лимонадите, по-скоро кулинарна, отколкото лечебна за дух и тяло, за геном и микробиом.  
Има три основни типа, живи лимонади:
  1. Квасова напитка от кореноплодни или други захари. Най-известен неин представител е джинджифиловата лимонада (бира). Пробиотичен фокус на тази жива течност е  дрождевата ферментация. Но при майстор може да отиде в млечно-кисела, когато се ползват диви лакто ферменти, например от кората на джинджифила, настъргана кожа от лимон, и осигуряване на захранване с олигозахариди, вместо с бързи захари. 
  2. Реджувелак. Намножаване на бактериите от прокълнали семена във водна среда, с помощта на олигозахариди. Фокус - млечно-кисели и дрождеви микроорганизми. Сравнително лесна за реализация, но с ужасен дъх на тиня и канализация, при не особено надарени кулинари, с липсващи познания по микробиология и квантова кристалография. Подсказка, експериментирайте с глини, соли и смоли. Може да вземете пример и от аматьорите, които правят воняща бира и крият миризмата с хмел.
  3. Лакто лимонада. Това е висшата класа, реализира се най-трудно. Защото се използва жива, активна суроватка от ферментирали млека, за предпочитане растителни като соя или фъстък. Тази лимонада има най-фина газировка, най-изтънчен вкус. Фокус - млечно-кисела ферментация. Подходяща за жени, деца, преди сън, за мощна пробиотична терапия не само на вътрешният микробиом, но и на кожния.
И трите типа живи напитки имат първична (намножаваща бактерии) ферментация и вторично довтасване, което се явява овкусвяваща и газираща фаза. Има тънкости, коя добавка, в коя фаза да се добавя. Не разходвайте елитни захари като кленов сироп или кокосова захар в първа фаза. В първа фаза ви трябват олигозахариди, иначе могат да се намножат излишни дрожди и плесени. Всичките посочени напитки са газирани, но с не с изкуствен въглероден диоксид, а чрез разграждане на захари от ферментите. Разликата с купешките напитки със синтетична газировка и сладост е като между надуваема жена и истинска. Да ме извиняват жените, които осъзнават, че не спадат към двете крайности.
Единствен в света съм, който не само реализира и трите типа, но и ги облагородява с йохимбе, кофеин, алкохол, глини, минерални соли. И някои други чудеса, които не са за пред публичното пространство.
Имам дори лечебен реджувелак-тракийска ракия-люти пипери и подправки регенератор на гърло и тяло при тежка настинка. Точно за настинки дедите ни помнят газираните натурално напитки, а не синтетиката, която причинява точно тези настинки. 
За разлика от естествено зрялото "московско муле" (водка до 15% и домашна джинджифилова лимонада), имам на разположение иновативната напитка "тракийско говедо", с подбалкански ракии от Хемимонтус, и лимецов реджувелак. 
Но, творческите ми планове е да включва вместо джинджифил, гулия (земна ябълка), а ароматът да бъде регионален, със сезонни кореноплоди и зеленчуци. 
Към момента експериментирам с тиквонада, но там е доста пипкав процесът.
Издирвам добър тракийски тютюн за лечебна инфузия и ферментация в млечно-кисела напитка и неутрализация на никотинова зависимост по възможно най-безопасният начин. Никотинът е прекрасна алтернатива на канабиса, който в едни по-добри времена също ще бъде на фокус. 
Предлаганите от мен напитки са братя и сестри на живото вино, амброзия, крафт бирите, ейла. В по-престоялите от тях се образува естествен алкохол в минимални количества, или в зависимост от захарите. Споменах горе и за добавеният алкохол. Добавя се майсторски, умерено (до 17%, над добре под 8%), комбинира се със захари и ароматни ферменти.

Някои специални добавки към различни ферменти, лимонади, живи бири са:
  • Глини и вулканични пудри
  • Зеолит и шунгит
  • Кехлибар и перлен прах
  • Глинен съд с ферменти в него
  • Стари тухли от определени региони
  • Тонка боб, ванилия, канела и други ароматни щуротии
  • Лакто-сушени билки и кореноплодни
  • Инулин от гулия, цикория
  • Кафе, йохимбе, мате, матча, гуарана и други турбо добавки.
Главна отличителна особеност на живите напитки, спрямо купуваните за хартийки, с етикетчета е:
Живата напитка има два основни индикатора за мощ, това е отрицателният редокс потенциал и киселинното pH. Отделно е животът под микроскоп, но това е занимавка за специалисти от по-висок кулинарен дан. Също така, чрез BRIX рефрактометър може да се анализира динамиката на спада на захарите, и от там да се съди за пробиотичната мощ. Но има и къде по-елементарен индикатор, бялата пробиотична утайка на дъното на бутилката. 
Като стана въпрос за бутилки, по-горе ви показах мои лимонади в чудесно кехлибарено стъкло от прилична купешка бира. Имайте предвид, че налягането може толкова да нарастне, че дори стъклото няма да издържи. Затова ползвам брутално здравите синтетични бутилки за ултра-високо налягане.
Дегустация и обучение, в моите семинари, сред читави хора. За тях трябва да ви препоръча приятел.

Коментари

  1. Мога да бъда вашият човек, но нямам опит.

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам приятели, които да ме препоръчат. Не съм наясно, доколко кореспондират тези напитки с руския квас. Или с шипковото "вино" на баба ми. Разбирам, че е възможно да се следи за вида на процеса, полезен или вреден, със средствата на съвременната техника. Но не е ли възможно с прости средства да се направлява този процес. Моя теория е примерно употребата на хмел в производството на бира. Хмелът е билка с изразени бактерицидни свойства. Към определени бактерии. Хмелена вода има и в рецептата за нахутена мая. Не мисля, че там е за корекция на вкуса. И ако може малко отклонение от напитките. Полската супа "журек", известна при белорусите като "жур". И при нея, както и при руския "кисел" се използва ферментирал овес. Не разбирам и причината за избягване на "бързите захари". Според мен точно ферментацията с дрожди прави тези захари полезни за човешкия организъм?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,ще може ли да се запиша на Вашето обучение?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Привет, приятел. Всички коментари се одобряват от модератор. Не разходвай време, ако коментарът ти не облечен във факти и личен опит, липсва полезност за читателите.